Vaisinės muselės paprastai spiečiasi virš kambarinių augalų, šiukšlių konteinerių, kanalizacijos angų. Didžiausią galvos skausmą šie parazitai sukelia tada, kai tenka ruošti maistą. Aišku, mažai kas ryžtasi surengti vakarėlį, žinodamas, kad svečius tuoj pat pasitiks pulkai muselių.

Jei esate iš tų, į kurių būstą kėsinasi tolydžio auganti vaisinių muselių populiacija, siūlome keletą nesudėtingų būdų, padėsiančių visiems laikams išguiti įkyrius parazitus.

Vaisinių muselių įsiveisimo priežastys

Prieš pradedant kalbėti apie vaisinių muselių naikinimą, derėtų bent porą žodžių tarti apie jų įsiveisimo priežastis. Pernelyg didelė drėgmė, pernokę ir toliau nokstantys vaisiai bei daržovės, taip pat nepakankamai dažnos sanitarinės procedūros yra vieni dažniausių vaisinių muselių populiacijos augimą skatinančių veiksnių. Taigi, prieš mąstant, kaip dorotis su šiais įkyriais vabzdžiais, reikėtų įsitikinti, ar namuose netyčia nėra sudarytos ypač tinkamos sąlygos jų įsiveisimui.

Į ką derėtų atkreipti ypač didelį dėmesį, kad namuose neįsiveistų vaisinių muselių:

• Užsikimšusi arba dvoką skleidžianti kanalizacija;

• Maisto atliekų smulkintuvas;

• Pernokę vaisiai ir daržovės, paprastai laikomi ant spintelių (ne šaldytuve);

• Perpildytos, užsistovėjusios šiukšliadėžės;

• Perlaistomi vazoniniai augalai;

• Užsikimšę nutekamieji latakai (stogvamzdžiai);

• Įvairios šluostės, šepečiai ir panašios valymo priemonės.

Užsikimšusi kriauklė

Pirmasis žingsnis – muselių identifikavimas ir jų veisimosi vietų nustatymas

Šiaip jau visas nedideles museles įprasta vadinti vaisinėmis muselėmis, tačiau iš tikro išskiriamos bent keturios problemų namuose sukeliančių vabzdžiai gentys ir, norint laimėti kovą su šiais parazitais, reikia žinoti, kas būtent privilioja kiekvienos rūšies atstovus.

Vaisinės muselės

Vaisinės muselės yra smulkutės ovalo pavidalo muselės, kurių ilgis gali siekti kiek daugiau nei 3 milimetrus. Jų kūnas yra rudos ir juodos spalvų, o papilvė – pilka. Dažniausiai vaisinės muselės turi dideles raudonas akis, bet pasitaiko ir tamsių akių šios rūšies atstovų.

Kaip sufleruoja pats pavadinimas, vaisinės muselės dažniausiai ropinėja arba skraido prie pernokusių vaisių arba jų atliekų. Jas traukia drėgna aplinka, palanki rūgti vaisiams ir daržovėms, todėl jos gali spiestis ir prie kriauklės arba grindų kanalizacijos angų, maisto atliekų smulkintuvo, tuščių sulčių, vyno arba alaus pakuočių, šiukšlių arba organinių atliekų konteinerių, grindų šepečių ir šluosčių.

Vaisinės muselės

Grybiniai uodukai

Grybiniai uodukai dydžiu beveik nesiskiria nuo vaisinių muselių ir turi labai panašius permatomus sparnus, tačiau jų kūnas yra pilkai juodas, be to, dauguma jų rūšių turi ilgus plonus ūsus. Lervos primena mažus kone peršviečiamus kirminėlius su juoda galva ir tamsiais viduriais.

