Tinkamas ir itin mažiems plotams: vardina roboto naudas

„Klientai tikrai kreipiasi ir sako, kad turi labai labai mažą kotedžo sklypą, kur vejos yra tiktai vienas aras ar pilnai aro nėra. Klausia, ar verta įsigyti vejos robotą, kad jis pjautų ir prižiūrėtų. Atsakymas – tikrai verta, dėl to, kad vejos robotas pjauna kiekvieną dieną“, – pasakoja agronomas Tautvydas Gurskas.

Įprastą vejapjovę, sako specialistas, būtina sandėliuoti, o ši po vejos pjovimo gali skleisti ne patį maloniausią kvapą. Be to, kotedžuose neretai išvis nėra sandėlių ar garažų, kur vejapjovę būtų patogu laikyti. Tuo tarpu vejos robotas instaliuojamas visai vasarai ir nepertraukiamai prižiūri kiemą ištisą sezoną ir dėl skleidžiamos vibracijos atbaido kurmius, kitus kenkėjus.

„Kitas dalykas, piktžolės labai nemėgsta vejos robotų. Vejos robotas kiekvieną dieną pjauna jų lapelį ir tokios piktžolės kaip kiaulpienės, net dauguma garšvų tiesiog nunyksta, nereikia naudoti chemijos“, – pasakoja agronomas ir priduria pastebėjęs, jog ir skruzdėlės tiesiog negali pakęsti šio vejos priežiūros įrenginio.

Vejos robotas, pjaudamas veją, numeta mažą lapo dalelę, kuri tampa organine trąša, kompostuojasi ir taip veja tampa natūraliai praturtinta reikalingomis vešėjimui medžiagomis, be to sulaikoma drėgmė ir tai leidžia rečiau laistyti veją.

Pasirenkant svarbu įvertinti sklypą

Renkantis vejos robotą, T. Gurskas pataria pirmiausia atkreipti dėmesį į pjaunamos vejos plotą ir kombinaciją – kiek siaurų ruožų, įkalnių, užvažiavimų. Jei yra ruožų, siauresnių nei 50 cm., vejos robotui tas vietas nupjauti bus sudėtinga. Jei sklype daug šlaitų ir įkalnių – gali būti, jog reikalingas toks vejos robotas, kuris gali įveikti didesnes įkalnes.

Tautvydas Gurskas

„Atkreipkite dėmesį į tai, kiek turite kietų paviršių, į kuriuos robotas atsitrenkia su savo korpusu ir palieka nenupjautą. Tai yra saugos atstumas tarp korpuso krašto ir peilio. Tam, kad būtų saugu, jei tarkim ant vejos miega šuniukas ar žaidžia vaikai ir vejos robotas, kad neužvažiuotų, nesužalotų kojos, specialiai paliktas apie 20–25 cm. atstumas iki peilio, kurio jis nenupjauna. Tokiose vietose paprastai projektuojama trinkelių juosta, prie pat kažkokio bortelio tvoros, terasos sudedama trinkelių juosta“, – pataria agronomas.

Be to, dėmesį, anot pašnekovo, būtina atkreipti dėmesį ir sodinant augalus, jei ketinama naudoti vejos robotą: nesodinkite augalų prie pat krašto, nes robotas savo korpusu nuolat stumdys gėlyne augančius augalus, tad sodinti juos reikėtų mažiausiai 25–30 cm. nuo gėlyno krašto.

Renkantis vejos robotą pagal sklypo kvadratūrą T. Gurskas turi paprastą patarimą: jei sklypas yra 2–4 arai, rekomenduoja rinktis įrenginį, skirtą pjauti dvigubai didesniam plotui.

Roboto stotelės parinkimas ir spygliuočiai kieme

Pasak kito pašnekovo, STIHL sodo technikos specialisto Artūro Kavaliausko, svarbu pasielgti tinkamai ir senose sodybose ar sklypuose, kur yra daug vaismedžių, spygliuočių: „Rekomenduoju tose vietose, kur yra seni spygliuočiai, nedaryti roboto pjovimo zonos, nes prikrenta kankorėžių, spyglių, šakučių. Kitas dalykas – toje vietoje žemė išsausėja, pasidaro kaip smėlis ir robotas gali strigti.“

Projektuodamas želdinius T. Gurskas sako pastebintis, jog sodo medžius, ypač obelis ir kriaušes verčiau sodinti gėlynų plotuose, nes vejos robotas, važiuodamas per nukritusius vaisius juos smulkintų.

Planuojant vietą, kur stovės vejos robotas, svarbu atsižvelgti į kai kuriuos faktorius: reikalingas elektros lizdas, aplink nebūtų laistymo purkštukų, parinkti pačiam sklypo šeimininkui patogią, kur robotas nekliūtų po kojomis. Galiausiai, pravartu numatyti tokią vejos roboto stotelę, iš kurios jis galėtų išvažiuoti 180 laipsnių kampu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)