Kai šituo įsitikinau, vos tik pajutusi, kad nebekontroliuoju padėties – nebesusidoroju su pareigomis arba jos tampa tikru iššūkiu, – aš pradedu tvarkytis – imuosi paprastų buities darbų. Tokia veikla man yra būdas susigrąžinti harmonijos ir tvarkos pojūtį.

Kodėl taip yra, paaiškinti nesunku. Visų pirma, aplinkui tvyrantis chaosas neleidžia susikoncentruoti. Tiek trupiniai ant stalo, tiek visur skraidantys katės plaukai pastoviai nervina, kad ir kaip stengiuosi nusiteikti produktyviai dienai. Antra – tvarkymosi procesas padeda patikėti, kad sugebu kontroliuoti savo aplinką. Trečia – buities darbai suteikia galimybę atsiriboti nuo dalykinių reikalų, socialinių tinklų ir nesustojančio naujienų srauto. Ar ne akivaizdu, kad už dėmesingumą ir energiją, kurių pareikalauja namų tvarkymas, kaip atpildą aš gaunu psichologinę pusiausvyrą ir dvasinę ramybę?

Shutterstock

Pakomentuoti ryšį tarp tvarkymosi ir nusiraminimo paprašiau tvarkymosi strategijų ekspertę, įmonės „A Fresh Space“ savininkę Liz Jenkins.

„Tvarkymosi procesas suteikia galimybę sutelkti dėmesį į tai, ką darau, – ne tik į galutinį rezultatą. Pavyksta susikoncentruoti į dabarties akimirką, tarsi tai būtų jogos praktika. Tvarkantis smegenys gauna progą pailsėti nuo nuolatos besikaupiančių nereikalingos informacijos šiukšlių“, – aiškina specialistė.

„Ką nors valant arba tvarkant, rankos pastoviai užimtos, o mintys tarsi išlaisvėja, pasiduoda kūrybiškumo stimului, todėl apima atsipalaidavimo pojūtis. Kai informacijos šiukšlės nustoja atakuoti, ima aiškėti net tokie sprendimai ir keliai, kurių per reikalus ir darbus mes nė nebandome ieškoti“, – pridūrė L. Jenkins.

Pavasarinis tvarkymasis

Kaip būdas nusiraminti labiausiai pasiteisina monotoniški, kartojimu paremti darbai, turintys aiškią pradžią ir aiškią pabaigą. Ilgai trunkantis kapitalinis tvarkymasis galop nudžiugina rezultatu, bet kaip procesas jis gali varginti, net kelti stresą. Visgi tikrai yra darbų, kuriuos atliekant pavyksta suvaldyti ne tik aplinką, bet ir savas mintis.

Pasiklokite lovą

Tai pirmas darbas, kurį reikėtų padaryti. Klojantis lovą nejučiomis apima suvokimas, kad diena prasidėjo harmoningai. Štai kodėl siūlome pradėti nuo šio darbo. Verta pasirūpinti, kad klojant lovą netektų vargti, niekas neerzintų: jei pagalvėlių dėliojimas jums tėra tuščias laiko gaišimas ir jau tikrai ne meditacija, galbūt tų pagalvėlių net nereikia?

Nuvalykite stalus ir stalviršius

Tereikia šluoste perbraukti stalviršį ir pradeda atrodyti, kad tvarkos dėsniai egzistuoja. Jeigu spintelės bus nustatytos įvairiausiais indais, jeigu ant jų bus pribyrėję trupinių, dienos pradžia tikrai nepanėšės į švarią drobę.

Išsiurbkite kilimus ir grindis

Siurbimas yra darbas, kurį atlikus namai kaip reikiant prašviesėja. Kitaip nei nuodugnus tvarkymasis, jis trunka labai trumpai: ne per didžiausią butą galima išsiurbti vos per 15 minučių. Taigi, jeigu rytinę kavą išgeriate pusę devynių, o jau devintą turite sėsti prie kompiuterio ir dirbti, likus 15 minučių iki darbo tikrai galėtumėte išsiurbliuoti kilimą. Kai tai atliksite ir kambarys atrodys tvarkingesnis, į galvą plūstels pozityvios mintys ir nuotaika iš karto pražvalės.

Plauti grindis

Sutvarkykite vieną iš stalčių

Jie būstas mažas, reikėtų pasistengti, kad jame nesikauptų įvairiausias šlamštas: jame neturi būti nieko, kas nereikalinga. Tik taip įmanoma pasiekti, kad namuose būtų tvarkinga. Neleiskite, kad jūsų butas virstų sandėliu. Vos tik pajutę, kad taip gali atsitikti, kokios nors zonos visišką sutvarkymą ir iškuopimą visko, ko joje neturi būti, privalote įtraukti į kasdienių darbų grafiką. Toji zona galėtų būti kad ir vienas stalčius, viena spintelė arba viena lentyna. Dirbdami žingsnis po žingsnio suvargti neturėtumėte.

Nublizginkite veidrodžius

Pasikartojantys judesiai, atliekami blizginant veidrodį, yra neįtikėtinai meditatyvūs. Patartina naudoti ypač efektyvia mikropluošto šluostę – tada ir rezultatas ypač džiugins. Argi ne nuostabu, kad ką tik dantų pasta aptaškytas dulkėtas veidrodis jau po kelių akimirkų suspindi it naujutėlaitis?

Sutepkite aliejumi pjaustymo lenteles

Kokio gi tipo žmonės niekaip nenurimsta, kol jų lentelės nesuteptos aliejumi? Žinoma, tie, kuriems svarbu žinoti, kad visi jų namų kampai tvarkingi. Štai kodėl ir šiam darbui turėjo rastis vietos harmonijos jausmą sukeliančių, nusiraminti padedančių buities darbų sąraše. Taigi, ilgai nesamprotaukite, o tiesiog nepamirškite šio darbo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją