Ostine, Teksaso valstijoje, veikiančios ne pelno organizacijos „Council on Contemporary Families“ iniciatyva atlikto tyrimo sumanytojai nusprendė paanalizuoti buities darbų pasidalijimo temą. Netruko paaiškėti, kad tie heteroseksualūs partneriai, kurie drauge apsipirkinėja, tvarkosi ir rūpinasi namais, ne tik patiria didesnį seksualinį malonumą, bet ir yra labiau patenkinti savo santykiais, palyginti su tais, kurie buities darbų nesidalija.

Šiuo atveju tenka kalbėti ir apie pereigų, susijusių su bendra buitimi, pasidalijimą, ir apie jų vykdymą drauge. Kai darbai namuose pasiskirsto santykiu 70 ir 30 (nesvarbu, kuri dalis tenka moteriai, o kuri vyrui) arba didesniu (80 ir 20, 90 ir 10, 100 ir 0), sekso kokybė ir kiekybė ima smukti, santykiai suprastėja, o romantiniai jausmai išblėsta.

Namų tvarkymas

Danielis Carlsonas, Jutos universiteto Šeimos ir vartotojų tyrimų skyriaus docentas, taip pat minėto tyrimo grupės vadovas, paskelbė atlikto darbo ataskaitą, kurioje pateikta keletas netikėtų ir vertingų įžvalgų.

„Vienintelė tyrime dalyvavusių porų grupė, nurodžiusi, kad yra patenkinta seksualiniu gyvenimu tiek kokybės, tiek kiekybės požiūriu, kaip paaiškėjo, namais rūpinasi kartu, be to, ne tik dalijasi darbais po lygiai, bet ir atlieka juos kartu: savaitgalius praleidžia besitvarkydami, pirkdami maistą, drabužius ir t. t. Pavyzdžiui, tuo metu, kai kuris nors vienas plauna indus, kitas galbūt siurbia kilimus, arba atvirkščiai. Tenka konstatuoti, kad tai vienintelė grupė porų, kurios mylisi dažniau negu visos ankstesnės kartos atstovai. Gauti rodikliai taip pat byloja, kad visos kitos konkrečioms amžiaus grupėms priskiriamos poros seksualinį gyvenimą vertina prasčiau arba kur kas prasčiau nei jų tėvų karta, nors buities darbų pasidalijimas tėvų seksualinių santykių kokybei jokios įtakos neturėjo“, – aiškina D. Carlsonas.

Ką mėgsta vyrai

Apibendrinus apklausų duomenis peršasi kiek netikėta išvada, kad vyrų katalizatorius – tai parduotuvės. Labiausiai seksu sugeba mėgautis tie vyrai, kurie apsipirkimo naštą su žmonomis dalijasi perpus. Toks poveikis reiškiasi ir tada, kai parduotuvėse jie lankosi kartu su žmonomis.

Pora tvarkosi namus

Ką mėgsta moterys

Moteris, pasak D. Carlsono, palankiausiai šia prasme veikia indų plovimas, grindų siurbimas ir dulkių valymas. Labiausiai seksualinis gyvenimas jas tenkina tada, kai šių darbų jai ir partneriui tenka lygiomis proporcijomis. Abu kraštutinumai, t. y. visos naštos prisiėmimas arba jos perkėlimas ant partnerio pečių, moterims daro negatyvią įtaką.

Šiuolaikinių šeimų problemų žinovė ir visuomenės švietimo specialistė Stephanie Kunz per pokalbį su dienraščiu „Chicago Tribune“ nurodė mananti, kad porų elgesys maisto prekių parduotuvėse nemažai pasako apie partnerių pasitikėjimą vienas kitu.

„Pasidalijimas pirkiniais arba maisto pirkimas paeiliui rodo, kad partneriai visiškai pasitiki vienas kito sprendimais. Ir vyras, ir žmona jaučiasi užtikrinti, kad bus išleista racionali pinigų suma ir nupirkta kokybiškų produktų, be to, tų, kurių tikrai reikia“, – sako S. Kunz.

Namų tvarkymas

D. Carlsono inicijuoto ir kartu su kolegomis (sociologėmis Amanda Miller iš Indianapolio universiteto ir Sharon Sassler iš Cornellio universiteto) atlikto tyrimo temą padiktavo šiandien aktualus lyčių lygybės klausimas. Tradiciškai namų ruošos darbai buvo priskiriami moterų pareigoms, bet šiais laikais heteroseksualiose porose gyvenantys vyrai tokių darbų prisiima daugiau nei bet kurios ankstesnės kartos atstovai. Minėtina, kad nuo 1992-ųjų iki 2006-ųjų buities darbais (grindų siurbimu, indų plovimu) besidalijančių porų skaičius išaugo dvigubai, o konkrečiai už skalbimą drauge atsakingų porų dalis padidėjo net 129 proc.

Remiantis dabartine statistika, 30-yje proc. šeimų tokios pareigos kaip kambarių siurbimas, indų plovimas ir valgio gaminimas pasiskirsto santykiu 50 ir 50 arba 60 ir 40.

Mokslininkai teigia, kad tolygus pasiskirstymas namų ruošos darbais gerina ne tiktai bendro gyvenimo kokybę apskritai, bet ir seksualinius santykius konkrečiai, ir taip yra todėl, kad drauge besirūpinant buitimi ilgainiui supanašėja partnerių požiūriai ir prioritetai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją