Kaip skalbti patalynę?

Patalynė nesidėvi taip greitai kaip sportinė apranga ar džinsai, bet joje mes praleidžiame daug laiko, ir naktis po nakties joje kaupiasi mikrobai, prakaitas ir kūno riebalai.

„Jei patalynėje nėra dėmių, nėra reikalo ją apdoroti dėmių valikliu, – pažymi C. Forte. – Tačiau visuomet patikrinkite, ar ant pagalvės nėra makiažo likučių. Jei pastebėjote dėmių, ant jų užpilkite gelinio dėmių valiklio“.

Kai kurios naujesnės gamybos skalbyklės turi specialias programas, skirtas patalynei. Tačiau jei jūsų skalbimo mašina tokios programos neturi, patalynei parinkite įprastą, arba normalią skalbimo programą, o ne tą, kuri skirta stipriai užterštiems drabužiams. „Patalynei nereikia intensyvaus skalbimo, ir nuo programų, skirtų itin purviniems skalbiniams, ji gali išsitampyti ir susiglamžyti“, – teigė ji.

Jei norite, kad patalynė itin gerai išsiskalbtų (tai aktualu alergiškiems žmonėms), padidinkite skalbimo temperatūrą. Pasirinkite tą skalbimo ciklą, kuris naudoja karščiausią vandenį (jei tik tai leidžia skalbimo rekomendacijos patalynės etiketėje). „Kuo karštesnis vanduo, tuo daugiau mikrobų jis pražudys“, – teigė C. Forte.

Patalynės dezinfekcija

Išskalbtą ir išdžiovintą patalynę sulankstykite ir padėkite, kol norėsite ją naudoti.

Kaip dažnai reikėtų skalbti patalynę?

Patalynę reikia skalbti reguliariai, nes joje kaupiasi daugybė plika akimi nematomų nešvarumų – žuvusios odos ląstelės, dulkių erkutės, bakterijos, netgi išmatų pėdsakai. „Ilgiausias laiko tarpas, kurį galite naudoti tą pačią patalynę, yra dvi savaitės, – sakė C. Forte. – Dar geriau, jei patalynę keisite kas savaitę“.

Jei jūs ar kažkas iš jūsų šeimos narių yra alergiškas dulkėms ar žiedadulkėms, gausiai prakaituoja ar serga infekcinėmis ligomis (ar jeigu lovoje miega jūsų naminiai gyvūnai), patalynę reikėtų keisti dar dažniau negu kartą per savaitę.

O dabar pasistenkite išvengti šių įprastų klaidų, kad skalbimo dieną galėtumėte ramiai eiti miegoti.

4 įprastos patalynės skalbimo klaidos

1. Perkraunate skalbyklę.

Jums gali kilti pagunda išskalbti visus šeimos patalus per vieną kartą, tačiau jums teks skalbyklę jungti bent du kartus, jei norėsite gerai atlikti šį darbą. „Patalynei reikia cirkuliuoti, kad ji išsiskalbtų, – pažymi C. Forte. – Didžiuliai šiuolaikinių skalbyklių būgnai veikiausiai sutalpintų ir kelis patalynės komplektus, bet jūs geriau niekada negrūskite tiek skalbinių“.

2. Pasirenkate ne tą programą.

Skalbiant patalynę, rinktis itin purviniems drabužiams skirtą programą neverta (jei patalynė tikrai nėra smarkiai išpurvinta). „Patalynę galima skalbti įprastu ar spalvotiems audiniams skirtu režimu – ji vis tiek išsiskalbs, – teigė C. Forte. – Šios programos yra švelnesnės ir trumpesnės, negu itin purvinų drabužių skalbimo režimas. Jos taip pat palaipsniui atvėsina vandenį ir taip apsaugo patalynę nuo susiglamžymo“.

3. Pernelyg ilgai džiovinate.

Patalynės džiovinimas gali užtrukti šiek tiek ilgiau negu įprastos drabužių partijos. Tačiau jei patalynę „dėl visa ko“ paliksite džiovyklėje ilgesniam laikui, ji gali susitraukti. „Perdžiovinimas yra didelė problema, – teigė C. Forte. – Patalynę geriausia džiovinti nedideliame karštyje kuo trumpesnį laiką (taip, jums gali prireikti praktikos, kad teisingai ją išdžiovintumėte). Tai sumažina susitraukimo tikimybę ir padeda išvengti susiglamžymo“.

4. Džiovinate patalynę kartu su rankšluosčiais.

Ne visi audiniai yra gaminami vienodai, todėl skirtingų rūšių skalbinius geriau džiovinti atskirai – taip išvengsite perdžiūvimo bėdos. „Patalynė džiūsta greičiau negu rankšluosčiai, todėl kai patalynė jau bus sausa, rankšluosčiai dar bus drėgni“, – sako C. Forte. Jei vis dėlto vienu kartu norite išdžiovinti daugiau skalbinių, kartu su patalyne geriau džiovinkite lengvesnius medvilninius drabužius, bet ne rankšluosčius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją