HUGSI reitingas sudarytas iš 155 pasaulio miestų 60-yje šalių, kurių palydovinės nuotraukos išanalizuotos pasitelkiant kompiuterinės vizijos ir giliojo mokymosi technologijas. Atsižvelgiant į žalumos gausą, proporcijas, pasiskirstymą ir būklę nustatyta, kad net 49 proc. Vilniaus ploto užima medžiai, 12 proc. –pievos, 1 proc. –vandens telkiniai ir 37 proc. –pastatai, keliai, automobilių stovėjimo aikštelės ir kita.

Žaliausių pasaulio miestų indekse Lietuvos sostinę aplenkė pavyzdiniu miestu paskelbtas JAV Šiaurės Karolinos valstijoje esantis Šarlotės miestas bei antrą vietą užėmęs Durbanas Pietų Afrikoje. Į žaliausių miestų penketuką taip pat pateko Dortmundas (Vokietija) bei Krokuva (Lenkija). Estijos sostinė Talinas užėmė 56-ąją vietą, tuo metu kaimyninės Latvijos sostinė Ryga liko 102-oje vietoje.

Indekso duomenimis, Vilniaus žalumos plotas nuo praėjusių metų paaugo 1,07 proc. ir tai yra geriausias pozityvus pokytis tarp 30 žaliausių pasaulio miestų. Didžiausias žalumos augimas užfiksuotas Pakistane esančiame Karačyje (+5,17 proc.), tuo metu daugiausiai žalumos per metus neteko Uhano miestas Kinijoje (-14,88 proc.).

Skelbiama, kad nors daugelyje pasaulio didmiesčių per praėjusius metus buvo pastebimas žaliųjų erdvių plotų augimas, bendras žalumos kiekis miestuose sumažėjo -0,01 proc. arba 14 mln. kv. metrų. Europos, Lotynų Amerikos, Pietų ir Vakarų Azijos didmiesčiai kartu sudėjus sugebėjo savo žalumos plotą padidinti net 40 mln. kv. metrų, tačiau visų šių regionų pastangas užgožė net 52 milijonais kv. metrų žalumos plotą praradusi Kinija.

HUGSI indeksas atskleidė, jog pasaulio didmiesčių žaliųjų zonų vidurkis yra 39 proc. Žaliausius didmiesčius turinčiu regionu pripažintas Europos žemynas, kur miestuose fiksuota vidutiniškai 45 proc. žalumos, tuo metu mažiausiai žalumos (29 proc.) nustatyta Lotynų Amerikos bei Pietų ir Vakarų Azijos regionuose. Tinklaraštis Euroblogas.lt primena, kad Vilniaus žaliųjų zonų kiekis siekia 62 proc., o tai reiškia, jog Lietuvos sostinė yra 23 proc. punktais žalesnė už vidutinį pasaulio

Regionų čempionai:

Afrika: Durbanas (Pietų Afrika)

Rytų Vidurio Azija: Honkongas (Kinija)

Rytų, Pietryčių Azija ir Okeanija: Hošiminas (Vietnamas)

Europa: Vilnius (Lietuva)

Lotynų Amerika: Rio de Žaneiras (Brazilija)

Šiaurės Amerika: Šarlotė (Šiaurės Karolina, JAV)

Pietų ir Vakarų Azija: Daka (Bangladešas)