Nepalikite degančių žvakių be priežiūros

Kai namuose liepsnoja žvakės, negalima jų palikti be priežiūros. Draudimo bendrovės „If“ turto žalų grupės vadovė Giedrė Vitkauskienė pasakoja, kad neatsargus elgesys su žvakėmis kasmet sukelia nuostolių, kurių žala siekia nuo 100 iki 100 tūkst. eurų.

„Įsivaizduokite situaciją: degančiomis žvakėmis dekoruotas stalas, vyksta naujametinė vakarienė. Vidurnaktį visi pakyla ir išeina į lauką žiūrėti fejerverkų, o namuose lieka augintinis, kuriam naujametinis triukšmas prilygsta katastrofai. Jis bėgioja po kambarį, kliudo žvakę, ši apvirsta, ir liepsna plinta per visus namus. Šiuo atveju nuostoliai siekė 5 tūkst. eurų. Laimei, augintinis nenukentėjo ir pavyko išsaugoti didžiąją dalį namų turto“, – pranešime spaudai sako G. Vitkauskienė.

Žvakes deginkite specialiai tam skirtose žvakidėse

Jokiais būdais nedekite žvakės be tam skirto nedegaus pagrindo. Geriausia, kai naudojama speciali žvakidė. Be to, būtina žvakidžių pagrindą išvalyti dar prieš pilnai sudegant žvakei – pagrindas skirtas ugnies liepsnai sulaikyti, o ne vaškinėms pilims statyti (kad ir kaip gražiai jos beatrodytų).

„Turėjome atvejį, kai žvakė namuose degė tiesiog ant palangės. Ji buvo plastikinė, pradėjo lydytis, o nuo smilkstančios palangės aprūko visa patalpa“, – pasakoja ekspertė. – Kitą kartą ant palangės degančios žvakės liepsna dėl skersvėjo pateko ant užuolaidų. Laimei, namuose buvo žmonių, tad ugnis neįsiplėtojo, tačiau patalpos aprūko, buvo patirti smulkūs finansiniai nuostoliai“, – priduria ji.

Dingus elektrai pasišvieskite žibintuvėliu

Kai namuose išsijungia elektra, nuo seno pirmiausia ieškome žvakių. Nors tokia situacija šiais laikais nėra tokia dažna kaip anksčiau, tačiau rekomenduojama šiam tikslui po ranka turėti žibintuvėlį ar prožektorių. Jeigu vis dėlto prireikus jo neturėsite, žvakę pirmiausia statykite ant stabilaus pagrindo ir tik tuomet vaikščiokite su ja po namus. Svarbiausia – tamsoje nejudėti su atvira žvakės liepsna rankose. Ji gali lengvai prisiliesti prie degių daiktų, kurie greitai įsiliepsnoja.

Žvakes statykite saugiu atstumu nuo degių daiktų ir kitų žvakių

Dekoruodami namus žvakėmis atsakingai įvertinkite atstumą tarp žvakių ir aplinkinių daiktų. Ypač svarbu, kad žvakės būtų ne arčiau kaip 30 cm nuo užuolaidų, degių kalėdinių dekoracijų, drabužių kabyklų ir kitų daiktų, kuriuos gali pasiekti žvakės liepsna. Taip pat svarbu nestatyti žvakių arti viena kitos – patariama išlaikyti bent 7-10 cm atstumą.

Advento vainiką saugiau puošti lemputėmis

Saugiausia, jei savo advento vainiką dekoruosite lemputėmis, o ne tikromis žvakėmis. Draudimo bendrovės kasmet skaičiuoja nuostolius, kuriuos sukelia nesaugios advento vainikų ir kitų kalėdinių dekoracijų puošmenos naudojant tikras žvakes.

„Ypač turėtų suklusti tie, kurie advento vainikus gamina patys. Kiekvienais metais pasitaiko istorijų, kai dėl nesaugaus žvakių pagrindo supleška ne tik pats vainikas, bet ir aplink esantys daiktai. Svarbiausia – stabilus pagrindas, kuris neleistų žvakei liestis prie vainiko. Bet kokiu atveju, tokia puošmena turi būti nuolat prižiūrima“, – pataria Giedrė Vitkauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją