Gamtos apsuptyje

Lazdynėliai – vakarinė Vilniaus miesto dalis, esanti dešiniajame Neries krante. Rytuose plyti Bukčių miškas, pietryčiuose ribojasi su Bukčiais, šiaurėje Oslo gatvė skiria nuo Lazdynų. Vakaruose yra senosios Bukčių kapinės. Iš pietų ir vakarų juosia Neris. Kitaip sakant, rajonas, kuris yra apsuptas gamtos.

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos virtualaus renginio „Būsto mugė“ internetiniame pokalbyje asociacijos vadovas Mindaugas Statulevičius sakė, kad prieš bene 10 metų Lazdynėliai tikrai nebuvo Vilniaus daugiabučių vystymo žemėlapyje, tačiau laikai keičiasi ir šioje teritorijoje vykdomi ar yra numatyti vykdyti bent 6 projektai. Vilniaus miesto vyriausiojo architekto Mindaugas Pakalnio teigimu, Lazdynėliai prieš 5-10 metų buvo tiesiog nuosavų namų kvartalas, pamestas ir pamirštas gražioje Vilniaus vietoje.

„Ten buvo garažų masyvai, kurie po to virto potencialiomis plėtros teritorijomis. Žinoma, virsmas, kai yra nuosavų namų kvartalas ir šalia atsiranda daugiabučių namų kvartalas, visada yra problematiškas. Nes žmonės yra susitaikę su savo gyvenimo būdu, nes yra dešimties vienbučių rajonėlis ir staiga viename tų sklypų pradedame statyti daugiabutį. Tada tikrai atsiranda daug socialinės įtampos, žmonės gali galvoti, kad pirko sklypą tikėdamiesi, kad visi ramiai gyvens, o čia daugiau žmonių, daugiau mašinų, vaikų ir pan. Bet čia, Lazdynėliuose, buvo gerai padaryta, kad liko gyvenamųjų namų kvartalai ir išlaikant atstumą įsikūrė daugiabučių namų kvartalai“, – apie Lazdynėlius pasakoja miesto architektas.

Statybos Lazdynėliuose

M. Pakalnis tęsia, kad ir kituose Europos miestuose taip pat yra stengiamasi derinti vienbučių ir daugiabučių kvartalus, nes tik tokiu būdu yra galimybė vienbučiams užtikrinti reikiamą infrastruktūrą.

„Aš manau, kad mes kitos išeities neturime. Zujūnai, Avižieniai ir kiti aplink Vilnių išaugę vienbučių rajonai turi tą trūkumą, kad neturi koncentracijos žmonių, ten sunku net atidaryti parduotuvėlę, nes nėra to reikiamo klientų skaičiaus“, – komentuoja pašnekovas.

Planuoja gerinti infrastruktūrą

Išties, vystytojams atradus Lazdynėlius ir juose įsikūrus daugiau gyventojų, Vilniaus miestui teko svarstyti, kaip pagerinti šiame mikrorajone esančią infrastruktūrą. Nors gyventojai nusiskundmų dėl nepatogumų, norint išvažiuoti iš Lazdynėlių, arba dėl mokyklų, darželių trūkumo, kol kas nėra sulaukta daug, tikėtina, kad intensyviau vystant gyvenvietę žmonės susidurtų su ilgu sąrašu problemų. Anot miesto architekto, šiuo metu čia yra tvarkoma (platinama) kol kas vienintelė esanti gatvė, vedanti iš gyvenvietės. Taip pat planuojamas antras išvažiavimas iš Lazdynėlių. Pasak M. Pakalnio, jis turėtų jungti Lazdynėlius ir Bukčius. Čia taip planuojamas naujas darželis, gyventojai turės ir prekybos centrą. Tai – didelis privalumas, nes anksčiau Lazdynėliuose gyvenantiems žmonėms tekdavo važiuoti į aplinkiniuose rajonuose esančias parduotuves. Taip pat planuojama intensyvinti viešojo transporto tvarkaraštį, nes kol kas kelionė iš Lazdynėlių į miesto centrą yra pakankamai sudėtinga.

„Tai Lazdynėliai tokie ir yra – kompaktiški, apriboti gamtinės aplinkos, labai aiškios ribos (upė ir greitkelis), dėl kurių aišku, kad rajonas stipriai nesikeis“, – sako M. Pakalnis.

Lazdynėlių mikrorajono gyventojas – jaunas žmogus arba jauna šeima. Čia vyrauja mažaaukštė statyba. Viliamasi, kad laikui bėgant ši teritorija taps galimybe pigiau (nes toliau nuo miesto centro) įsigyti būstą gamtos apsuptyje. Tiesa, intensyviai vystant statybas ir augant namų gamtos apsuptyje populiarumui, butų kainos čia gali ir šoktelti, tačiau tai gali stabdyti infrastruktūros trūkumai.

Vienas brangiausių periferinių rajonų

Lazdynėliai yra vienas naujausių Vilniaus mikrorajonų. „Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas sako, kad pagrindiniai šio mikrorajono teritoriniai privalumai – miško apsuptis ir Neries kaimynystė.

„Vertinant atstumą nuo miesto centro, šis mikrorajonas panašus į Pilaitę bei Perkūnkiemį, tačiau dėl gamtos apsupties būtent Lazdynėliai tarp šių trijų periferinių mikrorajonų yra brangiausi, lyginant nekilnojamojo turto kainas. Orientacinė naujos statybos butų kaina šiame mikrorajone yra apie 1600 Eur/kv.m. Žinoma, mažesnio aukštingumo, arčiau miško esantys projektai naujesnės statybos namų kaimynystėje yra brangesni, nei tie, kurie vystomi šalia mažiau patrauklių statinių. Įrengtų senesnių butų kaina siekia apie 1400 – 1900 Eur/kv.m. Kainų skirtumus taip pat lemia pastato amžius, jo vieta, buto įrengimo lygis bei apdailos būklė“, – komentuoja pašnekovas.

NT analitikas tęsia, kad Vilnius yra labai didelis miestas, vertinant jo gyventojų skaičiaus ir ploto santykį. Toks gyvenamųjų mikrorajonų išsisklaidymas yra suformavęs nemažai „salų“, o Lazdynėliai – vienas tokių pavyzdžių.

„Pats mikrorajonas susideda iš dviejų dalių, viena – ties Šiltnamių, kita – ties Lazdynėlių gatve. Atsižvelgiant į tai, kad šios dvi gatvės su nedidelėmis išimtimis turi po dvi eismo juostas, jos patiria nemažą apkrovą susisiekimo požiūriu. Iki vakarinio aplinkkelio atidarymo visas automobilių srautas tekdavo Geležinio vilko gatvei bei Laisvės prospektui. Atidarius aplinkkelį srautas kiek labiau pasiskaidė ir miesto centras tapo lengviau pasiekiamas“, – sako T. Kvainickas.

Anot pašnekovo, Lazdynėliai, kaip iš esmės ir bet kuris kitas naujas mikrorajonas, susiduria su socialinės infrastruktūros plėtros problema, tačiau, kita vertus, Lazdynų mikrorajonui senstant Lazdynėliai gali išnaudoti šiauriau esančias mokyklas bei vaikų darželius.

„Atsižvelgiant į tai, kad Lazdynėliuose yra Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė ir pagrindinė viešojo transporto arterija yra orientuota Santariškių kryptimi per sostinės centrą, susisiekimas viešuoju transportu nėra blogas“, – pažymi NT ekspertas.

T. Kvainickas akcentuoja, kad vakarinė Lazdynėlių dalis yra kiek naujesnė nei rytinė. Pastatų aukštis joje irgi kiek mažesnis. Vietoje devynių aukštų pastatų, būdingų Šiltnamių gatvei, čia dominuoja keturių – penkių aukštų daugiabučiai gyvenamieji namai.

NT analitikas sako, kad priklausomai nuo gyventojų poreikių bei supratimo apie vietos patrauklumą, Lazdynėliai gali būti vertintini dvejopai. Viena vertus, mikrorajono plėtra ateityje bus labai ribota, nes šiuo metu užstatomi vieni paskutinių likusių laisvų sklypų. Miškų kirtimas bendrajame miesto plane nėra numatomas, tad nauji daugiabučiai (neįskaitant kelių sklypų Šiltnamių gatvėje, bei jau dabar parengtos plėtrai teritorijos Lazdynėlių gatvėje) bus vystomi nebent konversijos principu, griaunant mažesnius, pigesnius pastatus arba į rytus nuo Lazdynėlių, gamybinėje šiltnamių teritorijoje.

„Taigi, per didelio tankumo šiame mikrorajone tikėtis nevertėtų, nors anksčiau minėtose dviejose gatvėse kamščių išvengti nepavyks. Beje, ribota plėtra turi ir savo trūkumų. Lazdynėliai – išskirtinai miegamasis mikrorajonas. Jį sudaro senesnės statybos individualūs bei naujos statybos daugiabučiai gyvenamieji namai. Verslo centrų čia nėra apskritai, prekybos objektų taip pat nedaug, o paslaugų, maitinimo objektų irgi trūksta“, – pabrėžia pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (135)