Vienas tankiausiai apgyvendintų rajonų

Kaip pastebėjo Viktoras Račkovskis, bendrovės „Centro kubas – Nekilnojamasis turtas“ direktorius, Naujamiestis yra viena iš tankiausių Vilniaus miesto dalių, kurioje yra didžiausia būstų įvairovė. Tai Vilniaus miesto zona, kurios dalis yra pačiame miesto centre ir ribojasi su Senamiesčiu, Žvėrynu, Šnipiškėmis, Vilkpėde bei Paneriais.

Ekspertas išskyrė, kad šiaurinėje Naujamiesčio dalyje dominuoja iki 5 aukštų daugiabučiai ir komerciniai pastatai, o pietinėje daugėja daugiaaukščių daugiabučių.

„Didžiausią Naujamiesčio architektūrinę vertę sukuria pastatai esantys šiaurinėje jo dalyje, šalia Senamiesčio. Šioje dalyje ir dominuoja aukščiausios būsto kainos: naujos statybos būstų kainos, priklausomai nuo vietos, ploto ir įrengimo – nuo 2000 iki 3000 Eur/kv. m, o senos statybos – nuo 1500 iki 2000 Eur/kv. m. Toliau nuo centro, Naujamiesčio pietinėje dalyje, naujos statybos butų kainos svyruoja apie 1800–2200 Eur/kv. m., o senos statybos butų kainos yra apie 900–1400 Eur/kv.m“, – paaiškino V. Račkovskis.

Perspektyvos gerės, o kainos – didės

Pasak pašnekovo, daug sovietmečiu pastatytų pramonės kompleksų, geležinkelio infrastruktūros objektų iš esmės buvo pakeitę Naujamiesčio įvaizdį̨, tačiau šie statiniai tapo beprasmiai Lietuvai atgavus nepriklausomybę: daugelis pastatų ir teritorijų buvo naudojama neefektyviai, tačiau rajono vieta ir tai, kad jis ribojasi su Senamiesčiu ir Žvėrynu, pritraukė didelį vystytojų bei gyventojų dėmesį. Vis dėlto didžiausias projektų intensyvumas išlieka šiaurinėje dalyje prie istorinių, reprezentacinių gatvių.

„Naujamiesčio perspektyvas nustato jo užstatymo intensyvumo reguliavimas, ką šiuo metu labai intensyviai sprendžia Vilniaus miesto savivaldybė, rengdama naują Vilniaus bendrąjį planą. Šiaurinė rajono dalis yra pasiekusi kritinę tankumo ribą, todėl šią Naujamiesčio dalį galima laikyti susiformavusia.

Naujamiestyje, o ypač centrinėje ir pietinėje jo dalyse yra puikios galimybes vystymui, kadangi ribiniai užstatymo rodikliai nėra pasiekti. Esamų užstatytų teritorijų̨ efektyvesnis panaudojimas, atgaivinimas, konversija, panaudojant jau esamą infrastruktūrą, dėl didėjančio miesto gyventojų skaičiaus yra vienas svarbiausių sostines uždavinių. Bet kokiu atveju Naujamiesčio rajonas rodo tik gerėjančias perspektyvas ir tai turi tiesioginės įtakos jame esančio būsto kainų didėjimui“, – apie perspektyvas kalbėjo V. Račkovskis.

Surenka didelę dalį miesto investicijų

Pasak NT specialisto, šiam rajonui dėl jo tankumo tenka daugiausia miesto investicijų – kelių renovacijai, dviračių takų tiesimui, viešųjų erdvių kūrimui. Visgi, jame dar trūksta kokybiško būsto, lankstaus viešųjų, socialinių bei kitokių paslaugų spektro, kuris atitiktų įvairių amžiaus grupių žmonių poreikius.

Pašnekovas sakė, kad labiausiai tai pastebima buvusių gamyklų ir nerenovuotų namų kiemų teritorijose, kur didžioji bendro naudojimo teritorijų dalis nesutvarkytą, didelės parkavimo problemos, ypač trūksta žalumos.

V. Račkovskio nuomone, Naujamiestis susiformavo kaip vieta brangaus būsto, kurio eksploatacinės išlaidos, palyginti su naujos statybos namais periferiniuose rajonuose, yra didesnės. Todėl Naujamiesčio gyventojai – tai šeimos, kurių amžiaus vidurkis yra 40–50 metų asmenys, gaunantys vidutines arba aukštesnes pajamas ir kurie įsikuria jau antrajame arba trečiajame savo gyvenimo būste.

Vis daugiau norinčių gyventi arčiau centro

Anot „Remax“ NT brokerio Tado Račkausko, ilgą laiką daugiausia Naujamiestyje buvo galima rasti senesnių daugiabučių statytų 1940 – 1990 metais, tačiau ši tendencija jau kurį laikas sparčiai keičiasi ir jame galima rasti jau ne vieną pastatytą naujesnės arba statomą naujos statybos daugiabutį.

„Labiausiai kas pasikeitė per pastarąjį dešimtmetį, tai nekilnojamojo turto pirkėjų poreikis gyventi arčiau centro ir šiame kontekste be konkurencijos norą puikiai išpildė Naujamiestis, kuris labiausiai subalansuotas tarp NT kainos ir atstumo iki centro. Šį pirkėjų poreikį puikiai suprato vystytojai, todėl matome vis daugėjančių projektų, tiek naujai statomų, tiek besikonvertuojančių iš komercinių paskirčių į gyvenamąsias.

Naujamiestis turi ir toliau puikias plėtros perspektyvas, nes poreikis būstui šiame mikrorajone vis auga ir tai puikiai atspindi statistika. Dažniausiai jį renkasi jaunesnio amžiaus būsto pirkėjai. Kol kas tai geidžiamiausias mikrorajonas pirkėjų gretose ir tokiu jam lemta bus išlikti dar kurį laiką“, – teigė T. Račkauskas.

Visgi, brokeris įžvelgė ir rajono trūkumų. Pasak jo, opiausia problema yra automobilių parkavimo vietų trūkumas. Anksčiau, kai Naujamiestis nebuvo taip tankiai apgyvendintas, automobiliui nebuvo sunku rasti vietos mokamose stovėjimo zonos, tačiau dabar tai padaryti vis sunkiau. T. Račkausko manymu, Naujamiestyje taip pat galėtų atsirasti ir daugiau viešųjų bendrųjų erdvių.

Naujamiestis išgyvena stiprią transformaciją

Antanas Kudarauskas, NT bendrovės „Vilniaus turtas“ direktorius patvirtino, kad Naujamiestis ilgą laiką buvo stipriai nuvertintas rajonas, o būstų kainos buvo vienos mažiausių mieste.

Ekspertas pastebėjo, kad vystytojams ieškant vietų, kur statyti naujos statybos projektus, Naujamiestis krito į akis dėl itin patogios vietos, beveik idealios vietos. Čia yra didžiausia pramogų ir laisvalaikio objektų gausa, puikus susisiekimas su Senamiesčiu. Naujamiestis yra vienas iš rajonų, pasižymintis didelėmis plėtros perspektyvomis.

„Pradėjus vystyti naujus projektus, Naujamiesčio įvaizdis pradėjo iš lėto, o paskutinį dešimtmetį neįtikėtinai sparčiai keistis į gerąją pusę ir šiuo metu tai yra vienas geidžiamiausių Vilniaus mikrorajonų.

Šiuo metu Naujamiestis išgyvena stiprią transformaciją – kadaise tuščiuose sklypuose statosi nauji daugiabučiai, prekybos centrai, biurų pastatai, laisvalaikio ir pramogų objektai. Senos kadaise gamybai naudotos teritorijos keičiamos į naujas, jas konvertuojant į loftus arba griaunat ir vystant viską iš naujo. Kiekviena šio mikrorajono dalis yra savaip unikali ir išskirtinė – didelė Naujamiesčio dalis yra laikoma prestižine“, – pasakojo A. Kudarauskas.

Jis taip pat įvardijo, kad atsižvelgiant į tai, jog Naujamiestį puošia pačios įvairiausios statybos namai, būstą čia galima įsigyti ir už 15 tūkst. eurų, o gali tekti pakloti net ir šešiaženkles sumas.

Laukia dar daugybė pokyčių

Anot A. Kudarausko, nors Naujamiestis aktyviai plėtojamas jau dešimtmetį, jame dar yra daug vietos ir potencialo, kuris neilgai trukus turėtų būti išnaudotas. Didžiausi pokyčiai laukia rajono dalies prie Vingio parko – ten numatomas „Akropolis“, biurai ir kone naujas mikrorajonas, nes ta teritorija užima beveik 20 hektarų.

„Taip pat numatomi dideli pokyčiai Naujamiesčio ir Naujininkų sandūroje, kurioje numatoma taip pat daugiau kaip 20 ha teritorijos transformacija užstatant ją įvairios paskirties multifunkciniais objektais, biurais, pramogų ir laisvalaikio objektais.

Taip pat Naujamiestyje yra dar nemažai sklypų, ko nėra kituose mikrorajonuose, ir buvusių gamybinių teritorijų, kuriose bus vystomi loftai kaip Birželio arba Panerių gatvėse“, – apie tolimesnius planus Naujamiestyje šnekėjo A. Kudarauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (171)