Šiuo metu Markučiuose esančiame Architektūros parke baigiamas statyti jau trečiasis UAB „Prodo projektas“ (pavadintas P9), o įmonės vadovai sako vieni pirmųjų įžvelgę gamybai naudotų teritorijų pritaikymo visuomeninėms reikmėms galimybes.

Ryšys su gamta

P9 vienas autorių Justinas Žalys, architektūros studijos „313 architects“ vedantysis architektas, pasakoja, jog rengiant projektą buvo siekiama architektūrine tūrių kompozicija išlaikyti kuo geresnius vizualinius ryšius su gamtine aplinka, jos vizualiai neizoliuojant nuo Paplaujos gatvės bei gretimų sklypų. Pastatų tūriai sklype taip pat išdėstomi keliais lygiais, tokiu būdu dar labiau pabrėžiant reljefo charakterį ir Vilnelės upės slėnį.

Projektas parengtas buvusioje pramonės teritorijoje stovėjusios katilinės vietoje, esančioje Senamiesčio apsaugos zonoje, šalia – buvusios betono gamyklos teritorijoje planuojamas naujas „Merko“ projektas.

Projektas P9

Visa P9 architektūra suskirstyta į tris skirtingus, padalintus tūrius, išsaugant kaip įmanoma daugiau gamtos vaizdų komplekso darbuotojams ar gyventojams. Arčiausiai gamtos stovi gyvenamasis korpusas.

J. Žalys sako, kad prie projekto dirbusių trijų architektų komandai teko užduotis suprojektuoti kompleksą taip, kad kaip įmanoma daugiau beveik 1 ha dydžio sklype gyvensiančių ar dirbsiančių žmonių matytų gražų vaizdą pro langus.

Nepilnus metus trukusį „313 architects“ komandos darbą vainikavo trys į bendrą kompleksą apjungti skirtingos paskirties pastatai ir sutvarkyta aplinka. Netoliese stovi jau visiškai sutvarkytas pėsčiųjų tiltelis, įrengti ir apšviesti pėsčiųjų ir dviračių takai palei Vinelę iki Užupio ir Senamiesčio.

Praktiški sprendimai

Architektas džiaugiasi, kad projekte visiškai įgyvendintos pradinės architektų komandos idėjos: ir statinių išdėstymas, ir orientacija į gamtą, ir siūlytos apdailos medžiagos bei architektūriniai elementai.

Viršutiniuose apartamentų ir gyvenamosios paskirties korpusų aukštuose esančios terasos dengtos, vadinasi, būsimiems gyventojams nebereikės rūpintis apsauga nuo saulės arba lietaus, be to, sprendimas leidžia išlaikyti projekto architektūrinį vientisumą.

Projektas P9

Statinių ilguosius fasadus dengia vadinamieji „ekranai“, kurių užpildymas skiriasi priklausomai nuo korpuso paskirties ir krypties. Apartamentų ir gyvenamojo pastatų fasadus puošia skirtingų tonų visiškai arba pusiau įstiklinti balkonai. Tuo tarpu biurams skirtas korpusas kitoks – su skirtingo pločio vertikaliomis žaliuzėmis, atspindinčiomis Vilnelės bangas. Jos tarnaus kaip apsauga nuo saulės, neužgoš vaizdo pro langus, neribos šviesos patekimo į patalpas. Tai aktualu pietiniame korpuso fasade įsikūrusiems biurams. Tiesioginė saulė į patalpas pateks trumpam ir netrukdys dirbti, o šviesos patalpose tikrai pakaks, sako architektas.

Naudotos medžiagos – itin kokybiškos. Jau minėtos vertikalios skirtingo pločio žaliuzės pagamintos iš itin aukštos kokybės japoniško aliuminio kompozito, atsparaus drėgmei ir šviesai. Tuo metu vieno iš fasadų puošybai panaudotas klinkeris atkeliavo iš vienos didžiausių Vokietijos klinkerio eksportuotojų.

Landšaftu aplink kompleksą taip pat rūpinosi architektai. Kiemo suplanavimui ir žaliosioms zonoms skirta nemažai dėmesio, teritorija suskirstyta į zonas, skirtas komplekso gyventojams, o žemesnėje sklypo dalyje įrengtos kokybiškos žaidimų aikštelės vaikams, atsiras nemažai mažosios architektūros elementų.

Projektas P9

Markučiai – miestas miške

Markučių mikrorajonas unikalus tuo, kad gyvenantieji jame naudojasi išskirtinai patogia vieta ir yra apsupti gamtos. Tai vienas žaliausių miesto rajonų, iš kurio per 15 min. pėsčiomis arba per 5 min. dviračiu galima patekti į Senamiestį.

Šalia nutiestos pagrindinės miesto transporto arterijos, netoliese – geležinkelio ir autobusų stotys, Halės turgus, pėsčiųjų ir dviračių takai.

UAB „Prodo“ Komercijos direktorius Jurgis Paulauskas sako, kad šiuo ir kitų vystytojų statomais projektais aktyviai domimasi, kadangi Markučių rajonas ateityje ims stipriai konkuruoti su Žvėrynu ir Užupiu.

Markučiai šiandien – bene patraukliausias investicijoms sostinės rajonas, kadangi yra itin arti centro ir kol kas pasižymi ne per aukštomis kainomis.

Be to, pradėta tvarkyti teritorija, vedanti link augančio Užupio, todėl tai itin optimalus pasirinkimas tiems, kas nenori gyventi individualiame name, tačiau pageidauja mėgautis gyvenimo gamtoje privalumais, sako J. Paulauskas.