Jei nesinori tuo tikėti, susipažinkite su išsamiu atsakymu į klausimą, ar kempinėlės, kuriomis plauname indus, higieniškos, pateiktą portale 21OAK. Skaitykite toliau ir sužinosite, kaip prižiūrėti kempines, kad jose užsiliktų kuo mažiau bakterijų.

Ar iš tikrųjų kempinė tokia nešvari?

Kaip skelbia vieno žurnale „Nature Chemical Biology“ pasirodžiusio straipsnio autoriai, virtuvėje naudojamos kempinės – ideali terpe bakterijoms vešėti. Atliekant atitinkamą tyrimą ant plokštelių su skirtingu skaičiumi angų buvo paskirstyta žarnyno lazdelių (Escherichia coli) padermės bakterijų. Platesnėse angose įvairių rūšių mikrobai galėjo laisvai judėti, o siauresnėse – beveik nesimaišė. Po 30 valandų mokslininkai ištyrė, kiek ir kokių bakterijų išliko arba atsirado ant kiekvienos plokštelės. Netruko paaiškėti, kad ant tam tikrą fizinę atskirtį užtikrinusių plokštelių, savo struktūra panašių į kempines, tiek susitelkusios į grupes, tiek ir pavienės bakterijos puikiausiai išgyveno ir suvešėjo.

Indų plovimas su kempine

Vėliau eksperimentas buvo pakartotas, tik jau naudojant ne plokšteles, o kempines. Pastarosios, pasirodo, yra kur kas palankesni inkubatoriai bakterijų bendruomenėms negu laboratorinės Petri lėkštelės – indai, skirti bakterijoms, taip pat kitiems mikroorganizmams auginti mitybinėse terpėse.

Prie tinkamą aplinką kuriančių sąlygų tenka priskirti ne tik poringą kempinės struktūrą, bet ir joje užsilaikančią drėgmę, taip pat galybę nuo plaunamų indų nubraukto maisto gabalėlių. Dėl šių ypatumų kempinė tampa nepriekaištinga bakterijų veisykla. Štai kodėl verta rimtai suabejoti jos, kaip plovimo ir valymo priemonės, paskirtimi.

Indų plovimas

Plauti ar keisti?

Nors indų plovimo kempinė ir nėra tokia higieniška, kaip galbūt manėte, tai anaiptol nereiškia, kad turite ją šveisti lauk. Tikrai pakaks, jeigu suprasite, kaip elgtis su kempinėmis ir kaip jas prižiūrėti. Jei dabar kilo klausimas, ar kempinėlę reikia plauti, žinokite, kad taip. Be to, kas kartą panaudojus kempinę būtina išgręžti ir nuspausti, kad kuo greičiau išdžiūtų. Kas dieną ar bent kas antrą dieną kempinę reikia kruopščiai išplauti.

Deja, netgi plaunamose kempinėse užsiveisia bakterijų. Apskritai, kempinę rekomenduojama pakeisti kas dvi savaites, bet jūs tai daryti galite atsižvelgdami į tai, kaip dažnai ir kaip intensyviai ją naudojate, taigi – dažniau arba rečiau. Visgi jeigu kempinė ėmė dvokti, atrodo purvina, o spaudžiant juntamas glitumas, išmeskite ją nedvejodami. Taip reikia pasielgti ir tuo atveju, jei kempine teko valyti termiškai neapdoroto maisto paliktas žymes ir likučius.

Galbūt yra tinkamesnių priemonių indams plauti?

Plauti kempinę kiekvieną dieną ir keisti ją kas dvi savaites būtų išties idealu, tačiau ar įgyvendinama? Negana to, kad šios instrukcijos neišvengiamai papildo ir taip netrumpą įvairių pareigų sąrašą, mintis apie 26 kempines per metus ne ypač dera su ekologinėmis nuostatomis. Jei domina tvaresni ir higieniškesni sprendimai, vietoj kempinės galite naudoti kurią nors iš toliau suminėtų priemonių.

Indų plovimo šepetys. Šepečiai išdžiūsta daug greičiau negu kempinės, todėl ant jų patekusios bakterijos greičiau pražūva. Be to, šepečius laikome už rankenos, taigi, rankos lieka švarios.

Indų plovimas

Mikropluošto kempinė. Šio tipo kempinę galima naudoti net du mėnesius, kadangi ji išdžiūva greičiau nei poroloninė, na, o dėl spartesnio džiūvimo tempo trumpėja laikas, per kurį gali pasidauginti bakterijų.

Silikoninė kempinė. Iš silikono pagamintos kempinės laikomos antibakterinėmis. Jas daug lengviau išplauti nei daugelį kitų, kadangi jų paviršius plokščias ir neporingas. Dėl šių priežasčių silikoninių kempinių nebūtina ypač dažnai keisti.

Indų plovimas

Plaušinė. Plaušinė – tai visiškai natūrali indų plovimo priemonė, kuria ypač patogu šveisti. Tai biologiškai skaidus, todėl minimaliai aplinkai kenkiantis pluoštas.

Reziumuojant teliko pasakyti, kad dėl specifinės struktūros, drėgmės sulaikymo ir dažno sąlyčio su maistu virtuvės kempinė ilgainiui tampa pavojingoms bakterijoms veistis palankia terpe, keliančia grėsmę tiek jūsų, tiek jūsų šeimos narių sveikatai. Visgi griežtai atsisakyti kempinių tikrai nebūtina. Reguliariai jas dezinfekuojant ir keičiant pavyksta apsidrausti nuo kylančių pavojų, o kad jų būtų kuo mažiau, derėtų pasvarstyti apie saugesnį už kempinę variantą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)