Pasak mano mamos, profesionalios namų tvarkytojos, žinančios daug gudrybių, aliuminio folija užkerta kelią vandens paliktoms dėmėms ir suteikia stiklui daugiau spindesio. (Tai ypač praverčia, jei jūsų stiklinės po plovimo lieka dėmėtos.) Nors jos valymo metodais niekada neabejojau ir išsikrausčiusi iš tėvų namų toliau naudojau indaplovėje folijos rutulius, vis dėlto pradėjau svarstyti, ar jie tikrai padeda. Ir jei taip, kaip tai paaiškinti moksliškai?

Pasakysiu iš anksto: aliuminio folija padeda tik dalinai, ir tik stalo įrankiams, o ne stiklui. „Aliuminis indaplovėje visiškai neturi jokio poveikio keraminiams ar stikliniams indams, – sakė chemijos mokslų daktarė Kat Day, rašanti tinklaraštį „The Chronicle Flask“. – Tai nėra grįsta jokiu mechanizmu, išskyrus, galbūt, tik tai, kad folijos rutuliukai šokinėja ir mechaniškai nugramdo nešvarumus nuo lėkščių ar dubenėlių paviršiaus, tačiau tai nėra labai efektyvu. Atvirkščiai, tai net gali trukdyti indaplovei“.

Įmontuojama indaplovė

Atleisk, mama. Kalbant apie indus, tai gali padėti juos išplauti, bet tik tuo atveju, jei folija būna labai arti jų. „Įtariu, kad šis triukas kilo iš minties, jog sidabrą galima valyti aliuminio folija ir druskos tirpalu, – pažymėjo K. Day. – Tačiau taip darant, sidabrinis daiktas (šiuo atveju stalo įrankiai) turi tiesiogiai liestis su folija“. Jei aliuminio folijos rutuliukas yra kitoje indaplovės pusėje arba šokinėja ant jos dugno, šis metodas praranda savo efektą.

Teigiama, kad tiesioginis patamsėjusio sidabro sąlytis su aliuminiu, valgomąja soda ir karštu vandeniu padeda pašalinti sidabro apnašas – elektrolitinės reakcijos metu oksiduotos apnašos persikelia ant aliuminio folijos. Taip yra dėl to, kad soda priverčia elektronus migruoti tarp sidabro ir aliuminio.

„Kadangi aliuminis stipriau traukia sieros atomus negu sidabras, sidabro jonas redukuojamas atgal į sidabrą, o sulfido jonai atsilaisvina, – rašoma mitus griaunančioje „Bellatory“ publikacijoje, kuri bandė paaiškinti patamsėjusių papuošalų valymo būdą. – Šie jungiasi su aliuminiu ir sudaro aliuminio sulfidą. Aliuminį ištinka korozija, o sidabras tampa blizgus“.

Stiklinė, kurią sugadino indaplovė

Taigi teoriškai taip gali nutikti ir su jūsų įrankiais: indaplovių tabletė veiks kaip druskos vonia, reikalinga šiai reakcijai, o aliuminio folija perims sidabrinių įrankių apnašas. Tačiau, kaip minėjo K. Day, taip atsitiks tik tuo atveju, jei aliuminis nuolat liesis su stalo įrankiais. Jei panaudotą, bet ne itin suteptą aliuminio foliją vis tiek išmetate į rūšiavimo konteinerį, nieko neprarasite, jei išbandysite ir šį valymo būdą!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją