Remiantis 2019 m. duomenimis, pasauliečiai išmetė rekordinį 53,6 mln. tonų kiekį elektros ir elektroninės įrangos atliekų, t. y. 21 proc. daugiau nei 2014 metais, rašoma pranešime spaudai. Jungtinių Tautų universiteto ir Pasaulinio Elektros ir elektroninės įrangos atliekų monitoringo, bendro tyrimo ataskaitoje prognozuojama, kad elektronikos gaminių atliekos iki 2030 m. pasaulyje sudarys net 74 mln. tonų.

Prekybos centruose, tikriausiai, esate pastebėję dėžes, kuriose galima palikti nebenaudojamus elementus ar smulkiuosius buitinius bei elektronikos prietaisus. Labai patogu. Eini nusipirkti duonos ir palieki sukauptą maišelį pasibaigusių baterijų ar nebeveikiantį pakrovėją. Senos skalbimo mašinos, šaldytuvo į prekybos centrą jau nenuneši.

Stambią buitinę techniką bei elektronikos prietaisus surenka sertifikuotos atliekų perdirbimo įmonės, dirbančios pagal antrinių žaliavų surinkimo, logistikos ir perdirbimo standartus. Apie tai, kur dėti nebenaudojamą, pasenusią ar sugedusią stambiąją buitinę techniką bei elektroniką, kalbamės su didžiausios Baltijos šalyse atliekų perdirbimo įmonės EMP Recycling generaliniu direktoriumi Dariumi Valeika.

– Kaip atrodo atliekų surinkimo procesas?

– Elektros ir elektronikos prietaisus iš fizinių ir juridinių asmenų atvykstame paimti iš jų namų, sodybų ar biuru, Vilniaus ir Kauno miestuose bei aplinkiniuose rajonuose. Atvykę du vairuotojai patys išneša ir išsiveža paruoštus prietaisus, tad klientui nereikia nieko daryti, tik užsiregistruoti. Tai galima padaryti dviem būdais užpildyti registraciją internetu arba paskambinti trumpuoju telefono numeriu 1806. Ši paslauga teikiama visiškai nemokamai ir neribotai kartų.

– Kokius elektronikos prietaisus galima atiduoti?

– Elektros ir elektronikos įrangos atliekos – tai namuose ar įstaigose susikaupusi nebenaudojama, sugedusi buitinė technika ar kita elektroninė įranga – viskas, kas veikia laido (elektros), baterijų arba akumuliatorių pagalba. Tai gali būti: dideli ir smulkūs namų apyvokos prietaisai, IT ir telekomunikacijos įranga, vartojimo įranga (televizoriai, radijo aparatai ir kt.), elektriniai ir elektroniniai įrankiai, žaislai, laisvalaikio ir sporto įranga ir kt.

Elektros prietaisai

– Atvykote paėmėte elektros ar elektronikos prietaisus, koks jų tolimesnis likimas? Kaip vyksta perdirbimas? Kur keliauja perdirbimui skirtos medžiagos, kas iš jų gaminama?

– Visos surinktos atliekos atkeliauja į EMP Recycling gamyklą Vilniaus raj. Gautas atliekas mes rūšiuojame ir paskirstome į atskiras perdirbimo linijas atsižvelgiant į tai, koks tai elektronikos prietaisas. Pavyzdžiui, šaldytuvai keliauja į atskirą šaldytuvų perdirbimo liniją, kurią mes turime vieninteliai Baltijos šalyse. Ten šaldytuvas, pirmiausiai, yra nukenksminamas – nusiurbiamas freonas ir tepalas iš šaldymo sistemos, tuomet išimamos sandarinimo gumos ir pašalinamas kompresorius. Toliau jis keliauja į smulkinimą ir įrangos pagalba išgauname daug skirtingų frakcijų, tokių kaip pavyzdžiui varis, aliuminis, žalvaris ir kita. Gauta žaliava keliauja į lydymo gamyklas visame pasaulyje naujų produktų gamybai.

– O, ar yra galimybė už priduodamas atliekas gauti užmokestį?

– Taip, tokia galimybė yra. Turime supirktuves, kur galima priduoti elektronikos, buitinės technikos, įvairių metalų atliekas patiems ir už jas gauti atlygį. Atvežtos atliekos yra priskiriamos kategorijoms, pasveriamos ir apskaičiuojama išmokama suma eurais už kilogramą, pagal kainoraštį. Supirktuvės veikia penkiuose didžiuose Lietuvos miestuose bei Marijampolėje.

Elektros prietaisai

– Tarp nepataisomų sugedusių elektros ir elektronikos prietaisų, tikriausiai, pasitaiko ir dar veikiančių ar net antikvarinių prietaisų. Ar jie taip pat keliaują į perdirbimą?

– Dėl gaunamų itin retų ir senovinių televizorių, radijo aparatų, magnetolų, kuriuos tiesiog buvo gaila naikinti, malti ir utilizuoti, kilo idėja juos kaupti atskirame sandėlyje, daryti muziejų gamykloje. Patys pradėję domėtis kaip juos galima būtų dar kartą panaudoti, supratome, kad yra labai platus klientų ratas, kurie ieško tam tikrų daiktų, kurie pas mus yra paruošti perdirbti. Taip atidarėme internetinę parduotuvę parduodunaudota.lt, kurios tikslas skatinti visuomenę vengti atliekų susidarymo, daiktus naudoti pakartotinai ar prailginti jų naudojimo laiką. Jau kelis metus veikiantis projektas sėkmingai padeda rasti savo namus ir panaudojimo būdą 60 tonų įvairių daiktų per metus. Manome, kad visuomet, prieš perkant ką nors nauja, verta pamąstyti apie daiktus, kurie verti kito gyvenimo ir taip išsaugoti ne tik istoriją, sutaupyti pinigų, bet ir gamtos išteklių.

Ir pabaigai, trumpas priminimas, kad buitinės technikos negalima mesti į buitinių atliekų konteinerius ar seną dujinę viryklę palikti greta jų. Tuo labiau tempti į miškus ar palikti pakrūmėse. Todėl svarbu atsakingai rūpintis gamta, savo sprendimais ir ateities kartoms palikti švaresnį rytojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją