Butą galima nusipirkti ir už 15 tūkst. eurų

Pats pigiausias butas Žirmūnuose, kurį pavyko rasti skelbimų portale alio.lt, kainuoja 15 tūkst. eurų. Kaip galima spėti pagal kainą, tai nėra įspūdinga rezidencija – parduodamas 12 kv. metrų ploto kambarys, kuriam tikrai praverstų remontas.

Rikiuojant skelbimus pagal populiariausius, matyti, kad kainų skirtumai čia gana platūs. Pirmajame puslapyje galima rasti butų, kainuojančių daugiau kaip 100 tūkst. eurų, taip pat – tokių, kurių kaina siekia vos daugiau nei 50 tūkst. eurų.

Pavyzdžiui, parduodamas senos statybos 47 kv. metrų ploto dviejų kambarių butas už 52,5 tūkst, eurų. Skelbime rašoma, kad vieta patogi, geras susisiekimas, pro langus akis džiugina ne kaimynų langai, o augantys medžiai. Šildymo kaina taip pat atrodo ne kosminė – įvardijama, kad šalčiausią mėnesį tektų sumokėti 40 eurų.

Vis dėlto prabangos Žirmūnams nestinga. Brangiausiai parduodamas butas kainuoja 740 tūkst. eurų. Tai trijų kambarių butas, užimantis 127 kv. metrus, statytas 2007-aisiais. Kaip vienas iš pagrindinių privalumų įvardijamas vaizdas į Gedimino pilį bei sostinės senamiestį. Butas parduodamas iškart su dviem vietomis automobiliams statyti.

Nuomos kainos per penkerius metus gerokai šoktelėjo

Išsinuomoti butą Žirmūnuose įmanoma daugeliui, tačiau, norint mokėti mažiau, teks susitaikyti su tuo, kad butas nebus naujos statybos, o ir remonto gali būti ilgą laiką nematęs.

Pigiausiai išsinuomoti butą šiame rajone galima už 250 eurų. Tačiau tai būtų viso labo vieno kambario butas, nedidelio ploto, tačiau vienam žmogui arba porai – kaip tik.

Už 300 eurų galima išsinuomoti ir erdvesnį, 2 ar net 3 kambarių, butą, tačiau toks variantas taip pat būtų senos statybos name, tvarkingas, tačiau moderniais interjero sprendimais nestebinantis būstas. Norint išsinuomoti gerą, tvarkingą, naujesnės statybos butą su modernesniu interjeru, reikia būti pasiruošus sumokėti mažiausiai 400 eurų.

Per penkerius metus, palyginti 2014 ir 2019 metų spalį, vidutinės butų kainos Žirmūnuose kaip reikiant ūgtelėjo. Remiantis skelbimų portalo aruodas.lt kainų statistikos duomenimis, 2014-aisiais vidutinė kvadratinio metro kaina šiame rajone siekė 1455 eurus, o 2019-aisiais – 2046 eurus.

Nuomos kainos taip pat paaugo, tačiau, atrodytų, ne taip akivaizdžiai. Pavyzdžiui, 2014-aisiais vidutinė kvadratinio metro nuomos kaina Žirmūnuose buvo 6,97 euro, o 2019-aisiais – 9,1 euro. Taigi, norint išsinuomoti 50 kv. metrų ploto butą, prieš penkerius metus būtų reikėję mokėti vidutiniškai 335 eurus, o dabar – 455 eurus.

Kainos labai įvairios

Kaip įvardijo „Inreal“ NT brokeris Arminas Karalius, Žirmūnuose vis dar vyrauja senos statybos blokiniai penkiaaukščiai. Tačiau jis atkreipė dėmesį, kad naujos statybos daugiabučių šiame rajone taip pat yra nemažai. Dauguma jų pastatyti 2002–2006 metais vadinamajame „Šiaurės miestelyje“, kurį riboja Kalvarijų, Kareivių ir Žirmūnų gatvės.

