Gyventojai nerimauja dėl laiptinių

Koronavirusui Lietuvoje ir toliau plintant, daugiabučių gyventojai nerimauja dėl savo kaimynų, kurie yra neseniai grįžę iš užsienio arba izoliuoti, nes turėjo kontaktą su koronavirusu sergančiu asmeniu. Socialiniuose tinkluose žmonės klausia, kaip užtikrinti bendrų patalpų priežiūrą pandemijos metu ir, ar nėra privaloma apie izoliuotą asmenį pranešti bendrijos pirmininkui arba daugiabutį administruojančiai bendrovei, kad šie suteiktų atitinkamą informaciją toje pačioje laiptinėje gyvenantiems žmonėms.

Lietuvos būsto rūmų vadovas Juozas Antanaitis „Delfi Būstas“ paaiškina, kad teisės aktai net esant pandemijai nenumato pareigos būsto savininkui pranešti bendrijai apie jo bute izoliuotus asmenis. Bendrija ar daugiabutį administruojanti bendrovė savo ruožtu nėra įsipareigojusios pirkti dezinfekavimo paslaugas iš tuo užsiimančių bendrovių bendro naudojimo patalpas arba užtikrinti, kad izoliuotas asmuo iš tikrųjų būtų karantine. Tačiau, pasak J. Antanaičio, jeigu teisės aktai to nereglamentuoja, nereiškia, kad gyventojai neturi būti atsakingi.

Asociatyvi nuotr.

„Bendrija, būsto valdytojai prižiūri tik bendro naudojimo objektus. Buto savininkas pats turi užtikrinti karantino sąlygų laikymąsi jo bute. Ir visai nesvarbu, ar buto savininkas pats gyvena bute, ar gyvena nuomininkas. Nei bendrijos pirmininkas, nei administratorius neturi jokios galimybės kontroliuoti, kas gyvena konkrečiame bute, ar buvo išvykęs, ar gyventojui taikomi karantino reikalavimai. Tai buto savininko pilietiškumo, atsakomybės, sąžinės reikalas“, – pažymi pašnekovas.

J. Antanaitis tęsia, kad net jei daugiabučio gyventojai nesutinka, jog jų kaimynystėje gyventų galimai koronavirusu užsikrėtęs žmogus, tai nieko nereiškia ir teisinės galios neturi.

„Jokios įtakos buto savininkui dėl buto naudojimo, nuomos, pardavimo kiti buto savininkai neturi, išskyrus įstatymu numatytais atvejais, tarkime buto paskirties keitimo iš gyvenamosios į negyvenamą, ar, kai buto savininkas pažeidžia namo vidaus tvarkos taisykles bei teisės aktų numatytus apribojimus. Buto savininkui, norinčiam išnuomoti savo butą, jokių sutikimų kitų butų savininkų nereikia. Gyvenkime draugiškai“, – pabrėžia Lietuvos būsto rūmų vadovas.

ULAC pateikia rekomendacijas, kaip dezinfekuoti laiptinę, kurioje gyvena sergantysis koronavirusu

Nors šiuo metu laiptinių privalomos dezinfekcijos (net jei joje gyvena izoliuotas žmogus) teisės aktai nenumato (išskyrus Sveikatos apsaugos ministerijos numatytus atvejus apgyvendinimo įstaigoms), Užkrečiamų ligų ir AIDS centras pateikia rekomendacijas dėl bendrų patalpų dezinfekcijos. Rekomendacijose teigiama, kad, paskelbus karantiną, laiptinę rekomenduojama plauti įprastu būdu, naudojant įprastus ploviklius (juose yra dezinfekuojančių priedų). Aiškinama, kad reikia valyti ir turėklus, nes tai dažnai liečiamas paviršius (nesvarbu ar yra laiptinėje sergančių užkrečiama liga ar ne). Turėklus rekomenduojama valyti bent kartą per dieną drėgno šluostymo būdu naudojant įprastus ploviklius (juose yra dezinfekuojančių priedų).

Asociatyvi nuotr.

Rekomenduojama laiptines vėdinti dažnai (mažiausiai 2–3 kartus per dieną), pvz., daryti skersvėjus. Laiptinių langų palanges rekomenduojama šluostyti drėgnu įprastu būdu, naudojant įprastus ploviklius (juose yra dezinfekuojančių priedų). Liftą rekomenduojama valyti įprastu drėgnu būdu, naudojant įprastus ploviklius (juose yra dezinfekuojančių priedų).

Rekomenduojama valyti ir telefonspynes. Valyti drėgnu būdu su šluoste (geriau vienkartine) naudojant įprastus ploviklius (juose yra dezinfekuojančių priedų). Po to rekomenduojama telefonspynes dezinfekuoti bent kartą per dieną šluostymo būdu naudojant dezinfekcinius tirpalus (70 proc. alkoholinius dezinfekantus).

ULAC specialistai akcentuoja, kad yra nesaugu valyti laiptines sausu būdu, nes tokiu būdu yra pakeliamos dulkės ir mikroorganizmai (ligų sukėlėjai: virusai, bakterijos ir kt.) ir juos gali įkvėpti žmogus.

„Jei jūsų laiptinėje gyvena sergantis ar įtariamas sergantis užkrečiamąja liga, rekomenduojama laiptinę ir turėklus dezinfekuoti alkoholiniu dezinfekantu, kurio koncentracija ne mažesnė nei 70 proc., arba buitiniu balikliu, kuriame chloro koncentracija yra 0,5 proc.“, – akcentuoja ULAC.

Daugiabučius administruojanti bendrovė „Mano būstas“ savo ruožtu išplatino pranešimą, kad bendradarbiaudama su Sveikatos apsaugos ministerija atliks pilną antivirusinę dezinfekciją daugiabučių namų laiptinėse, kurių gyventojams nustatyta koronaviruso infekcija. Dezinfekcijos darbus nuo kovo 23 dienos pradės bendrovei priklausanti valymo įmonė „Būsto aplinka“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)