Kitaip nei vaisinės muselės, grybiniai uodukai veisiasi netoli įdrėkusio dirvožemio. Juos ypač traukia durpių pagrindo vazoniniams augalams skirti žemės mišiniai, kuriuose paprastai auga kambarinės gėlės. Kol gėlės nejudinamos, grybinių uodukų galima nė nepastebėti, tačiau tereikia bent šiek tiek jas sujudinti, pavyzdžiui, laistant arba pernešant į kitą vietą, ir grybiniai uodukai kaipmat pakylą nuo žemės paviršiaus, augalų stiebų arba apatinės lapų pusės.

Vaisinės muselės

Phoridae šeimos muselės

Dydžiu Phoridae šeimos muselės panašios į vaisines museles, tačiau jų spalvos varijuoja nuo juodos iki dulksvai rudos, Dėl arkos pavidalo krūtininės dalies atrodo, kad šie gyviai turi kuprą.

Phoridae šeimos muselės į namus atkeliauja nuo šiukšlių arba komposto konteinerių, į kuriuos metamos vaisių ir daržovių atliekos. Palankios jų veisimosi sąlygos susidaro šiukšlių dėžėse, taip pat ant drėgnų grindų šluosčių ir kilimėlių.

Kandiniai uodeliai

Kandinių uodelių spalva varijuoja nuo gelsvos iki juodos. Jie, kaip, pavyzdžiui, kandys, yra plaukuoti ir turi žvyneliais padengtus sparnus, kurie, vabzdžiui būnant ramybės būsenos, primena virš kūno iškilusį stogą.

Kandiniai uodeliai paprastai nutupia sienas ir lubas, o veisiasi netoli vietų su užsistovėjusiu vandeniu, pavyzdžiui retai naudojamų unitazų, kriauklių, grindų kanalizacijų ir pan. Šių parazitų galima pastebėti ir lauke, tarkim, prie užsikimšusių latakų arba oro kondicionavimo sistemoms priklausančių įrenginių. Į namus šie įkyruoliai patenka pro praviras duris ir langus.

Vaisinių muselių naikinimas

Jei vadovausitės toliau pateiktais nurodymais, pavyks ne tiktai išnaikinti vaisines museles, bet ir visiems laikams apsidrausti nuo jų įsiveisimo.

1. Išgaudykite suaugėlius

Išgaudyti suaugėlius (suaugusius, paskutinę raidos fazę pasiekusius vabzdžius) yra pirmoji užduotis, kurios turėtumėte imtis siekdami išnaikinti vaisines museles. Teks pagaminti savotiškus spąstus, ir tam prireiks obuolių acto.

• Saugiai, netoli muselių veisimosi vietos pastatykite stiklainį.

• Įpilkite į stiklainį puodelį obuolių acto.

• Stiklainio viršų uždenkite polietileno plėvele ir, kad ji laikytųsi, kraštus prispauskite gumele.

• Dabar paimkite pieštuką ar kokį kitą panašios formos daiktą ir pribadykite plėvelėje nedidelių skylių.

• Šitokius spąstus palikite pernakt.

Vaisinės muselės

Metodas iš pažiūros paprastas, bet iš tiesų veiksmingas. Vabzdžiai, privilioti acto kvapo, bandys prie jo nusigauti ir sulys į stiklainį pro plėvelėje padarytas skylutes, tačiau išlįsti jau nebesugebės. Jei norite dar geresnio rezultato, tokių spąstų paspęskite ne vieną, o kelis – būtent tose vietose, virš kurių paprastai pakyla didžiausi muselių debesys.

Galite pasigaminti ir kiek kitokius, atvirus spąstus. Tiesiog įpilkite į nedidelį dubenėlį arba kitokį indelį puodelį obuolių acto ir įlašinkite į jį tris lašus indų ploviklio. Dubenėlį palikite neuždengtą, kad iš jo sklindantis skysčio kvapas viliotų museles: patikėkite prieš actą jos bejėgės. Šie ypač lengvai pagaminami spąstai leis susigrąžinti vaisinių muselių perimtas šeimininkavimo namie pozicijas.

2. Palaikykite namuose tvarką ir švarą

Kad namuose neimtų veistis muselės, kruopšti būsto erdvių dezinfekcija turi tapti reguliariu jūsų rūpesčiu. Taip pat turite įgusti tinkamai išmetinėti pradėjusias gesti daržoves ir vaisius bei maisto atliekas. Jei atsitiktinai kas nors išsipila, skystį tuoj pat išvalykite. Taip pat nepamirškite reguliariai plauti šiukšlių dėžių ir švarinti konteinerių. Privalote valyti ir maisto atliekų smulkintuvą bei deramai pasirūpinti tomis vietomis ir patalpomis, kuriose linkusi kauptis drėgmė. Pastebėję, kad muselių vis dėlto įsiveisė, atlikite generalinį namo valymą – taip garantuotai ir surasite, ir išnaikinsite muselių veisimosi taškus.

Netvarkinga virtuvė

3. Reguliariai tikrinkite kambarinius augalus

Kai kurios muselės, kaip antai grybiniai uodukai, savo veisyklomis paverčia kambarinių augalų vazonus. Jeigu kovoti su muselių populiacija sekasi sunkiai, galbūt vertėtų atitinkamai pasirūpinti kambariniais augalais? Kad jie neimtų vilioti grybinių uodukų, gėles laistykite taip, kaip reikia – gausiai, tačiau retai. Prieš laistydami įsitikinkite, kad žemės paviršius visiškai sudžiūvęs. Pastebėję dekoratyvinių augalų sultimis mintančias lervas, panaudokite sisteminį (įsiskverbiantį į augalus) insekticidą. Tiktai šiukštu nepurkškite įsiskverbiančiu produktu tų augalų, kuriuos auginate maistui, kadangi paskui, tokius valgydami, galite apsinuodyti. Kad neiškiltų tokio tipo pavojaus, naudokite vabzdžių gaudykles (lipnias juostas) ir pasistenkite sumažinti suaugėlių skaičių.

4. Sureguliuokite patalpų oro drėgnį

Lervos išgyvena tik atsidūrusios ant nuolatos drėgnų ir yrančių organinės kilmės medžiagų, pavyzdžiui, netoli santechnikos mazgų arba techniniame pastato aukšte (jis skirtas inžinerinėms sistemoms ir įrangai). Atminkite, kad aerozoliniai drėkintuvai ir įvairūs pesticidų purškalai nužudo suaugėlius, tačiau ne lervas. Štai kodėl būtina suprasti, kad esminiai uždaviniai kovojant su muselių dauginimusi ir įsiveisimu – tai dezinfekcija ir tinkamo oro drėgnio palaikymas.

Vėdinimas namuose

5. Išnaikinkite veisyklas

Potencialių veisyklų mažinimas, kaip jau minėta, yra pagrindinis darbas, padedantis užkirsti kelią muselių įsiveisimui. Nors pagrindiniai šių vabzdžių veisimosi taškai – tai šiukšlių dėžės, dubenys su vaisiais ir kambariniai augalai, yra dar keletas vietų, kurios šiems gyviams atrodo net labai patrauklios. Beje, kad muselių neatsirastų namuose, reikėtų pasirūpinti ir greta namo esančiomis zonomis. Turte stebėti, kad neužsikimštų lietvamzdžiai ir prie namo netelkšotų balos.

Vaisinės muselės ne tiktai erzina, kadangi yra nemalonios. Jos kelia tam tikrų pavojų, pavyzdžiui, gali platinti ligas, kadangi perneša bakterijas į tas namų zonas, kuriose gaminamas maistas. Kad namuose neįsiveistų šių bjaurių vabzdžių, kontroliuokite patalpų oro drėgnį ir praktikuokite generalinį namų valymą. Jeigu pavyks panaikinti potencialias muselių veisyklas, joms neliks nieko kito, kaip persikelti kažkur kitur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją