Pagal energinį naudingumą pastatai skirstomi į daugybę klasių: nuo pačios žemiausios iki pačios aukščiausios A++. Vis dėlto, kaip pastebi nekilnojamojo turto vystytojai, naujos statybos būsto besidairantys gyventojai aktyviausiai domisi A+ klase ir jos ypatybėmis. Daugiausia tokių būstų parduodama ir statoma sostinės Pašilaičių ir Pilaitės mikrorajonuose. Prognozuojama, kad ateityje jų vis daugės ir centrinėje miesto dalyje ar netoli jos, Naujamiestyje.

Griežtesni reikalavimai, didesnis komfortas

„Vienas iš esminių skirtumų tarp A+ ir, pavyzdžiui, A klasės pastatų – jiems keliami griežtesni techniniai reikalavimai. Projektuojant ir statant A+ energinės klasės pastatus naudojamos termoizoliaciniu požiūriu efektyvesnės medžiagos, langai, durys. Todėl A+ pastatų dalių atitvarų šilumos perdavimo koeficientas yra maždaug 10 proc. mažesnis nei A klasės. Tai reiškia, kad A+ klasės būstas pasižymi didesniu komfortu, ypač – rudens pradžioje. Taip pat – mažesnėmis eksploatacinėmis išlaidomis, tarp kurių – ir šildymo kaštai žiemą“, – sako Andrius Barkauskas, „Omberg“ direktoriaus pavaduotojas.

Pasak jo, statant A+ klasės būstus dėmesys atkreipiamas netgi į pastato formą, jo orientaciją pasaulio šalių atžvilgiu ar langų dydį. Taip siekiama kuo efektyviau išnaudoti saulės šviesą bei šilumą. Be to, A+ klasės pastatuose atsiranda poreikis pritaikyti ir išnaudoti atsinaujinančius energijos šaltinius, todėl gali būti įrengiamas geoterminis šildymas, saulės kolektoriai, šildymui naudojama biomasė ar pan.

Komforto gyvenimui A+ klasės būste prideda ir jame įrengti rekuperatoriai. Šie prietaisai užkerta kelią su drėgme susijusiems iššūkiams. Be to, rekuperatoriuose esantys filtrai iš įsiurbiamo oro pašalina dulkes, žiedadulkes ar kitas smulkias daleles, šiltuoju metų laiku galinčias sukelti įvairių alerginių reakcijų.

Brangiau dabar – perspektyviau ateityje

Tiesa, A+ klasės būstai šiuo metu yra 12 proc. brangesni nei B klasės. Tačiau renkantis naujus namus nekilnojamojo turto specialistai rekomenduoja atsakyti sau į klausimą „Kaip ilgai pasirinktame būste ketinate gyventi?“.

„A+ energinės klasės pastatai išsprendžia daugelį techninių problemų, būdingų kitoms klasėms priklausantiems pastatams, padidina komforto lygį. Tai – puiki investicija ateičiai, nes toks būstas bus paklausesnis nekilnojamojo turto rinkoje, o jo eksploatacija bus pigesnė. Ypač tai aktualu jaunoms šeimoms, jeigu jos ateityje planuoja dabartinį būstą keisti į erdvesnį ir didesnį”, – sako A. Barkauskas.

Todėl būtent atsakymas į aukščiau paminėtą klausimą gali padėti apsispręsti. Ateityje privalomi kriterijai pastatų energiniam efektyvumui bus vis griežtesni, o jų sąrašas vis ilgesnis. Jau 2021-aisiais įsigalios nauji reikalavimai A++ energinei klasei.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)