Naudodami tinkamus ingredientus, kurių dauguma yra įprastos buitinės medžiagos, galite sunaikinti daugybę bakterijų, grybelių ir pelėsių, kad jūsų namai atrodytų švarūs, rašo portalas 21Oak.com.

Koks yra pelėsių poveikis sveikatai?

Pelėsis gali gaminti alergenus, kurie gali sukelti alergines reakcijas arba stiprų dirginimą. Daug laiko praleisdami supelijusiose patalpose, kvėpuojate šiais alergenais ir jie gali suardyti jūsų kvėpavimo takus. Įkvėpus buitinio pelėsio sporų ar fragmentų, gali būti sukelta:

  • nosies užgulimas;
  • švokštimas;
  • krūtinės spaudimas;
  • kosulys ir gerklės dirginimas.
Be to, ilgalaikis pelėsio poveikis ir didelė drėgmė patalpose gali sumažinti plaučių funkciją ir paskatinti lėtines kvėpavimo takų problemas, pavyzdžiui, astmą.
Pelėsis

Actas gali sunaikinti daugelį pelėsio rūšių

Actas pasižymi antimikrobiniu poveikiu grybeliams, todėl gali sunaikinti daugelį pelėsių rūšių. Įprastame baltajame acte, tradiciškai naudojamame maistui gaminti, yra penkių procentų acto rūgšties. Tačiau, norėdami efektyviausiai kovoti su įsisenėjusiu pelėsiu, įsigykite dešimties ar daugiau procentų koncentracijos valomąjį actą. Tokių rūšių acto galite rasti daugumoje namų apyvokos reikmenų parduotuvių arba vietinės maisto prekių parduotuvės ar universalinės parduotuvės valiklių skyriuje.

Naudodami actą pelėsiui naikinti, užpilkite acto ant supelijusios vietos ir palikite ją kelioms minutėms, kad actas pradėtų veikti. Kai pelėsis sugers actą, nedideliu šveitimo šepetėliu pakelkite pelėsį ir nuvalykite acto perteklių bei nuplaukite vandeniu. Šis žingsnis yra labai svarbus, nes acto rūgštis gali suardyti aliejinius dažus, todėl dėmė ant sienos atrodys neryški ir nusidėvėjusi.

Actas taip pat yra veiksminga buitinė dezinfekavimo priemonė, kai jis praskiedžiamas vandeniu (viena dalis acto dešimčiai dalių vandens). Purkškite tokius paviršius, kaip virtuvės stalviršiai ar plytelės, kad jie išliktų švarūs ir ateityje ant jų neprikibtų pelėsis.

Actas

Vandenilio peroksidas naikina pelėsį

Vandenilio peroksidas yra ekologiškas ir sunaikina daugelį pelėsių rūšių vos prisilietus. Vandenilio peroksido, kaip ir acto, cheminė sudėtis veikia kaip dezinfekavimo priemonė, pašalinanti pelėsių sporose esančius grybelius ir bakterijas. Tačiau žinokite, kad sumaišius actą ir vandenilio peroksidą nebus gautas dar stipresnis tirpalas. Šios dvi cheminės medžiagos reaguoja ir sukuria toksišką medžiagą.

Vandenilio peroksidas veikia oksiduodamas sporas ir jas suskaidydamas. Ši reakcija nepalieka jokių toksiškų likučių ar dūmų, todėl tai puikus pasirinkimas tiems, kurie serga astma, yra alergiški ar turi kitų su kvėpavimo takų problemų. Norėdami naudoti vandenilio peroksidą prieš pelėsį, purkškite jį tiesiai ant vietos, kurioje auga pelėsis. Palaukite apie dešimt minučių, kol paviršius nustos burbuliuoti, tada švariu šepetėliu ar skuduru nuvalykite pelėsį ir vandenilio peroksido perteklių.

Vandenilio peroksidas

Geriamoji soda apsaugo nuo pelėsio augimo

Valgomoji soda yra fantastiška alternatyva komerciniams produktams, kurie yra daug sunkesni ir gali pakenkti smalsiems vaikams ir naminiams gyvūnams. Norėdami atsikratyti pelėsio ant daugumos paviršių ir neleisti jam sugrįžti, tiesiog užtepkite valgomosios sodos. Valgomoji soda sugeria drėgmę, kurioje klesti pelėsiai, be to, ji yra dezodoruojanti priemonė, todėl atsikratysite ir pelėsių kvapo.

Nušveiskite pelėsį purkštuve sumaišę gausų kiekį vandens ir valgomosios sodos. Užpurkškite sodos tirpalą ant supelijusio paviršiaus ir palikite jį 30-45 minutėms. Pagaliau, nušveiskite jį senu skudurėliu ar kempine, o tirpalo perteklių nuo sienos pašalinkite drėgnu skuduru.

 Soda

Dalykai, kuriuos reikia prisiminti

Nors visi šie metodai yra labai veiksmingi, kai kurie iš jų veikia geriau nei kiti, kai reikia kovoti su konkrečiomis medžiagomis ar pelėsio augimo variantais. Gali prireikti išbandyti visus šiuos sprendimus skirtingais intervalais, kol nuspręsite, kuris iš jų geriausiai tinka jums ir jūsų namams. Kad pelėsis nesugrįžtų, stebėkite ypač drėgnas ar drėgnas namų patalpas, pavyzdžiui, vonios kambarį ir skalbyklą, ir pasirūpinkite, kad jos būtų kuo švaresnės ir sausesnės.

Nepamirškite, kad šie metodai geriausiai veikia nedidelį kiekį pelėsio, esančio ant sienų, kilimo ar plytelių paviršiaus. Deja, pelėsis gali būti kur kas platesnio masto, pamatų problema, todėl jei pelėsis nuolat auga arba pastebėjote, kad jo esama ir sienose, kreipkitės pagalbos į specialistą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją