Svajojantys namus įsirengti patys neilgai trukus supras, kad ši idėja nėra taip paprastai įgyvendinama. Reikia sugalvoti planą, rasti idėjų, kasdien peržvelgti šimtus interjero žurnalų puslapių ir galiausiai, susižavėjus keliasdešimčia puikių variantų, niekaip nepavyksta apsispręsti nei ką pasirinkti, nei nuo ko pradėti. Ypatingai ši užduotis apsunksta, kai biudžetas yra nedidelis, tačiau norisi pasiekti patį geriausią rezultatą.

Pirmiausia, pradedant svarstyti apie savo buto įrengimą, reikia apmąstyti ir pasverti keletą dalykų. Paskaičiuokite, kokios jūsų mėnesinės pajamos ir išlaidos, kad gerai įvertintumėte savo galimybes. Jeigu viską pamatavus, svajonė atrodo įgyvendinama – tuomet pirmyn.

Interjero dizainerė Rasa Samulionienė teigia, kad pirmas ir pagrindinis dalykas žmogui, siekiančiam įrengti savo būstą, yra funkcinis planas, pagal kurį būtų galima pradėti dirbti. „Reikia išsiplanuoti visas zonas, prietaisus, baldus, išsiskaičiuoti, kiek ir ko reikės. Vienareikšmiškai, šį darbą reikėtų patikėti specialistams“, – tvirtina ji. Žmonėms patiems dažniausiai būna labai sunku paskaičiuoti, kiek ir kokių medžiagų reikės, kaip suprojektuoti buto vaizdą ir atskirti tam tikras erdves vieną nuo kitos. Dizainerė sako, kad nepaisant to, kokio dydžio yra butas, mažiausia kaina už kvadratinį metrą yra 350 eurų – vargu, ar įmanoma pigiau išsisukti.

R. Samulionienė mano, kad nevalia taupyti grindų, tam tikrų buitinių prietaisų, santechnikos sąskaita. „Mano nuomone, šie dalykai yra būtini. Galima šiek tiek mažiau išleisti dažams, baldinėms plokštėms, nes nuo to mažiau kentės patogumas, o įsirengus prastą santechnikos sistemą, vėliau dar nemažai gali tekti išleisti už remontą“, - tvirtina specialistė.

grindų klojimas

Svarbu yra ne tik sukurti planą, kaip įrengti butą, bet ir pasirinkti tinkamą komandą šiam tikslui įgyvendinti. Interjero apdailos namų „Dekorama“ direktorius Modestas Sunklodas sako, kad dažnai žmonės renkasi pagal rekomendacijas ir atliktus darbus, tačiau Lietuvoje didesnę svarbą turi kaina.

„95 proc. žmonių susiranda įvairias įmones internete ir ieško paties pigiausio varianto, dažniausiai net nepažiūrėję, kokius darbus jų pasirinkta įmonė padarė ir kokia yra tų darbų kokybė. Manau, kad tai klaidingas pasirinkimas. Būna taip, kad samdomi darbininkai pasako beprotiškai nedidelę kainą, o tada mokosi, kaip grindis dėti ar plyteles kloti. Ir viena, ir kita pusė lieka nepatenkinta“, – sako M. Sunklodas.

Kuo mažesnis butas – tuo jį įrengti kainuoja brangiau. M. Sunklodas teigia, kad atsižvelgiant į proporcijas, 30 kvadratinių metrų buto įrengimas yra brangesnis negu 60 ar daugiau kvadratinių metrų.

„Santechnika, elektra, švietimo įranga bute kainuoja panašiai kiek ir name. Tarkime, tualetas tiek name, tiek bute pinigų suvalgo nemažai. Žinoma, labai daug priklauso nuo sprendimų. Kuo didesni žmogaus norai ir įnoriai, tuo daugiau viskas kainuoja. Tačiau vis tiek, tie, kas užsimano įsirengti mažą butuką, proporciškai už jį sumoka daugiau“, – sako jis.

Sutaupyti įsirengiant butą gali pavykti tik apsieinant be tam tikrų patogumų arba surandant įvairių originalių sprendimų.

„Šiais laikais daugelyje namų ir butų įrengiama rekuperacinė sistema, kurios galima atsisakyti, jeigu nenorima į tai investuoti. Tokie inžineriniai dalykai kaip kondicionierius irgi nėra būtini, taip pat galima pigesnius baldų komplektus rinktis. Pastaraisiais metais itin madinga tapo lubas palikti betonines ir nudažyti kokia nors įdomia, išsiskiriančia spalva. Kitaip tariant, jeigu žmogus tikrai nori išsiversti su kuo kuklesne suma, reikia atsisakyti tam tikrų patogumų arba rasti originalių interjero dizaino idėjų“, – pasakoja M. Sunklodas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)