Pirmas žingsnis – įsigilinti į turėtas patirtis

Kuriantis naujuose namuose, jaunoms šeimoms gali kilti iššūkių bandant suderinti skirtingus poreikius ir lūkesčius bendrai erdvei. Psichologės psichoterapeutės, tinklaraščio „Namų terapija“ autorės bei knygos „Namų psichologija“ bendraautorės Irmos Skruibienės pastebėjimu, žmogui svarbios erdvės „nusispalvina“ emocinėmis patirtimis. Giliausią žymą palieka namai, kuriuose augome, bei kitos svarbios vietos, kuriose leidome savo vaikystę.

„Vaikystės patirtys bene labiausiai formuoja žmogų ir jo suvokimą į daugelį dalykų. Taip pat ir į tai, kokie turi būti ritualai, įpročiai, tvarkos palaikymo būdai naujuose namuose. Sekame pavyzdžiais, kuriuos matėme aplinkoje, kurioje augome“, – pranešime spaudai sako psichologė ir akcentuoja, kad kiekvienas turi savitą estetinį pajautimą, todėl bendrų namų erdvių matymas poroje gali išsiskirti.

Užbėgant galimiems konfliktams už akių, I. Skruibienė pataria įsiklausyti vieniems į kitus ir įsigilinti į turėtas, ypač vaikystės patirtis, kada jautėmės saugiai arba atvirkščiai, kada saugumo trūko: „Tai svarbu, nes būtent jos mums siejasi su saugumu ir komfortu arba jų nebuvimu. Tokiu būdu poroje bus lengviau ieškoti būdų, kaip bent dalelę jaukaus vaikystės patyrimo perkelti į kuriamus naujus namus, o taip pat nekartoti negatyvių patirčių“.

Anot jos, patyrimo išraiškos gali būti labai įvairios. Vieniem galbūt norėsis į naują namų erdvę įnešti konkrečią spalvą, raštą, garsą ar kvapą, o kiti pirmenybę teiks ritualams ir bendravimo būdui. Visgi I. Skruibienės teigimu, reikėtų nepamiršti, kad erdves jaukumu ir saugumu labiausiai „nuspalvina“ emocinės patirtys ir santykis.

Namai, kuriuose iškart galima apsigyventi

NT bendrovės „Bonava Lietuva“ vadovas Remigijus Pleteras pastebi, kad jaunos poros ar šeimos, užėjusios apžiūrėti galimo įsigyti būsto, pirmiausia įvertina, kaip jame jaučiasi, ar matomas vaizdas juos džiugina.

„Pirmas įspūdis įsirėžia giliai, o ar jis bus teigiamas ar ne, nulemia, kokius potyrius pirmiausia sukelia prieš mus matomas vaizdas. Pastebime, kad jaunos šeimos nori įžengti į namus, kuriuose jau nieko netrūksta, tik būtiniausių daiktų, nes visa kita užsipildys su žmonėmis ir pačiu gyvenimu“, – sako R. Pleteras.

Anot jo, jaunos šeimos dažniausiai renkasi pilnos apdailos būstą naujos statybos daugiabučių komplekse, kad galėtų nieko nelaukiant įsikurti. Jos įprastai nori įsigyti 2–3 kambarių, apie 55 kv. m būstą.

Vieta – aktuali kiekvienam šeimos nariui

Pasak R. Pletero, būsto kokybė jaunoms šeimoms yra labai svarbi, tačiau ne mažiau svarbi yra gyvenamojo būsto lokacija ir išvystyta viešoji infrastruktūra. Pastaroji yra aktuali visiems šeimos nariams.

„Renkantis būstą, ypatingai vaikus auginančiai šeimai, svarbi patogi lokacija ir šeimos poreikius atliepiantis išvystytas būtiniausių paslaugų tinklas. Pavyzdžiui, mokykos, privatūs ir valstybiniai darželiai, sveikatos priežiūros įstaigos, prekybos centrai, sporto klubai, baseinas. Taip pat jauniems būsto pirkėjams aktualus geras susisiekimas viešuoju transportu,“ – pažymi NT ekspertas ir priduria, kad prieš perkant būstą tam tikroje lokacijoje derėtų įvertinti ir paties rajono padėtį ir perspektyvas.

Atokesni, nuo miesto centro esantys rajonai neretai šliejasi prie miško, kur yra nemažai pasivaikščiojimui skirtų takų. Anot pašnekovo, tokios vietos itin patrauklios tėvams, auginantiems mažus vaikus: „Jie vertina švaresnį aplinkos orą bei ramesnį miesto judėjimą. Be to, pastebime, kad šiuo metu paklausą turi būstai su plačiomis laisvalaikio erdvėmis, žaliosiomis zonomis, kaimynystės erdvėmis“.

Naujos statybos name – daugiau patogumų šeimai

Jaunos dirbančios šeimos nori naujumo, šviežumo ir modernumo jausmo savo namuose. Todėl jos dažniausiai žvalgosi būsto naujos statybos daugiabučių komplekse, kur ne tik butas, bet ir laiptinė, garažas, sandėliukas, laisvalaikio zonos – viskas kvepia naujumu ir yra išpuoselėta daugelio rankų.

„Uždirbanti jauna šeima retai kuri svarsto įsigyti butą senos statybos name. Jos žiūri plačiau, į visumą, ir nori gražios ir jaukios aplinkos, kuri dar gali pasiūlyti protingų ar lengvinančių gyvenimą sprendimų“, – sako NT ekspertas ir vienus tokių įvardija atskirą sandėliuką susidėti daiktams, specialią vietą laikyti vaikišką vežimėlį ar dviratį.

Naujos statybos daugiabučių namų kompleksuose automobilių ir elektromobilių savininkai taip pat gali saugiai palikti automobilį stovėjimo aikštelėje ar požeminiame garaže, įkrauti elektra varomą transportą. Pagalvota ir apie pačių mažiausių šeimos narių pramogas ir užimtumą. Įrengtos modernios vaikų žaidimų aikštelės su integruotais edukaciniais elementais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją