1. Tvarumas – iš mados neišeinanti koncepcija

Pastaraisiais metais itin aktualus tvarumo klausimas persikėlė ir į interjero dizainą. Tad 2022-aisiais, kaip ir ankstesniais metais, vis dar madingos natūralios ar perdirbtos medžiagos, rankų darbo gaminiai ir gamtos motyvai. Ekspertai pataria atsisakyti sintetinių gaminių ir daugiau dėmesio skirti gamtos išsaugojimui.

„Įsirengdami būstą, stenkitės kuo daugiau plastiko pakeisti perdirbtomis medžiagomis, bambuku ar natūraliais audiniais. Mediniai baldai, vilnoniai kilimai, kamštiniai ar bambukiniai šviestuvai, lininė patalynė ar pinti krepšiai suteiks jūsų interjerui originalumo, be to, prisidėsite prie aplinkos tausojimo“, – teigia L. Povolna.

2. Žemiškų atspalvių koloritas

Nuo gamtos ir natūralumo šiais metais neatitolstama ir kalbant apie spalvų paletę. Populiariausiais ekspertai įvardija gamtos įkvėptus žemės atspalvius. Tai ruda, smėlio, pilka, žalia, mėlyna oranžinė ir raudona spalvos, kurių dažnai pastebime gamtoje. Vienomis populiariausių spalvų šiais metais taip pat yra įvardijamos alyvuogių žalia, indigo mėlyna ir lengva levandų spalva.

„Pagrindinė šių spalvų užduotis – paversti interjerus raminančiomis, patogiomis ir kartu geras emocijas keliančiomis erdvėmis. Žinoma, spalvų gama – labai individualus aspektas, priklausantis nuo kiekvieno žmogaus skonio ir asmenybės bruožų. Tačiau, kad ir kokios būtų pasirinktos spalvos, jos leidžia namus paversti vientisa erdve, kurios segmentus sujungia pasikartojantys spalvų deriniai ir akcentai“, – aiškino interjero dizaino vadovė L. Povolna.

Patarimai, kaip įsirengti namus

3. Namai – mūsų užuovėja nuo negandų

Pandemijos metu namuose praleidžiame kur kas daugiau laiko nei anksčiau, todėl tai, kaip jaučiamės juose, tapo svarbiau nei bet kada anksčiau. Viena ryškiausių tendencijų, kuri į interjerą ateina iš drabužių mados, – patogumas.

Pasak L. Povolnos, patogumo, saugumo ir komforto jausmą namuose gali suteikti minkštos antklodės, šilti užvalkalai, kilimai ir dekoratyvinės pagalvėlės. Be to, rekomenduojama pasirinkti geros kokybės, patogius baldus, ant kurių būtų patogu sėdėti ar nevaržomai išsidrėbti po sunkios dienos darbe.

4. Atgimstančios lentynos

Interjero dizainerė pastebi, kad žmonės virtuvėje vis dažniau atsisako viršutinių spintelių ir vietoje jų nori įsirengti stilingas lentynas, kuriose sudedami aksesuarai ir indai. Anot L. Povolnos, virtuvės dizainas su apatinėmis ir viršutinėmis atviromis lentynomis leidžia vizualiai išplėsti kambario plotą, kuris itin svarbus mažesnio ploto virtuvėms. Turint omenyje tai, kad Lietuvoje vidutinis naujos statybos įsigyjamo buto plotas yra apie 45 kv. metrus, toks patarimas yra išties aktualus.

Vis dėlto, renkantis atviro dizaino lentynas svarbu atkreipti dėmesį, kad visuomet matomi indai ar kiti aksesuarai būtų suderinti ir sudarytų harmoningą bendrą vaizdą.

2022-aisias dizainerė taip pat siūlo atsisveikinti su nereikalingomis sudėtingomis sieninėmis knygų spintomis ir pakeisti jas minimalistinio dizaino lentynomis.

„Minimalistinis interjero stilius puikiai tiks mėgstantiesiems tvarką ir vengiantiesiems pernelyg apkrautų ir apstatytų kambarių. Pasirinkus minimalistinio stiliaus baldus ir aksesuarus, namuose sukuriamas erdvumo, lengvumo ir savotiškos laisvės jausmas“, – sakė L. Povolna.

Neskoningas interjeras

5. Mažiau kambarinių augalų yra daugiau

Ekspertė sako, kad pastaruoju metu išryškėjo ir naujos kambarinių augalų tendencijos. Itin madingi ir populiarūs tapo reti aroniniai augalai – namuose auginamos stambialapės monsteros, alokazijos ir filodendrai. Daugelis kambarinių augalų mylėtojų taip pat pradėjo rinktis ryškesnių spalvų augalus, turinčius violetinius ar raudonus lapus.

Nors kambariniai augalai yra puiki interjero detalė, spalvingai pagyvinanti aplinką, L. Povolna pastebi, kad apželdinimo tendencijos keičiasi. 2022-aisiais rekomenduojama su gėlių kiekiu namuose nepersistengti.

„2021 metais džiaugėmės „miesto džiunglėmis“, kurioms būdinga daug ir įvairių kambarinių augalų patalpose. Šiais metais nepersistenkite rinkdamiesi juos. Vis dar madinga namus puošti gėlėmis, tačiau augalai neturi tapti dėmesio centru“, – pažymi L. Povolna.

6. Sukurkite vietos daiktams

Tyrimai rodo, kad žmogus per gyvenimą vidutiniškai 1 140 dienų praleidžia tvarkydamas savo namus. Kitaip tariant, daugiau nei trejus gyvenimo metus paaukojame dulkių šluostymui, išmėtytų daiktų rankiojimui ir kitiems panašiems darbams. O juk galėtume tą laiką praleisti užsiimdami kur kas prasmingesne veikla! „Bonami“ interjero dizaino ekspertė siūlo išeitį – vadovaukimės minimalizmo principais ir įsirengdami savo namus rinkitės tokius daiktus ar baldus, kurie jūsų gyvenimą ne apsunkins, o padarys lengvesnį.

„Yra keletas taisyklių, kuriomis vadovaudamiesi galėsite sutaupyti savo laiką: įsirengdami ar atnaujindami savo būstą gerai išnaudokite sandėliavimo vietas. Rinkitės komodas ir televizoriaus spinteles su durelėmis, nes jose galima lengvai paslėpti netvarką, kai aplanko svečiai. Kad daiktai visuomet turėtų savo vietą ir išlaikytume tvarką, rinkitės įvairius krepšius, daiktadėžes ir kitas organizavimo priemones. Visa tai palengvins jūsų kasdienybę ir suteiks daugiau laiko užsiimti ta veikla, kuri išties patinka“, – sakė L. Povolna.

Patarimai, kaip įsirengti namus

7. Raštuoti ir 3D kilimai

Dizaino ekspertės teigimu, 2022-aisiais keičiasi ne tik baldų, aksesuarų ir spalvų mados, bet ir raštų tendencijos. Dėmesio centre atsidūrė rytietiškų ir etninių raštų, žemiškų spalvų kilimai, kurie interjerui suteikia išskirtinumo, solidumo ir elegancijos.

Pasak L. Povolnos, puikia interjero puošmena gali tapti ir trimačiai kilimai, kurių 3D raštą sukuria įvairių spalvų ir medžiagų bei skirtingo ilgio pluoštai. Tokie kilimai itin praktiški ir nereikalauja daug priežiūros, o dėl savo išskirtinumo gali tapti ypatingu interjero akcentu.
8. Svarbiausia – tekstilės struktūra ir tekstūra

Kalbant apie naujausias tekstilės madas, pasak L. Povolnos, daug dėmesio skiriama audinių struktūrai ir tekstūrai. 2022-aisiais madingi struktūriški modeliai, išsiskiriantys minimalistinėmis siuvinėtomis detalėmis.

„Tokiu audiniu apvilktos pagalvėlės geriausiai išsiskiria bohemiškame stiliuje, tačiau gali būti naudojamos ir šiuolaikiniame ar skandinaviškame interjere. Pastaruoju metu itin madingas tapo vaflių raštas, kuriuo dažnai siuvinėjami užvalkalai ar pledai. Na, o pati naujausia tendencija – dekoratyvinės pagalvėlės su moterų figūromis, minimalistiniais siluetais ar meno kūriniais“, – sakė interjero dizainerė vadovė L. Povolna.

9. Terasoje ar sode – kaip namie

Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų pasaulio šalių, žmonės nekantriai laukia žiemos pabaigos. Ne tik dėl vilties, kad su ateinančiu pavasariu pasibaigs pandemija, bet ir dėl noro laiką leisti atvirose erdvėse. Tad visai nenuostabu, kad viena iš didžiųjų 2022 metų būsto įrengimo tendencijų – sodai ir terasos, tampančios gyvenamosios erdvės tąsa.

„Norint sukurti jaukią ir stilingą aplinką terasoje ar sode reikėtų rinktis minkštus sodo baldus, skirtus laukui, kuriuose stilius dera su itin patvariomis medžiagomis ir komfortu. Sodo supamieji krėslai, pagalvėlės, lauko kilimėliai ir dekoratyvinis apšvietimas taip pat padės sukurti jaukią aplinką, kurioje norisi praleisti kuo daugiau laiko“, – sako L. Povolna.

10. Daržas balkone

Kad daržininkystė gali būti madinga šiuolaikinio pasaulio tendencija, didelė žmonių, o ypač vakariečių, susimąstė po to, kai buvusi pirmoji JAV ponia Michelle Obama Baltųjų rūmų kieme įrengė nuosavą daržą ir ten augino daržoves savo šeimai ir labdarai.

„Dabar daržininkystė vis dažniau apibūdinama žodžiais „ekologiška“, „tvaru“ ir „madinga“, o daugiabučių namų balkonai vis dažniau tampa ir daržais, nuosavais gamtos kampeliais judriame mieste. Nieko nuostabaus, kad vertikalioji daržininkystė tapo inovatyviu urbanistinės sodininkystės metodu, kuris vis dažniau pasitelkiamas ir 2022-aisias bus madingas tarp gamtos ir natūralumo išsiilgusių miestiečių“, – teigia dizaino ekspertė L. Povolna.

Pasak jos, užsiauginti daržovių ar mėgstamų prieskonių tapo kur kas paprasčiau nei bet kada anksčiau ir tam nebūtinas nuosavas kiemas ar didelis šiltnamis. Tereikia šiek tiek pastangų, keleto įrankių, vazonų, kruopštumo ir balkone galima turėti tikrų tikriausią daržą, kuriame augs ekologiškos salotos, prieskoninės žolelės ar daržovės, kuriomis bus galima nustebinti šeimą ar vis dažniau į svečius užšsukančius draugus ar giminaičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)