„Priminti svarbiausias saugumo taisykles šiuo metu aktualu dar ir dėl to, kad esant sudėtingesniam laikotarpiui, kai žmonės dėl augančių kainų priversti daugiau taupyti, piktavaliai suaktyvėja – vagysčių ir įsilaužimų skaičius auga. Dažnėjančius bandymų įsilaužti skaičius fiksuojame ir mes. Todėl atsakingai pasirūpinti namų ir turto apsauga dabar itin reikalinga. Patarimai labai paprasti, bet yra puiki prevencija nuo nelauktų nemalonių atsitikimų“, – pranešime žiniasklaidai komentuoja apsaugos bendrovės „GRIFS AG“ Apsaugos departamento vadovas Žydrūnas Bukauskas ir primena svarbiausias taisykles.

Apsaugos bendrovės duomenimis, žiemos mėnesiais būna apie 5-6 tūkstančius iškvietimų dėl įsilaužimų, bandymų įsilaužti ar kylančių gaisrų pavojaus. Pastebima, kad žiemą daugiausiai signalizacija suveikia gruodį: apie 5,6 tūkst. kartų 2019 bei 2020 metais ir net 7,3 tūkst. – pernai.


Išjunkite visus elektros prietaisus

Neretai išvykdami iš namų žmonės palieka įjungtas kalėdines dekoracijas. Gal jos ir sukuria buvimo namuose iliuziją ir galėtų atbaidyti ilgapirščius, vis tik nesaugiai paliktos be priežiūros gali sukelti netikėtą gaisrą. Tad išvykstant iš namų būtina išjungti ir dekoracijas ir kitus nebūtinus elektros prietaisus. Šiuo metu, kai elektros kainos rekordiškai išaugusios, tai tik dar labiau aktualu.
Ne mažiau svarbu yra įsitikinti, ar šviečiančios lemputės yra saugios – laidai nėra susidėvėję, nutraukti, lempučių jungiklis (kištukas) ir elektros lizdas yra tvarkingi.

Taip pat nepamirškime, kad dėl ekstremalių žiemos oro sąlygų gali įvykti elektros energijos tiekimo trikdžių ar išvis nutrūkti tiekimas. Tai gali paveikti ar sugadinti namų prietaisus, tokius kaip kompiuteris ar televizorius. Tad prieš išvykdami, apeikite savo namus ir atjunkite viską, ko nereikia, pavyzdžiui, skrudintuvus, televizorius, virtuvės prietaisus ir kita.

Įsilaužimas į namus

Būkite draugiški su kaimynais

Užmegzkite draugiškus santykius su artimiausiais kaimynais, kurie gali būti puikūs pagalbininkai. Pasidalinkite su kaimynais mobiliojo telefono numeriu, kad pastebėję įtartinus asmenis ar automobilius, santechninę avariją ar kitą galimą įvykį, jie tuoj pat galėtų informuotų jus ir, esant reikalui, iškviestų atsakingas tarnybas.


Nepersistenkite socialiniuose tinkluose

Suprantama, kad šventiniai planai ar kalėdiškai apšviestų vietovių, jaukių akimirkų įspūdžiai įkvepia dalintis džiugesiu su aplinkiniais. Visgi prisiminkime, kad viešai ir lengvai prieinama informacija socialiniuose tinkluose nusikaltėliams suteikia daug informacijos apie mūsų buvimo vietą ar planus.

Šventinėmis ar atostogų akimirkomis dalinkitės atsakingai, dar geriau – jau grįžus į namus.

Pasirūpinkite vagis atgrasančiomis priemonėmis: šviesa ir garsu

Vagys labiausiai baiminasi būti pastebėti ar išgirsti. Judesiui jautrus apšvietimas namų teritorijoje – svarbus žingsnis vagysčių prevencijai. Taip pat verta prisiminti, kad ilgapirščiai kur kas drąsiau renkasi namus, kurie neapsaugoti signalizacija, nes įsibrovus į juos nebus pavojaus signalo, į kurį sureaguos apsaugos tarnyba ir imsis veiksmų turtui apsaugoti bei šeimininkams informuoti.
Žinoma, visuomet išvykdami, net ir trumpam laikotarpiui, nepamirškite uždaryti langų, durų, įjungti apsaugos sistemą, įsitikinkite, jog kiemo apšvietimas veikia.

Nepalikite vertingų daiktų matomoje vietoje

Išvykdami iš namų įsitikinkite, kad nepalikote svarbių ir vertingų daiktų nuosavuose kiemuose – lauko baldų, rogių, slidžių, statybos instrumentų ar kito inventoriaus. Gyvenantieji daugiabučiuose turėtų nepamiršti nepalikti savo daiktų laiptinėse.

Įsilaužimas į namus

Vertingus daiktus taip pat patartina patraukti toliau nuo atvirų langų.

Atsakingai kūrenkite židiniu

Jokiu būdu nepalikite degančios krosnies ar židinio išvykdami iš namų. Svarbiausių saugaus elgesio taisyklių būtina laikytis ir kūrenant židinį:

  • įsitikinkite, kad krosnis ar židinys nėra apgriuvę, kamino trauka yra pakankama, dūmai neina į patalpos vidų;
  • naudokite sausas ir mažiau dervų turinčias malkas;
  • židinio sistemą reguliariai prižiūrėkite, siekiant išvengti smalkių išsiskyrimo;
  • nepalikite atviro židinio, kad iš ugnies neiššoktų kaitri anglis ar žiežirba;
  • nelaikykite įvairių daiktų ar malkų arčiau nei metro atstumu nuo krosnies, nes jie gali įkaisti ir užsidegti.


Ypač rekomenduojama pasitelkti autonominius smalkių detektorius, kurie signalizuoja apie patalpose padidėjusią anglies monoksido koncentraciją.

Nepraraskite budrumo susibūrimo vietose

  • Jeigu vaikštote miesto vietose, kuriose yra dideli žmonių srautai, nepraraskite budrumo – saugokite asmeninius daiktus:
  • Nesinešiokite piniginės, mobiliojo telefono, namų ar automobilio raktų galinėje ar šoninėse kelnių kišenėse. Čia laikomi daiktai yra lengvai pasiekiami ilgapirščiams. Taip pat jie gali iškristi, jums net nepastebėjus, prisėdant kavinėje ar lipant į automobilį.
  • Rankines laikykite užsegtas ir kuo arčiau savęs. Ši taisyklė ypač aktuali nešiojantiems kuprines, nes jų savininkai dažnai net nepajunta, kuomet kuprinė yra atsegama ilgapirščių.
  • Atkreipkite dėmesį, jeigu aplink jus pradeda buriuotis grupė žmonių, tarsi taip pat kažką stebėtų (vitrinas, miesto kalėdines dekoracijas ar pan.). Tokias dirbtines spūstis didelio susibūrimo vietose dažnai organizuoja profesionalūs kišenvagiai. Pastebėję įtartinų situacijų, laikykite rankines kuo arčiau savęs, nedelsiant pasitraukite į šalį.

Saugiai naudokite fejerverkus

  • Naujieji neatsiejami nuo grožėjimosi fejerverkais, kuriuos naudojant taip pat svarbu nepamiršti vadovautis svarbiausiomis saugumo taisyklėmis:
  • leiskite fejerverkus saugioje vietoje, kuo toliau nuo aplinkinių;
  • įsitikinkite, kad fejerverkas kokybiškas, nepažeistas ir pasirūpinkite, kad jis būtų saugiai pastatytas, o uždegus iš karto atsitraukite;
  • neleiskite vaikams stovėti prie fejerverkų ir patys jais grožėkitės iš tolo.
  • Vis tik prisiminkime, kad fejerverkų garsai ir šviesos ypač gąsdina gyvūnus, todėl, esant galimybei, rekomenduojama jų atsisakyti – tokiu būdu išvengsime grėsmės nukentėti ar pakenkti kitiems bei apsaugosime miesto augintinius ir laukinius gyvūnus nuo bereikalingo streso.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją