Kad ant jūsų langų nesimatytų dryžių (ir šviesą mėgstantys kambariniai augalai būtų laimingi), vadovaukitės šiais valymo patarimais, rašo goodhousekeeping.com.

Klaida nr. 1: langus valote saulėtą dieną

„Valykite langus, plieskiant kaitriai saulei, ir jūsų valymo priemonė išdžius ant langų, dar nespėjus jos nubraukti. Taigi ant stiklų liks sunkiai pašalinami dryžiai“, – teigė „Good Housekeeping“ instituto Valymo laboratorijos direktorė Carolyn Forte. Jei oras nenorės jums padėti, langus pradėkite valyti nuo tos namo pusės, kuri yra šešėlyje.

Klaida nr. 2: purškiate valiklį ant purvo ir dulkių

Prieš pradėdami darbus, nuvalykite ar nusiurbkite dulkes nuo lango rėmo – taip išvengsite purvinos košės, kuri gali susidaryti valymo priemonei patekus ant purvinų rėmų. Jei jūsų langai turi tinklelius nuo vabzdžių, juos išimkite ir išplaukite karštu, muiluotu vandeniu. Tuomet nuskalaukite, išdžiovinkite ir įstatykite atgal.

Jei norite greitai nuvalyti dulkes nuo roletų ar žaliuzių, C. Forte rekomenduoja perbraukti audinį iš abiejų pusių mikropluošto dulkių šluoste, o kiekvieną žaliuzių lamelę nuvalyti iš pradžių drėgnu, o tuomet sausu skudurėliu.

Klaida nr. 3: taupote langų valiklį

Negailėkite valiklio, ypač jei jūsų langai atrodo itin purvini. „Reikia daug valiklio, kad nešvarumai atšoktų ir ištirptų. Tik tuomet galėsite juos visiškai nuvalyti. Pataupykite purškalo ir matysite dryžius“, – įspėjo C. Forte.

Ji rekomenduoja rinktis tokius valiklius, kurie purškia kuo smulkesniais lašeliais. Dulksna turi likti ten, kur papurškėte – taip ji nenutekės ir nepridarys netvarkos.

Kad valikliams neišleistumėte pernelyg daug pinigų, galite pasigaminti ir naminę langų valymo priemonę. Jai reikės:

  • 2 puodelių vandens;
  • 1/2 puodelio baltojo arba sidro acto;
  • 1/4 puodelio 70 proc. koncentracijos medicininio spirito.

Sumaišykite visus ingredientus ir supilkite valiklį į butelį su purkštuvu. Jei turite vaikų ar naminių gyvūnų, ant butelio užrašykite, kokia tai priemonė.

Jei jūsų vandentiekio vanduo yra kietas, naminiam langų valikliui naudokite distiliuotą vandenį. Beje, actas, kuris įeina į šio valiklio sudėtį, padeda išvalyti ir kalkių paliktas dėmes.


Klaida nr. 4: langus valote senais medvilniniais skudurais

Kai kurie žmonės mėgsta nusausinti langus laikraščiais, bet geriau naudokite daugkartines mikropluošto šluostes. „Jos itin gerai sugeria drėgmę, jas galima skalbti, o stiklas lieka blizgus ir be jokių dryžių“, – teigė C. Forte.

Parduotuvėse ieškokite specialiai langams skirtų mikropluošto šluosčių, turinčių korio tekstūrą. Tokios šluostės puikiai nubraukia vandens dėmes bei nešvarumus ir nesubraižo stiklų.
Jei norite naudoti popierinius rankšluosčius, rinkitės tuos, kurie yra tvirčiausi. Nuo drėgmės ištyžtantys rankšluosčiai greitai plyšta ir palieka pūkelių.

Klaida nr. 5: neteisingai naudojate langų braukyklę

„Profesionalūs langų valytojai be šių braukyklių neišsiverčia, tačiau jei norite jas naudoti namie, turite žinoti, kaip jomis naudotis, – pažymi C. Forte. – Braukiate skystį žemyn, ir kur jis nubėga? Ant grindų“.

Langų valymas

Dėl taškymosi ir lašėjimo rizikos C. Forte vengia naudoti stiklų braukykles, ypač mažesniems langams. Tačiau jos gali padėti plaunant didesnius, vitrininius langus.

Klaida nr. 6: stengiatės išvalyti langus per vieną dieną

Pasak C. Forte, langus plauti pakanka tik kartą ar du kartus per metus, tačiau tai padaryti bus dar lengviau, jei šį darbą išskirstysite ir atliksite kambarys po kambario. Plaudami vieną lango pusę, valykite horizontaliai, o kitą – vertikaliai. Jei liks dryžių, lengvai suprasite, kurioje pusėje jie yra – viduje ar išorėje.

Kaip plauti langus: eiga žingsnis po žingsnio

Dabar, kai jau žinote, kokių klaidų reikia vengti, perskaitykite išsamią mūsų instrukciją, kaip reikėtų valyti langus, kad ant jų neliktų dryžių.

1. Pirmiausia dulkių siurbliu, šepečiu ar šluoste pašalinkite dulkes ir nešvarumus nuo lango rėmo, griovelių ir palangės. Nuvalykite roletus ir žaliuzes. Jei langus dengia užuolaidos, tai tinkamas metas jas nukabinti ir išskalbti (atsižvelgiant į priežiūros instrukcijas).

2. Jei turite, nuimkite tinklelius nuo vabzdžių. Nubraukite arba išsiurbkite dulkes. Jei manote, kad jiems reikia gilesnio valymo, išplaukite juos šiltu, muilinu vandeniu, nuskalaukite ir leiskite nudžiūti.

3. Vidinę langų pusę gausiai apipurkškite stiklų valikliu.

4. Pūkelių nepaliekančiu popieriniu rankšluosčiu arba mikropluošto šluoste nuvalykite langus nuo viršaus iki apačios. Jei matote kokių nors dryžių, nuvalykite dar kartą, kol stiklas taps visiškai švarus.

5. Kol džiūsta tinkleliai nuo vabzdžių, minkštu šepečiu arba vienkartine šluoste nuo dulkių ir purvo nuvalykite išorinę rėmų pusę.

6. Išorinėje langų pusėje pakartokite 3 ir 4 veiksmus. Gali būti, kad valant langų išorę, purškimo ir blizginimo ciklą teks atlikti kelis kartus, kol langai taps visiškai skaidrūs.

7. Įstatykite atgal tinklelius nuo vabzdžių, užkabinkite išskalbtas užuolaidas ir, žengę žingsnį atgal, gėrėkitės langų blizgesiu!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją