Raudona kambariui suteikia energijos. Įvairiais tyrimais nustatyta, kad tai labai intensyvi spalva, aktyvinanti kraujotaką, adrenalino išsiskyrimą, pagreitinanti kvėpavimą bei širdies ritmą. Miegamajame ši spalva gali būti kiek per intensyvi, nebent daugiausiai laiko ten praleidžiate vakarop, temstant, kai prieblandoje ar lempų šviesoje raudona atrodo blankesnė.

Labiausiai ši spalva tinka erdvėms, skirtoms leisti laiką su namiškiais ar svečiais. Raudona tinka valgomajam, nes skatina pokalbius ir bendravimą, tačiau ji žadina ir apetitą, tad jei skaičiuojate kalorijas, verčiau apsieikite tik su raudonais akcentais ir venkite raudonų baldų ar sienų.

Spalvos interjere

Oranžinė taip pat žadina apetitą, tad virtuvei ar valgomajam ji nėra pats tinkamiausias sprendimas. Pernelyg intensyvi ši spalva ir svetainei. Tačiau oranžinė puikiai tinka sporto salei ar kambariui, kuriame mankštinatės. Ji suteikia energijos ir entuziazmo.

Remiantis moksliniais tyrimais, oranžinė pagerina deguonies tiekimą smegenims ir pagerina jų veiklą. Anot specialistų, jei jūsų namuose nėra oranžinio kambario, treniruotėms sporto klube rinkitės oranžinę aprangą.

Spalvos interjere

Geltona – džiaugsmo spalva. Ji suteikia linksmumo ir laimės įspūdį. Ši spalva tinka virtuvei, vonios kambariui, valgomajam, prabangos ir svetingumo įspūdį kuria nedidelėse erdvėse, pvz., prieškambaryje, siauruose koridoriuose.

Vis dėlto psichologai pataria interjere naudoti tik šios spalvos akcentus, pvz., dekoro detales ar baldus. Ji negali būti dominuojanti, nes, tyrimų duomenimis, geltoname interjere žmonės greičiau praranda savitvardą, maži vaikai ir kūdikiai dažniau verkia, ši spalva gali paskatinti pyktį ar pasimetimo jausmą.

Spalvos interjere

Mėlyna veikia priešingai nei raudona ar kiti šilti atspalviai. Ji lėtina širdies ritmą, kvėpavimą, mažina kraujospūdį, ramina ir atpalaiduoja. Pastelinė mėlyna puikiai atrodo spalvų pavyzdžių paletėje, tačiau ja dažytos sienos atrodo nemaloniai šaltos, ypač patalpose, kuriose mažiau natūralios spalvos. Jei vis dėlto nusprendėte sienas dažyti žydrai, spalvų pusiausvyrą sukurkite šiltų atspalvių dekoro elementais.

Kadangi ši spalva siejama su ramybe ir atsipalaidavimu, geriausiai ji tinka miegamajam ar vonios kambariui. Be to, mokslininkai nustatė, kad mėlyna padeda susikaupti ir padidina produktyvumą, tad ši spalva puikiai tinka įmonės kabinetui, darbo kambariui ar erdvei, kurioje moksleivis ruošia namų darbus.

Jei norite ir atsipalaiduoti, ir paskatinti namiškių bendravimą rinkitės kiek šiltesnio atspalvio mėlyną, pvz., turkio spalvą. Be to, pasak psichologų, tamsios mėlynos nereikėtų rinktis kaip pagrindinės interjero ar sienų spalvos, nes ji pernelyg slegianti ir gali sukelti liūdesį ar apatiją.

Spalvos interjere

Žalią mokslininkai vadina spalva, mažiausiai varginančia akis. Todėl ji labai tinka darbo kabinetui ar net kompiuterio ekrano fonui. Žalia taip pat ramina, mažina įtampą bei stresą. Derinama su panašiai veikiančia mėlyna, džiugesio suteikiančia geltona, žalia tinka bet kuriam namų kambariui. Be to, yra manančių, kad žalia padeda vaisingumui.

Spalvos interjere

Violetinės poveikis gali būti skirtingas. Tamsi violetinė asocijuojasi su prabanga ir kūrybiškumu, tad šios spalvos akcentai interjerui suteikia žavesio, tačiau jei šios spalvos kambaryje per daug, mus gali kamuoti slogi nuotaika. Šviesesni violetinės atspalviai, pvz., levandų ar alyvų, ramina ir veikia panašiai kaip mėlyna, tačiau neatrodo tokia šalta, kaip žydra, todėl tinka ir miegamajam.

Spalvos interjere

Neutralios spalvos (juoda, pilka, balta) dažniausiai tampa namų dekoro pagrindu. Specialistai sako, kad kiekviename interjere būtų bent šiek tiek juodos, nes tai kambariui suteikia išraiškingumo ir nesenstančios elegancijos, tačiau dideli juodos kiekiai slegia.

Balta suteikia energijos, ramina, namams suteikia švaros pojūtį. Dėl baltų sienų namai atrodo erdvesni, o tai dažnai daro teigiamą įtaką ir mūsų nuotaikai. Be to, jei lubos yra šviesesnio baltos atspalvio nei sienos, namai atrodo dar šiek tiek erdvesni, lubos aukštesnės. Jei sienos bus šviesesnės už lubas, kambarys atrodys žemesnis, o kai kuriems tai teikia saugumo ir jaukumo jausmą.

Skandinaviškas stilius

Rožinė. Nors rožinė primena raudoną, jos poveikis yra panašus kaip ir mėlynos. Daug rožinės ramina, slopina pyktį ir agresiją. Todėl šviesiai rožinė tinka vaikų kambariui, kur bus skatinamas jų žaismingumas.

Spalvos interjere

Pagal užsienio spaudą parengė Eimantė Juršėnaitė