„Senesnės statybos, iki 2000 m., būstas šiame rajone gali kainuoti 1000–1800 Eur/kv. m, o naujesnės, po 2000 m., – 1700–4000 Eur/kv. m. Tiesa, 4000 Eur/kv. m kainuoja tik keletas naujos statybos išskirtinių, prabangiai įrengtų būstų pietinėje Žirmūnų dalyje, prie Neries upės. Dominuojanti būstų kaina šiame rajone – 1700–2500 Eur/kv. m.

Pigiausias būstas Žirmūnuose gali kainuoti apie 20 tūkst. eurų, žinoma, tai bus senos statybos, nesuremontuotas, nedidelio ploto, bendrabutyje esantis butas. Ne bendrabučio tipo būsto kainos prasideda nuo 43 tūkst. eurų“, – kainas apibrėžė A. Karalius.

Bendrovės „Vilniaus turtas“ direktorius, NT ekspertas Antanas Kudarauskas teigė, jog pigiausi butai – keliuose esančiuose medinukuose be patogumų, pigūs yra ir bendrabučio tipo apleisti kambariai, kur nėra galimybės įrengti komunikacijų.

Pasak A. Kudarausko, pigiausių butų kainos prasideda nuo 15 tūkst. eurų. Vis dėlto butą čia gali įpirkti praktiškai bet kas, nes kainų diapazonas, eksperto teigimu, yra labai platus – nuo 750 Eur/kv. m iki 4400 eur/kv. m.

„Žirmūnai buvo vienas iš stambiųjų pramoninių Vilniaus mikrorajonų, aplink kurį vystyta darbininkams skirtų būstų statyba. Po 2001 metų pradėtos sparčios naujų būstų statybos ir didelės teritorijos, vadinamos „Šiaurės miesteliu“, vystymas. Šiuo metu šis mikrorajonas yra tikriausiai trečias pagal naujų daugiabučių kiekį Vilniuje“, – aiškino A. Kudarauskas.

Siūlo nemažai naujos statybos būstų

Kaip pasakojo A. Karalius, šiuo metu Žirmūnuose plėtojama išties nemažai naujų būsto projektų: „Centro rezidencija“, „Pilies apartamentai“, „Raitininkų sodas“, „Naujoji Rivjera“, „Namų pynės“, „Žirmūnų skveras“, „ID Loft“, „Kareivių 9A“.

Norintiems įsigyti pigesnį būstą, verta užmesti akį į loftus. Anot A. Karaliaus, jų kainos svyruoja apie 1500 Eur/kv. m, o butų kainos prasideda nuo 1800 Eur/kv. m (šiaurinėje rajono dalyje) ir gali siekti net 4000 Eur/kv. m (pietinėje rajono dalyje).

A. Kudarauskas pastebėjo, kad didžioji dalis statybų šiame mikrorajone yra santykinai nedidelėje teritorijoje – tarp Šnipiškių, Olimpiečių ir Rinktinės gatvių; čia per keletą pastarųjų metų atsirado vieni prabangiausių aukščiausios ir vidutinės klasės gyvenamųjų projektų, o dalis vystoma dar ir dabar.

Pokyčių buvo daug, bet laukia dar daugiau

A. Karalius patikino, kad per pastaruosius keletą metų Žirmūnai patyrė nemažai pokyčių. Vieni ryškiausių – „Žalgirio stadiono“ ir „Ogmios miesto“ teritorijų plėtra. Vietoje „Žalgirio stadiono“ atidarytas „Courtyard by Marriott“ viešbutis, sparčiai kyla „Business Stadium“ kompleksas. „Ogmios mieste“ atsirado daug naujų kavinių, parduotuvių, darbo erdvių. Daugiabučiai projektai iškilo ir buvusios Š. Marčiulionio krepšinio akademijos, Teatro arenos, duonos kepyklos bei kitų, tik vyresnių vilniečių pamenamų, objektų ribose.

„Dar viena pasikeitusi teritorija – Kareivių gatvės dalis tarp Žirmūnų ir Verkių gatvių, kur išdygo nauji verslo centrai. Paminėčiau ir daugiabutį Trinapolio gatvėje, jis pagaliau buvo parduotas ir užbaigtas plėtoti. Daugelis senųjų Žirmūnų namų renovuoti, sutvarkyti jų kiemai, įrengtos vaikų žaidimo aikštelės, dviračių takai, Neries krantinės pritaikytos žmonėms ilsėtis“, – paaiškino A. Karalius.

Jis taip pat įvardijo, kad šiuo metu rengiamame naujame Vilniaus miesto savivaldybės bendrajame plane numatyta sumažinti buvusias pramoninei veiklai pritaikytas teritorijas centrinėje miesto dalyje.

„Pavyzdžiui, numatomas statyti daugiabučių gyvenamųjų namų kompleksas (apie 519 butų) bendrovės „Autoūkis“ teritorijoje. Buvusios Kuro aparatūros gamyklos teritorijoje plėtojami nauji loftų projektai. Verkių g. esančio autobusų parko laukia zonavimo pokyčiai. Per pastaruosius keletą metų Žirmūnuose atidarytas ne vienas verslo centras, nemažai jų dar turėtų atsirasti ateityje, pabaigus Šiaurinės g. statybą“, – kalbėjo A. Karalius.

A. Kudarauskas pridūrė, kad, nors rajonas labai pasikeitė po nepriklausomybės atgavimo, jame dar yra ką keisti.

„Dar yra nemažai projektavimo stadijos žemės plotų, jie laukia projektų patvirtinimo ir naujų statybų. Dar keisis ir toliau bus plėtojama teritorija tarp Šnipiškių ir Olimpiečių gatvių. Taip pat ir kitos teritorijos ties upe, jose numatomi nauji projektai.

Bus ir toliau plėtojamos buvusios pramoninės teritorijos – jos rekonstruojamos arba vystomi naujos statybos projektai. Numatomas naujas teismų pastatas, jis tikrai papuoš Žimūnus. Taip pat planuojamas didelis projektas šalia „Impuls“, netoli Kareivių g. Taigi pokyčių bus daug, ir rajonas dar turėtų pasikeisti į gerąją pusę“, – aiškino pašnekovas.

Vienas geriausiai vertinamų „miegamųjų“ rajonų

Pasak A. Karaliaus, Žirmūnai visada buvo vienas geriausiai vertinamų „miegamųjų“ mikrorajonų netoli miesto centro. O rajonui aktyviai tvarkantis, plečiantis Vilniaus miesto riboms (vis daugiau būstų statoma miesto pakraščiuose) ir trūkstant laisvų sklypų centrinėje miesto dalyje, Žirmūnų mikrorajonas taps dar patrauklesnis.

A. Kudarauskas patikino, kad nutiesus Šiaurinę gatvę, kuri susijungs su Žirmūnų g., turėtų pagerėti susisiekimas su vakarine Vilniaus dalimi, tačiau, deja, tas projektas bus baigtas ne anksčiau kaip po 5 metų.

Ekspertas taip pat pabrėžė, kad, visiškai išvysčius paupio teritoriją, tai bus viena reprezentatyviausių ir patraukliausių Vilniaus vietų kartu su kitomis panašiomis teritorijomis.

Ar verta čia pirkti būstą?

Anot A. Karaliaus, būstą Žirmūnuose pirkti verta, nes tai – vienas iš artimiausių miesto centrui rajonų, kurio pašonėje teka Neris, yra nemažai žaliųjų zonų, puikiai išvystyta socialinė ir transporto infrastruktūra, nutiesti dviračių takai.

„Rajono „silpnybe“ įvardyčiau kainas, jų lygis jau šiandien gana žymiai ūgtelėjęs ir kai kuriais atvejais siekia net centrinių miesto mikrorajonų – Naujamiesčio, Senamiesčio, Užupio – kainas“, – teigė brokeris.

A. Kudarauskas pridūrė, jog tokiose vietose kaip Žirmūnai, kurie įsikūrę šalia upės ir gali pasigirti švaresniu oru, ramia ir saugia aplinka, turtas visuomet išliks likvidus.

Mikrorajone šiuo metu atnaujinama infrastruktūra, pėsčiųjų ir dviračių takų tinklas. Pašnekovas taip pat priminė, kad Žirmūnai turi stiprų traukos centrą, jame gausu pramogų bei parduotuvių, todėl nereikia važiuoti į kitus rajonus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (234)