Socialiniuose tinkluose esančiose kambarinių augalų mėgėjų grupėse verda tikras turgus. Gėlių augintojai jas daugina ir vėliau jomis mainosi arba parduoda. Kai kurias gėlių rūšis – labai brangiai, pavyzdžiui. Vienas monsteros lapas gali kainuoti 70 eurų ir daugiau, o visos gėlės kaina atima žadą – JAV registruotoje retų gėlių internetinėje parduotuvėje monsterą galima įsigyti už 1500 eurų.

Parduodami monsterų lapai
Parduodami monsterų lapai

Parduodamos monsteros

Kuo ypatinga ši gėlė ir kokių rūšių jos yra?

Monstera (monstera deliciosa)

Kadaise monstera buvo reta gėlė, ją galėjai pamatyti tik rimto gėlių kolekcininko namuose. Dabar stipriai išpopuliarėjusios įvairios monsteros rūšys – jų yra daugelio namuose. Štai ką vertėtų žinoti apie šias lianas, kilusias iš atogrąžų miškų.

Augalų margumas

Margaisiais augalais vadinami tokie augalai, kurių lapai ir kamienai yra kelių atspalvių. Šviesesnės dėmės atsiranda dėl to, kad dalyje augalų ląstelių yra mažiau chlorofilo; augalų margumas dažnai atsiranda dėl ląstelių mutacijos. Kartais lapai pasidaro margi dėl kai kurių grybelinių ligų. Margumas būna įvairaus laipsnio – galimi du, trys, net keturi atspalviai, be to, augalai būna išmarginti įvairių formų dėmėmis – dėmėmis, dryžiais, taškeliais ir pan.

Monstera „Albo Borsigiana“

Margųjų monsterų rūšys

Paplitusios penkios margųjų monsterų rūšys (monstera deliciosa variegata).

Visoms penkių rūšių atstovėms patinka ryški, netiesioginė šviesa, geras drenažas, nestipriai drėgnas dirvožemis ir drėgmė ore.

Monstera „Tailando žvaigždynas“ (angl. „Thai Constellation“)

Ši monsterų rūšis labai populiari, daugelio mėgstama. Lapai pamarginti pieno balkšvumo ir gelsvomis dėmėmis. Dauguma arba visi augalo lapų bus dėmėti. Tai – išskirtinis šios rūšies monsterų bruožas, nes kitų rūšių monsteros turi ir dėmėtų, ir nedėmėtų lapų.

Ši monstera toleruoja šešėlį, bet šviesioje vietoje auga greičiau.

Monstera „Aurea“ (dar vadinama „Marmorata“)

Monstera „Albo Borsigiana“

Irgi labai populiari monsterų rūšis, jos lapai išmarginti baltomis dėmėmis, taškeliais, kai kurie lapai apskritai būna balti. Tuo ši rūšis skiriasi nuo prieš tai aprašytos rūšies „Tailando žvaigždynas“. „Albo Borsigiana“ lapai mažesni, ji kompaktiškesė.


Monstera „Aurea“ (dar vadinama „Marmorata“)

Retesnė monsterų rūšis. Priešingai nei prieš tai minėtos dvi rūšys, „Aurea“ lapai pamarginti geltonomis dėmėmis, patys lapai gana maži. Suaugusi ši monstera būna daugiausia 60 cm skersmens. „Aurea“ monsteros lapai turi mažiau margumo nei kitos rūšys, dalis lapų apskritai būna žali.

Monstera „Aurea“ (dar vadinama „Marmorata“)

Mėtinė (angl. „Mint“) monstera

Mėtinė monstera – naujausia rūšis, bus gana sudėtinga ją gauti. Šio augalo lapai mėtų žalumo arba su balkšvomis dėmėmis.

Mėtinė (angl. „Mint“) monstera

Margalapė monstera („Variegata“)

Ji laikoma tikrąja monstera, jos lapų margumas natūralus, augant jis atsiranda natūraliai dėl genetinės mutacijos. Šios rūšies margumas nėra pastovus – lapai gali būti išmarginti pačiomis įvairiausiomis spalvomis ir pačių įvairių formų dėmėmis.

Kodėl margalapės monsteros tokios brangios?

Jei norite įsigyti margalapę monsterą, reikės pakloti nemažai pinigų. Šios gėlės geidžiamos ir vis tik jų nėra daug, todėl ir kaina didelė. Kai kurių rūšių monsteros labai retos – „Aurea“ ar mėtinė monstera gaili kainuoti net kelis tūkstančius dolerių.

Monsteros gerokai brangesnės už kitas kambarines gėles dėl dviejų veiksnių:

Pirma, monsterų neįmanoma užauginti iš sėklų, jos arba auginamos specialiose laboratorijose, arba nuo pagrindinio augalo nupjaunamas lapas. Būtent todėl monsterų nėra tiek daug ir todėl jos brangios.

Monstera „Tailando žvaigždynas“ (angl. „Thai Constellation“)

Antra, margalapės monsteros sunkiau auga, jas sudėtingiau pervežti. Tai reiškia, kad ne visiems pavyks auginti margalapes monsteras. Neretai jas augina daugiau žinių turintys žmonės, kolekcininkai.

Ką vertėtų žinoti, prieš perkant margąją monsterą

Jeigu norite pirkti margalapę monsterą, turėkite omenyje kelis veiksnius, ypač jei perkate gėlę internetu. Įsidėmėkite – iš sėklų jų neužauginsite, todėl netikėkite, jei kas bando jums įsiūlyti sėklų.
Jei perkate nupjautą lapą, ant jos koto turi būti bent vienas mazgelis. Jeigu jo nėra, neišaugs šaknys.

Galiausia nepirkite visiškai baltalapės ar margais lapais monsteros. Tai rodo, kad augalui trūksta chlorofilo, vadinasi, toks nupjautas lapas neprigis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją