Štai dešimt gana netikėtų, tačiau tikrai veiksmingų būdų, kaip netradicinėmis priemonėmis išvalyti unitazą. Pradėti norisi nuo to metodo, kuris keisčiausias, bet išmėginkite visus – bent įdomumo dėlei. Turėtumėte įsitikinti, kad net tokiam darbui kaip unitazo valymas tikrai nebūtini stipriausio poveikio ir brangūs chemikalai.

Vietoj valiklio – kokakola

Gal manote, kad tai tik mitas? Bobučių pasakos? Vis dėlto begalė žmonių gali prisiekti, kad kokakola tirpina ant unitazo išryškėjančius rūdžių žiedus. Darbo eiga (jeigu vadinsime tai darbu) labai paprasta: visą skardinę kokakolos supilkite į unitazą pildami taip, kad gazuotas gėrimas srūtų palei kraštą ir pratekėtų visu vidiniu paviršiumi. Tada bent valandą palaukite, kad kokakola atliktų savo darbą. Praėjus valandai nutrinkite unitazo paviršių tualeto šepečiu. Jei norimo efekto nesulaukėte, pats metas pereiti prie antro patarimo.

Kola

Vietoj šveitiklio – pemza

Pemza – tai dar viena netikėta, tačiau efektyvi priemonė, padedanti pašalinti įsisenėjusį ir bjaurų žiedą tualeto kriauklės viduje. Pirmiausia pemzą reikia pamirkyti šiltame vandenyje. Ir akmuo, ir unitazo paviršius turi nuolatos būti šlapi, kitaip įbrėžimai – neišvengiami. Nestipriai pašiūruokite žiedo žymės vietą, ir, kai jo nebeliks, nuskalaukite unitazą nuleisdami vandenį.

Baltojo acto vonia unitazui

Kad išnaikintų unitaze tarpstančias bakterijas ir pašalintų jį bjaurojančias dėmes, daugelis griebiasi baliklių. Tačiau, kaip teigia darnios gyvensenos ekspertas Markas Lallanilla, ne ką mažiau veiksmingu valikliu šiuo atveju galėtų būti elementarus baltasis actas. Norėdami nuvalyti nuo kieto vandens likusią žymę, uždėkite ant jos skiautę acte suvilgyto tualetinio popieriaus. Palikite ją pernakt, o ryte nuskalaukite unitazą nuleisdami vandenį – žymė turėtų būti dingusi.

Actas

Pasak M. Lallanillos neskiestu actu galima nuvalyti ir susipurvinusias betonu, glaistu, ar pan. užpildytas ertmes, pavyzdžiui, siūles tarp plytelių ar kt. Pasiruoškite acto pripildytą purkštuvą ir apipurkškite norimą valyti sritį. Bent valandą palaukite, kad pasireikštų acto poveikis, o tada nuplaukite jį vandeniu.

Dezinfekavimas vandenilio peroksidu

Remiantis JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) skelbiama informacija, vandenilio peroksidas – tai saugi ir efektyvi kovos su mikrobais priemonė. Norėdami dezinfekuoti unitazą vandenilio peroksidu, įpilkite į jį pusę stiklinės priemonės ir palikite bent pusvalandžiui. Tada nuskalaukite vandeniu.

Savadarbis valiklis ir gaiviklis

Šiais laikais galima įsigyti kuo įvairiausio poveikio ir pavidalo priemonių, kurių paskirtis – švarinti unitazą ir naikinti nemalonų kvapą. Bet kam jas pirkti, jei galima pasigaminti – labai nesunkiai ir nebrangiai? Iš pačių primityviausių buityje naudojamų produktų, tokių kaip geriamoji soda, citrinų rūgštis ir mėgstamo kvapo eterinis aliejus, išeina puikios savadarbės šnypščiančios tabletės. Jos visiškai natūralios, tačiau veiksmingai šalina nešvarumus.

Chromuotų detalių blizginimas vaikišku aliejumi

Nustebsite, kaip puikiai vaikiškas aliejus blizgina chromuotus komponentus. Aliejumi galima nušveisti unitazo mygtuką, taip pat, žinoma, čiaupus, dušo galvutę ir kt. Pakaks kelių lašų aliejaus ir švarios, minkštos šluostės, kad blizgūs paviršiai suspindėtų. Nuvalę chromuotas detales, ta pačia šluoste galite perbraukti tualeto bakelį ir kriauklę, kad ir jie suspindėtų.

Nagų lakas kaip rūdžių prevencija

Kad neimtų rūdyti unitazo tvirtinimo varžtai, veržlės ir kitokios metalinės detalės, nulakuokite jas permatomu nagų laku. Nulakuoti varžtai taps atsparūs rūdijimui, be to, sunkiau atsilaisvins, todėl unitazas bus stabilesnis, neims klibėti.

Verdantis vanduo vamzdžiams atkimšti

Ką gi daryti, jei unitazas kemšasi? Veiksmingas, nors mažiausiai priemonių pareikalausiantis sprendimas – naudoti verdantį vandenį. Tiesiog užvirinkite vandenį (prireiks vidutinio dydžio puodo) ir supilkite jį tiesiai į klozetą. Kamštis turėtų ištirpti.

Burbulinė pakavimo plėvelė nuo kondensacijos

Jei erzina rasojantis tualeto bakelis, galite išmėginti burbulinės pakavimo plėvelės efektą. Pirmiausia nuvožkite bakelio dangtį, išleiskite vandenį (tai atlikti pavyks užsukus į bakelį einančio vandens vamzdžio ventilį) ir, kai neliks vandens, išklokite bakelio vidų burbuline pakavimo plėvele. Atsiradus papildomam izoliaciniam sluoksniui, išorinis bakelio paviršius ne taip stipriai įšals.

Plastikinis butelis, jeigu aktualu taupyti vandenį

Jei jūsų tualeto įranga nėra pati moderniausia ir vandens taupymo režimo nustatyti neįmanoma, bet žūtbūt norisi mažiau eikvoti (ir sutaupyti pinigų, be abejo), sprendimas atsiras. Jam įgyvendinti prireiks paties paprasčiausio litro talpos plastikinio butelio. Priberkite į jį šiek tiek smėlio (kad susidarytų 2,5–5 cm sluoksnis), o likusį tūrį užpildykite vandeniu (visa tai dėl svorio). Tada užsukite kamštelį ir įstatykite butelį į tualeto bakelį, toliau nuo vandens tekėjimo mechanizmo. Dėl viduje esančio butelio bakelio tūris sumažės, taigi, sumažės ir vandens išeiga, taigi, su kiekvienu nuleidimu vandens sunaudosite mažiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją