Sala – ir didelėms, ir mažoms virtuvėms

Lietuviai įrengdami virtuves ieško patogių, jų poreikius pateisinančių sprendimų, todėl daugelis išdrįsta savo namų virtuvėje įsirengti salą. Jeigu prieš kelerius metus virtuvės salos buvo įrengiamos tik didelio ploto virtuvėse, šiandien salos vis labiau populiarėjantis pasirinkimas ir nedidelės kvadratūros būstuose. Interjero dizainerė B. Dikevičė pastebi, kad klientai, rinkdamiesi tarp virtuvės stalo ir salos, vis dažniau renkasi pastarąjį variantą.

„Ji yra praktiškesnė: vienoje salos pusėje galima talpinti daiktus, kitoje prisėsti, o jei pakanka vietos – ir įrengti plautuvę ar kaitlentę“, ─ teigia dizainerė. Dabar įprasta virtuvę ir svetainę įrengti bendroje erdvėje, todėl, pasak dizainerės, sala atlieka ir kitą funkciją ─ padeda atskirti šias dvi erdves, suteikia joms privatumo.

E. Motiejūnė akcentuoja, kad įsirengę salą savo namų virtuvėse žmonės džiaugiasi ne tik praktišku, bet ir estetišku vaizdu.

„Pastebiu, kad klientai, nusprendę virtuvėse įsirengti salą, ieško išskirtinių spalvų, raštų. Sala namų virtuvėje tampa puošmena – jei virtuvės sienoms pasirenkamos vienspalvės spalvos, saloms vis dažniau pasirenkami ryškesni, margesni atspalviai”, ─ sako E. Motiejūnė.

Virtuvės salos

Nusprendus virtuvėje įrengti salą, o joje įmontuoti kaitlentę ar plautuvę, svarbu nepamiršti užtikrinti apsaugą nuo drėgmės ar karščio. Kad virtuvės salos nepaveiktų aplinkos veiksniai, svarbu pasirinkti atsparias ir lengvai prižiūrimas medžiagas.

„Tikriausiai nesuklysiu sakydama, kad visi norime kuo lengvesnės priežiūros virtuvėje. Paviršiai turėtų nesibraižyti, būti atsparūs karščiui ar netgi cheminėms medžiagoms, neįgerti skysčių, nekeisti spalvos bėgant metams“, ─ pasakoja E. Motiejūnė. Ji rekomenduoja rinktis natūralias mineralines paviršių medžiagas: „Įvairaus storio plokštės leidžia lanksčiai ir optimaliai realizuoti virtuvės dizaino idėją – salos stalviršiui naudojami storesni paviršiai, o sienelių bei baldų fasadai dailiai atrodo su 4 mm storio akmens apdaila. Be to, didelio formato plokštės užtikrina vientisą salos vaizdą”, ─ priduria E. Motiejūnė.

B. Dikevičė įžvelgia ir dar vieną virtuvės salos privalumą – gaminti maistą pasisukus į bendrą erdvę, tuomet dalyvauti gali visi šeimos nariai ar svečiai.

„Sakyčiau, kad virtuvėje įrengta sala padeda į maisto ruošimą pažiūrėti kitaip, laikyti tai kultūros dalimi, būti tame procese ir juo mėgautis“, ─ įžvalgomis dalinasi B. Dikevičė.

Virtuvės salos

Išskirtinis dėmesys virtuvėms

Daugumai lietuvių virtuvė – tarsi namų širdis, svarbi gyvenimo dalis, kurioje ne tik įprasta gaminti valgį ir susirinkti prie pusryčių, pietų ar vakarienės stalo, bet ir dirbti, pasidalinti džiaugsmais ar aptarti dienos reikalus. Pasak B. Dikevičės, lietuviai skiria ypatingą dėmesį savo namų virtuvėms.

„Žmonės nusiteikę vis daugiau investuoti į virtuvės baldus ir jų nekeisti bent 10 ar daugiau metų. Todėl tiek baldinės medžiagos, tiek stalviršiai, buitinė technika ir kitos detalės pasirenkamos labai atsakingai“, ─ patirtimi dalinasi dizainerė.

E. Motiejūnė priduria, kad lietuviai linkę ieškoti ir medžiagų išskirtinumo. „Vis dažniau pastebime, kad žmonėms rūpi kokybiškos medžiagos. Norima, kad virtuvės baldai tarnautų ilgai, o remonto klausimai netemdytų kasdienybės ir būtų nukelti į kuo tolimesnę ateitį. Dėl to medžiagoms, jų vaizdui ir techninėms savybėms skiriamas ypatingas dėmesys“, ─ pastebi E. Motiejūnė.

Virtuvės salos

B. Dikevičė teigia, kad žmonėms patinka keisti virtuvės interjero detales ir kitas mažas smulkmenas, bet vengiama užsiimti virtuvės remontu.

„Nusipirkti naują interjero detalę, kitaip nei pradėti remonto darbus ─ paprasta ir greita. Matome, kaip šiandieninė situacija keičia rinką – medžiagos brangsta, patinkančių reikia laukti ilgai. Nepaisant to, pastebima, kad klientai pasiryžta laukti ne vieną mėnesį tinkamų medžiagų, nes žino, kad ilguoju laikotarpiu tai atsipirks“, ─ savo klientų patirtimi dalinasi dizainerė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją