Tie, kurie ieško arba neseniai ieškojo būsto, žino, kad sužinoti ir surasti visus Vilniuje vystomų ar planuojamų vystyti daugiabučių projektus nėra lengva. Paieškoms reikia skirti nemažai laiko, kuris gali būti nukreiptas patikusio būsto apžiūrai. Tad „Delfi Būstas“ ėmėsi surasti, surašyti naujausius šių metų NT projektus ir pasiteirauti juos vystančių bendrovių pirkėjui aktualiausių klausimų: koks yra kainų diapazonas, kada numatoma statybų pradžia ir pabaiga. Projektus pateiksime pagal mikrorajonus. Apklausiami vystomų (dar likę paskutiniai projekto etapai) ir planuojamų projektų vystytojai. Ankstesniame straipsnyje buvo apžvelgtos Viršuliškės, o dabar – šalia esantis mikrorajonas Justiniškės.

Viešai prieinamais duomenimis, Justiniškėse šiuo metu vystomi keli daugiabučių projektai. Pirmasis – UAB „Lithome" plėtojamas „Taikos alėja“ projektas (jau parduoti visi butai), antrasis – UAB „Anreka“ „Rygos namai“. Visai šalia NT plėtotojas „Citus“ vysto daugiabučių ir kotedžų projektą „Pajutis“, tačiau šiame straipsnyje apie jį nebus kalbama – jį „Delfi Būstas“ priskyrė jau Buivydiškių rajonui.

„Taikos alėja“

Pasak UAB „Lithome“ rinkodaros vadovė Vytautė Straukienė paaiškina, kad Taikos g. 157B adresu vystomas projektas yra gyvenamosios paskirties daugiabutis namas, kurio plotas siekia 3600 kv.m. Jis yra 4 aukštų, dviejų laiptinių, name iš viso pastatyti 59 butai.

„Projektas sulaukė nemažo susidomėjimo, tad šiai dienai jau parduota 100 proc. butų. Butai šiame name išsiskiria didesniu erdvumu. Statėme būstą, skirtą šeimoms su vaikais – daugiau nei pusė šio namo butų yra trijų ar net keturių kambarių”, – pasakoja pašnekovė.

Ji tęsia, kad „Taikos alėja” jau antrasis įmonės vystomas daugiabutis namas Justiniškėse. Anot V. Straukienės, pirmojo projekto „Justiniškių 18” sėkmingas įgyvendinimas parodė, kad Justiniškės traukia pirkėjus, ieškančius patogaus būsto šeimos gyvenimui.

„Šiame mikrorajone gausu mokyklų, darželių ir prekybos centrų, puikus susisiekimas su kitomis Vilniaus vietomis ir visai čia pat – Vakarinis aplinkkelis. Gyvenant Justiniškėse galima puikiai apsieiti be automobilio, pakaks viešojo transporto“, – mano rinkodaros ekspertė.

Butai „Taikos alėjos“ projekte parduoti su daline apdaila. Parduotų butų kainos vidurkis siekia 1700 Eur už kv.m.

Naujas projektas Justiniškėse

„Rygos namai“

„Delfi Būstas“ informacijos apie projektą Justiniškėse „Rygos namai“ teiravosi ir UAB „Anreka“, tačiau atsako nesulaukė. Viešai prieinamame projekto internetiniame puslapyje rašoma, kad projekte yra 185 butai ir komercinės patalpos cokoliniame namo aukšte, o požeminiame aukšte automobilių stovėjimo aikštelė su sandėliukais. I etapo 2 daugiabučiai namai jau pastatyti. Butai, kaip teigiama, parduodami ir su daline, ir su pilna apdaila. Laisvų butų šiame projekte dar yra, citify.lt duomenimis, jų skaičius siekia 128. Tame pačiame puslapyje pateikiama ir vidutinė kvadratinio metro kaina šiame projekte: nuo 1248 iki 2748 eurų.

Rygos namai

Investicijomis pasigirti negali

Justiniškės – vienas jauniausių Vilniaus mikrorajonų, tačiau NT gausiomis vystytojų investicijomis jis pasigirti negali. Justiniškėse ribojasi su Pašilaičiais šiaurėje, Šeškine rytuose, Viršuliškėmis pietuose, o vakaruose aplinkkelio atskirtos nuo Zujūnų ir Buivydiškių.

Kaip „Delfi Būstas“ sakė Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidentas Mindaugas Statulevičius, Justiniškių mikrorajonas statytas kaip vientisą gyvenvietė, joje nėra daug laisvos erdvės, o toje, kuri laisva buvo, jau įsispraudę komerciniai objektai, tad ir vystytojai čia sunkiai randa patrauklų sklypą naujam NT projektui.

„Yra populiaresnių kvartalų Vilniuje, o kodėl, sunku pasakyti. Galbūt sklypų gavimo iššūkis yra, savivaldybė sklypų nėra daug suformavusi, nėra kažkokių pastatų, kuriuos būtų galima nusipirkti, griauti ir naujai statyti, nes jie ir taip pakankamai jauni. Visos šios aplinkybės lėmė, kad jis nebuvo toks aktyviausiai vystomas kvartalas“, – pasakojo M. Statulevičius.

Pašnekovas tęsė, kad norint išsaugoti Justiniškių mikrorajoną jauną ir patrauklų, naujos statybos projektai yra labai svarbūs. Antraip šis miegamasis rajonas gali susidurti su gyventojų kaitos iššūkiu, kuris nenumaldomai artėja.

„Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas pabrėžė, kad Justiniškės – viena mažiausių, bet bene tankiausiai apgyvendinta Vilniaus seniūnijų.

„Pradinė bei pagrindinė teritorijos plėtra vyko tarp 1982 ir 1986 metų. Tuo laikotarpiu statyti 5 ir 9 aukštų gelžbetonio konstrukcijų daugiabučiai gyvenamieji namai. Nedidelė nauja plėtra vyko apie 2000 metus, o apie 2006-uosius, labai augant būsto kainoms, fiksuotos ryškesnės statybų apimtys. Anksčiau dominavusį gelžbetonį pakeitė plytų bei blokelių mūrai. Vėlesniais metais buvo statomi tik pavieniai daugiabučiai, tačiau nuo 2016 metų naujo būsto plėtra vėl ūgtelejo“, – pasakojo NT analitikas.

Jis tęsė, kad kalbėti apie Justiniškių plėtrą ateityje gana sudėtinga. Esama daugiabučių užimama teritorija yra gana tankiai užstatyta, tad naujos statybos vidinėje mikrorajono dalyje galėtų tik „užpildyti“ pavienius tarpus.

„Tikėtina, kad aktyvesnė plėtra vyks vakarinėje mikrorajono dalyje, ties vakariniu Vilniaus aplinkkeliu, tačiau čia potencialo turi ir komerciniai objektai. Kita vertus, mišrus teritorijų vystymas leistų „pažadinti“ Justiniškes ir suteikti mikrorajonui naują kvėpavimą. Tipinė Vilniaus demografija (išskyrus tokias vietas kaip Senamiestis, Žvėrynas, Užupis, kt.) susiformuoja jo plėtros pradžioje, kuomet įsikelia jaunesni gyventojai (jaunos šeimos), o atsinaujinimas vyksta plėtojant naujus projektus. Nors Justiniškių viduje nauja plėtra nebuvo visiškai sustojusi, tačiau šiuo metu, vidutinis gyventojų amžius yra didesnis nei naujai plėtojamų teritorijų ribose“, – pažymi pašnekovas.

Kiek Justiniškėse kainuoja būstas?

Pasak T. Kvainicko, šiuo metu pasiūloje esančių įrengtų butų pardavimo kainos Justiniškėse siekia nuo 1150 iki 2500 Eur/kv.m. Vieno kambario būstą galima nusipirkti už 50 000 – 65 000 eurų, dviejų kambarių – už 63 000 – 95 000 eurų, trijų kambarių – už 75 000 – 120 000 eurų.

„Mūriniuose (naujesnės statybos) namuose butų kaina yra maždaug trečdaliu didesnė nei gelžbetoniniuose (senesnės statybos). Mūriniuose namuose vidutinė kaina yra apie 1 700 Eur (nuo 1 600 iki 2 300), o gelžbetonio konstrukcijų – apie 1 250 Eur (nuo 1 150 iki 1 550)“, – pabrėžė pašnekovas.

NT analitiko teigimu, kalbant apie registruotus notarinius sandorius, kaina yra kiek mažesnė, ir ji auga pakankamai tolydžiai. Senos statybos gelžbetonio konstrukcijų pastatuose, vidiniuose aukštuose butų kaina nuo 2010 metų kilo apie 4-5 proc. kasmet, t.y. vieno – dviejų kambarių butai per dešimtmetį pabrango nuo 850 iki 1300 Eur, trijų – nuo maždaug 750 Eur iki beveik 1 200 Eur.

„Naujų projektų Justiniškėse nėra daug. Kaina juose (su daline apdaila) siekia apie 1 500 Eur/kv.m, tačiau pavienių pasiūlymų galima rasti nuo maždaug 1 250 iki 1 900 Eur/mkv.m“, – skaičiavo T. Kvainickas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)