1. Pradėkite nuo generalinės patikros

Nors bendra namų elektros tinklo ir įrangos apžiūra atima nemažai laiko, pasistenkite jo rasti, kad galėtumėte kruopščiai viską patikrinti. Svarbiausia atkreipti dėmesį į elektros skydą, plikus arba susidėvėjusius laidus, prastai pritvirtintus kištukinius lizdus, jungiklius, pasenusią įrangą ir elektros prietaisus. Ypatingą dėmesį skirkite tiems prietaisams, kurie nuolat veikia, jų kištukai yra elektros lizduose – tai šaldytuvas, gartraukis, kondicionierius ir kita. Gedimai gali sukelti trumpąjį jungimą, kuris dažnai tampa gaisro priežastimi.

2. Atsikratykite nereikalingų daiktų

Atlikite generalinę namų tvarką – sutvarkykite nereikalingus daiktus sandėliuke, jei įmanoma, iškraustykite balkoną. Jeigu nuomojatės butą, paslėpkite nereikalingus elektros prietaisus arba paprašykite savininko pasiimti jums nereikalingus daiktus. Nenaudojamus elektros prietaisus būtina ne tik išjungti, bet ir jų kištukus ištraukti iš elektros lizdų.

3. Atskirai patikrinkite vaiko kambarį

Vaiko kambarys – vieta, kurioje turėtų būti kuo mažiau elektros prietaisų. Šiame kambaryje nereikėtų palikti besikraunančių įrenginių, ypač tada, kai vaikas jame leidžia laiką ar miega, juo labiau negalima leisti miegoti su elektros prietaisas lovoje. Atsisakykite dekoratyvinių šviestuvų, taip pat atkreipkite dėmesį, kad negalima ant įprastų šviestuvų dėti jokių medžiagų, ką tėvai dažnai daro, norėdami vakare pritemdyti ryškią šviesą.

4. Netaupykite saugumui

Rekomenduojama dėl priešgaisrinės įrangos namuose pasitarti su specialistais. Jeigu nėra galimybės įsigyti kelių rūšių prietaisų, svarbu rinktis kompleksinės apsaugos nuo gaisro, kylančio dėl elektros gedimų, įrenginį. Pavyzdžiui, skydinėje montuojamą inovatyvų prietaisą AFDD+. Pavojaus atveju įrenginys pats išjungs maitinimą ir neleis įvykti ypatingai situacijai. Jis saugo nuo daugelio pavojų, susijusių su elektra namuose: šilumos perkrovos, srovės nuotėkio, trumpojo jungimo ar kitų elektros tinklo darbo problemų. Taip pat rekomenduojama įsigyti energiją taupančių elektros prietaisų. Jei įmanoma, venkite pirkti naudotą techniką, neeksperimentuokite su sugedusios technikos remontu.

Žala turtui

5. Slėpkite laidus

Kraustydamiesi į naują būstą ar nusprendę daryti remontą, paprašykite specialisto laidus paslėpti sienose, o kabelius – už grindjuosčių. Taip pat apsvarstykite, kaip galima apsaugoti ant grindų esančius televizijos, interneto ar kitus laidus. Tam galima naudoti specialius lovelius, kabliukus sienoms ir kitus tvirtinimo būdus. Taip pat būtinai įrenkite dangtelius ant visų vaikams prieinamų kištukinių lizdų. Papildomo dėmesio reikalauja ne tik namie gyvenantys vaikai, bet ir gyvūnai, kurie gali laidus apgraužti ar kitaip juos pažeisti.

6. Skirkite dėmesio vonios kambariui

Kadangi vanduo – puikus elektros laidininkas, vonios kambaryje elektros prietaisus naudoti būtina itin atidžiai. Šalia vandens šaltinio nelaikykite plaukų džiovintuvo, elektrinio skustuvo ar kitų įrenginių, taip pat vonios kambaryje stenkitės nenaudoti išmaniųjų prietaisų. Jei įmanoma, išjunkite skalbyklę iš tinklo iš karto ja pasinaudoję.

7. Stebėkite, kad tinklas nebūtų perkrautas

Nejunkite vienu metu visų galingų elektros prietaisų, pavyzdžiui, virdulio, mikrobangų krosnelės ir skalbyklės, nes elektros instaliacija gali neatlaikyti apkrovos. Geriausiu atveju, jeigu yra automatinis išjungimas ir (ar) kitų apsaugos mechanizmų, technika išsijungs, blogiausiu – ji gali užsidegti dėl elektros instaliacijos perkaitimo.

8. Naudokite saugias apdailos medžiagas

Jeigu planuojate remontą, stenkitės naudoti ugniai atsparias ir netoksiškas medžiagas. Ypač daug dėmesio reikėtų skirti renkantis vaikų kambario tapetus ir grindų dangą.

9. Apmokykite vaikus

Nepalikite vaikų be priežiūros ir kartokite su jais priešgaisrinės saugos taisykles žaidimo forma. Taip pat dažniau rodykite jiems, kaip taisyklingai įjungti prietaisus į kištukinį lizdą – traukti galima tik už kištuko, o ne už laido.

10. Laikykitės bendrųjų apsaugos principų

Turėkite namuose gesintuvą, atspausdinkite atmintinę, kaip juo naudotis, užrašykite specialiųjų tarnybų telefonus. Neperkelkite atsakomybės už savo saugumą būsto savininkams, jei nuomojatės butą. Užtikrinkite ne tik jaukumą, bet ir saugumą sau bei šalia gyvenantiems žmonėms. Išeidami iš namų, visada išjunkite visus šildymo prietaisus, taip pat tuos, kuriems nuolat nereikia elektros, pavyzdžiui, televizorių, mikrobangų krosnelę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)