Pasak mano mamos, kuri yra profesionali namų tvarkytoja, kurios gudrybės man visada puikiai pasitarnavo, aliuminio folija padeda sumažinti vandens dėmių atsiradimą ir stiklinė šiek tiek daugiau blizga. Nors niekada neabejojau jos metodika ir toliau naudojau aliuminio rutuliukus, kai išsikrausčiau, pradėjau domėtis, ar tai iš tikrųjų veikia. O jei veikia, koks yra mokslinis pagrindas?

Ar aliuminio kamuoliukų naudojimas iš tikrųjų veikia?

Pasirodo, tai veikia tik iš dalies, ir tik keramikiniams, ne stikliniams indams.

„Aliuminio folija indaplovėje visiškai nieko nepakeis keraminių ar stiklinių indų“, – sakė Kat Day iš „The Chronicle Flask“, kuri yra chemijos mokslų daktarė.

„Nėra jokio tikėtino rezultato, išskyrus galbūt folijos rutuliukų šokinėjimą ir mechaninį daiktų daužymą nuo lėkščių ar dubenų paviršiaus, tačiau tai nebus labai veiksminga. Tai tikriausiai trukdys indaplovei, jei kas nors ir įvyks.“

Indaplovės priežiūra (Rimvydo Slavyko nuotr.)

Atvirkštinis blukimo procesas

Teigiama, kad patamsėjusio sidabro tiesioginis sąlytis su aliuminiu, valgomąja soda ir karštu vandeniu padeda stabdyti patamsėjimo procesą dėl elektrolitinės reakcijos, kurios metu oksiduotas patamsėjimas nuo sidabro perkeliamas ant aliuminio folijos. Taip yra dėl to, kad soda skatina elektronus judėti pirmyn ir atgal tarp sidabro ir aliuminio.

„Kadangi aliuminis turi daug didesnį giminingumą sieros atomams nei sidabras, sidabro jonas redukuojamas atgal į sidabrą, o sulfido jonai išsiskiria. Šie jungiasi su aliuminiu ir sudaro aliuminio sulfidą. Aliuminis koroduoja, o sidabras tampa blizgus“, – rašoma mitus griaunančio leidinio „Bellatory“ straipsnyje.

Taip gali nutikti su jūsų indais, nes ploviklio kapsulė veikia kaip druskos vonia, reikalinga šiai reakcijai, o aliuminio folija liečiasi su sidabriniais indais. Tačiau, kaip minėjo K. Day, taip atsitinka tik tuo atveju, jei aliuminis tvirtai laikosi šalia stalo įrankių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)