Kuo pakeisti paparčius?

Lietuviai gana drąsiai perka egzotinius augalus, norėdami namuose susikurti tropikų atmosferą arba tiesiog ieškodami neįprastų sprendimų, kaip paįvairinti gyvenamosios erdvės interjerą. Turbūt daugelis pripažinsime, kad paparčiai, zamiokulkai (vadinamasis „pinigų medis“) ar pelargonijos – gerokai pabodę, todėl ausims mažiau girdėti augalų pavadinimai traukia vis labiau.

„Pirkėjai tampa vis išrankesni ir nori nustebinti kitus. Nors ne vienerius metus populiarumo neapleidžia įvairios kambarinės palmės, tokie augalai kaip jukos ar meksikietiška žolė žavi ne mažiau. Šios ekspresyvios išvaizdos gėlės tinkamos puošti namus, terasas, biurus. Įspūdį palieka ir masyvius gražius lapus turinčios strelicijos. Šios gėlės puikiai dera viešbučiuose ar grožio salonuose. Dėl kvapnumo ir lapelių panaudojimo maistui labai populiarūs lauro krūmai. Dekoratyvūs lauro medeliai puošia ne tik privačius namus, bet ir restoranus ar viešbučius, – pranešime spaudai pasakoja augalų centro „Egzotiniai augalai“ atstovė Sandra Nakčiūnienė.

Pastebima, kad terasoms apsodinti dažniausiai renkamasi privatumą kuriančius aukštus augalus, kuomet savo poilsio kampelį gali paslėpti nuo kaimynų ar praeivių akių. Aukšti augalai tinkamas akcentas ir biuruose, kadangi juose neretai daug erdvės.

Kambariniai augalai

Klaidos kainuoja brangiai

Augalams augti ir išlikti stipriems padeda tinkamos jų laikymo sąlygos: šviesa, reguliarus laistymas ir tręšimas. „Dauguma augalų nėra lepūs, todėl jų priežiūra – minimali. Perkant augalą svarbiausia atkreipti dėmesį į jam palankiausias augimo sąlygas ir pasirinkti tinkantį substratą. Jeigu augalas gauna pakankamai šviesos ir yra laiku tręšiamas – augs puikiai, juos aplenks kenkėjai, kurie dažniausiai augalus puola žiemą, prasidėjus šildymo sezonui. O tam, kad nepamirštumėte kaip teisingai augalu rūpintis, pridedamos ir jo priežiūros gairės“, – pasakoja S. Nakčiūnienė.

Pati dažniausia klaida, kurią daro daugelis – augalų perlaistymas, o to išvengti padės drėgmės matuokliai. Nemažiau svarbu atkreipti dėmesį, kur augalai stovi, todėl jeigu jūsų mėgstamas vazonines gėles tenka vis išmesti, pastebėkite, ar jas laikėte ne ant šildomų grindų. Jeigu norite augalus laikyti ant šildomo grindinio, pakelkite juos ant tam skirtų stovelių, kad nebūtų tiesioginio sąlyčio su žeme.
Augalus rekomenduojama tręšti tam tikrais intervalais ir būtent tai rūšiai pritaikytomis trąšomis. Trąšos ypač reikalingos egzotiniams augalams: citrusams, agavoms ir alavijams, alyvmedžiams, kaktusams, palmėms, strelicijoms. Visiems augalams galite naudoti ne tik parduotuvėje esančias chemines ar organines trąšas, bet ir pasigaminti jas patys: tarkime, bananų žievės ar dilgėlių užpilus.

Boho stiliaus terasa

Valo orą ir maloniai kvepia

Jeigu namuose laikote gyvūnus, kurie mėgsta jums nematant krimstelėti augalų, turėtumėte išsamiau susipažinti su keturkojams nedraugiškais augalais. Štai keletas gyvūnams toksiškų augalų pavadinimų, kuriuos vertėtų atsiminti: alavijas, amarilis, difenbachija, puansetija (geriau žinoma kaip kalėdinė gėlė).

Kai kurie augalai kambariuose puikiai valo orą, todėl jeigu namuose norite dar didesnio švaros jausmo, rinkitės palmes, skindapas, vėzdūnes, chlorofitus, filodendrus.

Negana to, augalai gali tobulai pakeisti namų kvapų difuzorius ar aromatines žvakes, nes, pavyzdžiui, lauro medeliai ar citrinomis kvepiantys kiparisai (Goldcrest) namų erdvėms suteikia subtilų aromatą: „Intensyvesnį kvapą skleidžia ne namuose, o lauke auginami augalai.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)