Dauguma žmonių nori susitvarkyti kuo greičiau, tuo pačiu – kuo efektyviau. Tiems, kas nori tvarkytis organizuočiau, pateikiamas penkių dažniausiai daromų klaidų sąrašas. Pakeiskite tvarkymo įpročius, rutiną, ir iš tiesų susitvarkysite greitai, o namai spindės švara.

1 klaida: atidėliojate įvairius darbus

Jei ant grindų nukrito želė gabalėlis, pakeliate jį iš karto ar kelias dienas nepasivarginate to padaryti? Net jei skubate, nepalikite želė gabalėlio ant grindų – į vidų garantuotai prieis skruzdėlių ir ims nešioti saldumyną. Jei pakelsite gabalėlį želė iš karto, sugaišite 15–20 sekundžių, o atidėjus vėliau teks skirti tvarkymui 20–30 minučių.

Tas pats principas tinka praktiškai visiems valymo darbams. Jei kiekvieną dieną skirsite keliolika minučių kažką pavalyti ir patvarkyti, generalinis savaitės tvarkymasis truks trumpiau. Virtuvę po kiekvieno valgio gaminimo reikia sutvarkyti, nešvarius drabužius sudėti į jiems laikyti skirtą pintinę, kriauklę ir dušo dureles vonios kambaryje nuvalyti po kiekvieno naudojimo, o laikraščius, čekius ir pan. nereikalingus dalykus reikia išmesti kasdien.

Pavasarinis namų tvarkymas

Tada dulkių valymas, siurbimas, klozeto šveitimas, virtuvės tvarkymas ir skalbimas kiekvieną savaitę truks trumpiau.

2 klaida: pradedate tvarkytis netinkamoje vietoje

Kas gi nori tvarkytis ilgiau, nei būtina. Bet jei pradėsite tvarkytis netinkamoje vietoje, teks grįžti atgal ir kartoti žingsnius.

Pirmiausia surinkite daiktus, kuriems tame kambaryje – ne vieta, nuneškite į savas vietas, o ką reikia, išmeskite. Pradžia padaryta, dabar metas valyti. Pradėkite nuo dulkių valymo. Jei pirmiausia išplausite grindis, tada pulsite valyti dulkes nuo ventiliatoriaus palubėje, gaudyti voratinklius, siurbti baldus, kai nusės dalis dulkių, vėl teks plauti grindis.

Tas pats pasakyti apie dušo durelių, langų, durų valymą – valykite nuo viršaus į apačią.

3 klaida: naudojate netinkamas valymo priemones

Jei valysite su per švelnia valymo priemone, neišvalysite visų nešvarumų ir teks valyti dar kartą. Tikriausiai yra buvę, kad išskalbus drabužiai liko dėmėti? Vadinasi, skalbimui parinkote netinkamą priemonę. Skaitykite rekomendacijas ant etikečių ir vadovaukitės jomis, tada rezultatai bus maksimaliai geri.

Etikečių skaitymas sutaupys ne tik laiko, bet ir pinigų. Netinkama valymo priemonė gali pažeisti paviršių. Būtent todėl negalima šveitimo milteliais trinti baldų ar akmeninio stalviršio.

Jei norite naudoti mažiau cheminių priemonių, natūralūs, ekologiški produktai yra veiksminga alternatyva, jei naudojami tinkamai.

4 klaida: naudojate nešvarias priemones

Valymui naudojamos priemonės, kurios yra nešvarios, tik paskleis po namus bakterijų ir nešvarumų. Laiku neišplaunamose indų kempinėlėse dauginami bakterijos (salmonelės, E. coli bakterija). Reguliariai nevalomoje skalbimo mašinoje susidaro apnašų, įsimeta pelėsis, o skalbiniai įgauna nemalonų kvapą. Jei iš siurblio neiškratysite dulkių ir šiukšlių, jos ims byrėti į aplinką.

Tarp naudojimų būtina išskalbti dulkių valymo šluostes, grindų šepečius, šveitimui skirtus šepečius, valyti filtrus ir kt. valymo priemones. Vienkartinės valymo, dezinfekuojamosios servetėlės kartais praverčia, tik, žinoma, neišvalysite namų viena servetėle.

5 klaida: nepratinate vaikų prie namų tvarkymo pareigų

Kai vaikai dar maži, pats metas pratinti juos prie namų ruošos darbų. Juk mažamečiai nori daryti viską, ką daro mama ir tėtis. Pradėkite nuo paprastų užduočių – tegu sulanksto išskalbtus rankšluosčius ir sudeda į spintą arba nuneša nešvarius drabužius į skalbimo kambarį. Kai atžalos ūgtelės, galite patikėti rimtesnių užduočių – sudėti skalbinius į skalbimo mašiną.

Sudarykite namų tvarkymo sąrašą ir pratinkite vaikus kasdien atlikti kokį nors nedidelį tvarkymo darbą. Maži vaikai gali pradėti nuo dulkių valymo, langų valymo netoksiškomis priemonėmis (pvz., acto ir vandens mišiniu). Augdami jie palaipsniui išmoks visų valymo darbų.

Greičiausiai sulauksite atsikalbinėjimų, tačiau suaugę ir turėdami savo namus vaikai jums padėkos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją