Unikalioje trijų bažnyčių ir dviejų vienuolynų apsuptyje esantis kvartalas dešimtis metų buvo naudojamas tarsi didelis sandėlis. Jei Subačiaus gatvė turi gilią istoriją, tai netoliese šlaitu besidriekianti Žiupronių gatvė ilgą laiką tebuvo kelias, kurio pašonėje driekėsi masyvūs garažai ir liūdna augmenija.

„Gyventojai neprieštarauja teritorijos plėtrai, vystomai atsižvelgus į darnumo kriterijus. Todėl buvo tik laiko klausimas, kada apleistos teritorijos bus įveiklintos. Žmonės noriai priima teigiamus pokyčius, tik be abejo, nori būti proceso dalimi, nori būti išgirsti. Pavyzdžiui, netoliese buvo statoma parduotuvė, žmonės galvojo, ko galima tikėtis. Tačiau, kai projektas buvo baigtas, gyventojai pamatė sutvarkytą aplinką, gali džiaugtis saugesniais pėsčiųjų takais, įrengtu apšvietimu. Anksčiau ši vieta buvo apleista, čia rinkdavosi ne pati maloniausia kompanija, gyventojai nesijautė labai saugiai “, – sako Rasų kolonijos pirmininkė Živilė Cibutavičienė.

Projektai atgaivina viešąsias erdves

Tai, kad teritorija ilgą laiką nebuvo tinkamai prižiūrima, pažymi ir NT vystytojo „Releven“ direktoriaus pavaduotojas Viktoras Zubrecovas. Jis bendrovės siųstame pranešime žiniasklaidai teigia, kad netrukus čia bus pradėtas vystyti naujas NT, o juo siekiama ne tik sutvarkyti apleistą teritoriją, bet ir ją „įdarbinti“, kuriant patrauklias viešąsias erdves.

Projekto vizualizacijos

„Šiuo metu sprendžiame su Vilniaus miesto savivaldybe dėl galimybės sutvarkyti šalia esančias erdves ir dėl jų galimų sprendinių. Būtų puiku miestiečiams atverti prieigą Žiupronių-M. Daukšos gatvių sankryžoje esančios žaliosios erdvės. Norime teritorijai suteikti jaukios šviesos ir suteikti miestiečiams daugiau lankytinų vietų“, – tikina jis.

Kadangi teritorija yra vaizdingoje Senamiesčio dalyje, projektui keliami aukšti urbanistinės integracijos, kokybės, tvarumo ir funkcionalumo reikalavimai.

Įkvėpė teritorijos apylinkės

Teritorijoje bus vystomi gyvenamųjų namų ir komercinių patalpų kompleksas. Kaip informuojama pranešime, projekto konkursą laimėjo ir idėją paruošė architektūros studija studija „Heima“.

„Kiekvieną projektą, visų pirma, įkvepia teritorija ir jos apylinkės. Šiuo atveju buvo svarbu atsižvelgti į žaliąją erdvę pietinėje sklypų pusėje, Misionierių bažnyčią ir nuostabius panoraminius vaizdus senamiesčio pusėje. Be abejo, svarbu į viską žvelgti su pagarba ir jautrumu supančiai aplinkai“, – sako studijos architektas Povilas Žakauskas.

Projekto vizualizacijos

Jis pažymi, kad šalia esamos sklypo teritorijos yra nutrūkusi istorinė Rasų g., kurią projekto metu buvo norima pabrėžti ir taip suformuoti komplekso prieigas. Tuo pačiu siekta paryškinti šalia esamų pastatų kryptį.

Architektas sako, kad projekto idėja turi pakankamai aiškias taisykles teritorijos atžvilgiu. Teritorijoje formuojami du atskiri kompleksai su vidiniais kiemais ir sutvarkytomis aplinkinėmis viešosiomis erdvėmis. Atskirti pastatai, pasak architekto, kuria įvairesnes perspektyvas ir didesnį natūralios šviesos patekimą.

„Pateiktame darbe pastatų fasadui parinktos ramios ir neiššaukiančios spalvos, kurios padeda išryškinti pastatų monumentalumą“, – sako P. Žakauskas.

Šiuo metu vystomo projekto vietoje baigiami archeologinių kasinėjimų darbai. Dar šiemet projektinius pasiūlymus ketinama pristatyti visuomenei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją