Nors vonios kambario valymas yra labai svarbus siekiant palaikyti gerą higieną, dažnai pamirštama apie vonios kambaryje esančius daiktus, kuriuos reikia plauti, pavyzdžiui, vonios kilimėlius ir dušo užuolaidas. Šiuose daiktuose gali būti daug bakterijų ir mikrobų, dėl kurių patalpa gali tapti nehigieniška. Tačiau kaip dažnai reikėtų plauti vonios kambario reikmenis?

Vonios kilimėliai

Skalbimo ir valymo ekspertas Deyan Dimitrov portalui „Express.co.uk“ pabrėžė, kad vonios kilimėliai skirti sugerti daug vandens, tačiau svarbu juos reguliariai skalbti, kad būtų išlaikytos tinkamos higienos normos.

„Idealiu atveju vonios kilimėlį reikėtų skalbti kas savaitę. Daugumą kilimėlių galima skalbti tiesiog skalbimo mašinoje, tačiau prieš tai būtinai patikrinkite etiketėje nurodytus skalbimo reikalavimus. Vonios kilimėlius su guminiais pagrindais stenkitės ne tik plauti, bet ir kas savaitę apipurkšti baltuoju actu, o kas 3-4 savaites skalbti šaltame vandenyje“, – rekomendacijomis pasidalijo ekspertas.

Dušo kilimėlis

Kad vonios kambarys būtų švarus ir jame nesiveistų bakterijos, ekspertas rekomenduoja vonios kilimėlius keisti kas dvejus metus.

Dušo užuolaidos

Nors dušo užuolaidas po dušo rekomenduojama atitraukti, paprastai jos būna drėgnos ir sustumtos į vieną vietą greitai nedžiūsta. Ilgai ant užuolaidų liekanti drėgmė skatina jose bakterijų ir pelėsio veisimąsi. Valymo eksperto teigimu, geriausias būdas tokiomis sąlygomis išlaikyti dušo užuolaidas kuo švaresnes – kartas nuo karto jas išskalbti rankomis arba skalbimo mašinoje, tačiau labai švelniu rėžimu.

Dušo užuolaidos

„Rekomenduočiau į skalbyklę kartu su ja įdėti vonios rankšluostį, nes jis padės nušveisti dušo užuolaidą. Jei dušo užuolaidų negalima skalbti skalbimo mašinoje, į sudrėkintą šluostę ar kempinę įlašinkite kelis lašus baliklio ir, prieš kruopščiai išskalaudami, nušveiskite. Pakabinkite dušo užuolaidą natūraliai išdžiūti ir ji turėtų atrodyti kaip nauja“, – rekomenduoja ekspertas.

Tualeto šepečiai

Tualeto šepečiai dažnai yra nešvariausias daiktas namuose, todėl juos reikia reguliariai valyti, kad būtų išvengta mikrobų. Švaros ekspertas tikina, kad šepečiai turi būti tvarkomi taip, jog būtų lengviau juos naudoti.

Tualeto šepetys

„Patarčiau kas savaitę į klozeto šepečių talpyklą pripilti karšto muilinto vandens su keliais lašais baliklio. Prieš išpildami vandenį į klozetą, šepetį praskalaukite tame vandenyje ir leiskite jam mirkti 10 minučių. Tada šepetį nuplaukite švariu vandeniu, o indą ir šepetį apipurkškite dezinfekuojančiu purškikliu“, – pataria pašnekovas.

Tualeto šepetys

Jei turite laiko ir galimybių, geriausia leisti šepečiui išdžiūti ore ir tik tada įdėti jį atgal į indą. Jei šepetėlio šereliai kada nors pakeičia spalvą ar išlinksta, valymo ekspertas sakė, kad laikas jį pakeisti.

Vonios žaislai

Vaikų vonios žaislai gali paįvairinti maudynių laiką, tačiau jie yra pelėsio, grybelio ir mikrobų židiniai.

„Kartą per savaitę šiuos žaislus reikėtų tinkamai išvalyti: pripildykite kibirą lygiomis dalimis acto ir šilto vandens (ir keliais lašais vaikams tinkamų eterinių aliejų, jei norite suteikti malonaus kvapo). Panardinkite vonios žaislus ir leiskite jiems mirkti valandą, tada nuplaukite juos tekančiu vandeniu ir leiskite išdžiūti. Actas tirpdo muilo apnašas ir šalina dėmes, todėl puikiai tinka vonios žaislams valyti. Tačiau, jei žaislo viduje yra šlamšto ar blogo kvapo vandens, geriausia jį išmesti, nes žaislo vidinis paviršius nebus sterilus ir tinkamas žaisti“, – pažymi valymo ekspertas.

Kūno pirštinės ir kempinės

Kūno pirštinės ir kempinės yra neatsiejami dušo draugai, tačiau juose itin greitai veisiasi bakterijos ir mikrobai, jeigu jie nėra tinkamai prižiūrimi. Tai reiškia, kad jas reikia valyti po kiekvieno naudojimo, kad po naudojimo neperduotų senų bakterijų.

Ekspertas teigė, kad sintetinius kūno šveistukus galima valyti pamerkiant jas į vienos dalies baliklio ir devynių dalių vandens tirpalą nuo penkių iki dešimties minučių.

„Iš natūralaus pluošto pagamintus šveistukus greitai pamirkykite tirpale, kurį sudaro keturi šaukštai sodos vienam litrui vandens. Jeigu juos naudojate kasdien, tuomet šios priemonės turėtų būti skalbiamos ne rečiau kaip kas tris dienas“, – pataria pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją