Nustokite dezinfekuoti nešvarias kempinėles

Naujajame „Scientific Reports“ tyrime, apie kurį rašoma laikraštyje „New York Times“, nustatyta, kad bandydami dezinfekuoti nešvarią kempinę sunaikinsite tik dalį ant jos esančių bakterijų, o stipriausios, kvapniausios ir potencialiai patogeniškiausios padermės liks. Pasirodo, dezinfekavimas nebūtinai veikia, rašo portalas „Apartment Therapy“.

Tyrėjai nustatė, kad kempinę kaitinant mikrobangų krosnelėje, metant į skalbyklę ar indaplovę, užpilant actu, verdant puode ant viryklės ir naudojant kitus populiarius kempinių valymo būdus, ant jūsų kempinių tik atsiranda daugiau kai kurių potencialiai patogeniškiausių bakterijų, pavyzdžiui, Acinetobacter, Moraxella ir Chryseobacterium rūšių.

Paskelbtas recenzuojamas epidemiologinis tyrimas, kuriuo siekta pabrėžti ir vizualizuoti virtuvinių kempinių, kaip mikrobiologinių „karštųjų taškų“ vaidmenį mūsų namų ir darbo vietų aplinkose, kuriose (bent jau pramoninėse šalyse) praleidžiame iki 90 proc. savo gyvenimo.

Indų plovimas su kempine

Rezultatai rodo, kad mūsų virtuvėse, daugiausia dėl naudojamų virtuvinių kempinių, bakterijų yra daugiau nei vonios kambariuose. Tyrėjai nustatė, kad populiarūs kempinių valymo būdai gali sumažinti bendrą bakterijų kiekį tik iki 60 proc., o likusios bakterijos tampa stipresnės ir tankiau susitelkusios ant kempinių.

Bakterijų, gyvenančių nešvariose kempinėlėse, skaičius

Ištyrę DNR ir RNR mėginių, paimtų iš 14 naudotų kempinių, kurios gali būti tokios pat nešvarios, kaip ir ta, kuri dabar guli jūsų kriauklėje. Markusas Egertas, Vokietijos Furtwangeno universiteto mikrobiologas ir jo komanda nustatė 362 skirtingas jose gyvenančių bakterijų rūšis. Mokslininkus nustebino tai, kaip tankiai mikrobai dauginosi: vos viename kubiniame colyje gyveno apie 82 milijardai bakterijų.

„Tai toks pat bakterijų tankis, kokį galima rasti žmogaus išmatų mėginiuose, – sakė daktaras Egertas laikraščiui „New York Times“, – Tikriausiai nėra kitų vietų žemėje, kuriose būtų toks didelis bakterijų tankis.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)