Pirmiausia, kambarinius augalus reikėtų rinktis atsižvelgiant į tai, ar ilgai nebūnate namuose. Dažnos kelionės ir atostogų išvykos nereiškia, jog jūsų namų negali puošti žydinčios gėlės – tiesiog reikia rinktis mažiau lepias augalų veisles. Pavyzdžiui, fikusus, alijošius, begonijas, sukulentus ar kaktusus. Gana nedaug priežiūros reikalauja karpažolės, sanpaulijos, amariliai, raktažolės bei anturiai.

„Nusipirkus bet kokį augalą, jį reikia profilaktiškai nupurkšti insekticidais ar fungicidais ir keletą savaičių palaikyti karantine, t.y. atskirai nuo kitų namuose esančių augalų. Taip pat svarbu augalo neperlaistyti, nepertręšti ir auginti tinkamame substrate, nes kambarinėms gėlėms nusilpus, jos tampa virusų, bakterijų ir kitų kenkėjų taikiniu.“ – pataria „MOKI VEŽI“ marketingo vadovė Laima Skirienė.

Naujam augalui – konkreti vieta namuose

Ekspertai pataria prieš įsigyjant augalą numatyti jam tikslią vietą namuose, mat geriausiai augsiančias gėles reikia rinktis pagal esantį natūralios šviesos kiekį. Jeigu namai yra saulėti, juose puikiai žaliuos pelargonijos, azalijos, jazminai, kamelijos bei oleandrai, kurie natūraliai auga šiltuose kraštuose. Numačius augalą laikyti tamsioje namų vietoje, patariama rinktis paparčius, monsteras, dracenas ar sansevjeras (karduotes).

Be to, tam tikromis savybėmis pasižyminčius augalus priimtina laikyti skirtingose namų vietose. Vonios kambaryje puikiai jaustųsi įvairūs epifitai, kuriems užtenka drėgmės iš oro. Virtuvė yra geriausia vieta prieskoninių augalų klestėjimui, tad čia savo vietą atras čiobreliai, rozmarinai, mėtos, lauramedžiai ar levandos. Miegamajame kambaryje specialistai pataria rinktis orą valančius augalus – begonijas, ciklamenus, kiparisus, alijošius, chlorofitus ar difenbachijas.

Kambariniai augalai

L. Skirienė pažymi, jog atradus tinkamą erdvę kambarinėms gėlėms augti, joms nepatiks, jeigu bus perkeliamos į kitą namų vietą. Pasikeitus oro sąlygoms, apšvietimui ar temperatūrai, pokyčiai gali augalui sukelti stresą ir stabdyti jo augimą.

Žiemą su augalais elkitės itin atsakingai

Šaltuoju metų periodu tiek augantys lauke, tiek tam tikri kambariniai augalai išgyvena ramybės laikotarpį. Tai nereiškia, jog jūsų namuose miegančio augalo nereikia laistyti ar galima išvis jį pamiršti. Priešingai, reikia pasirūpinti vėsesne, ramybės periodui tinkančia temperatūra, esant šiltam ir sausam orui papildomai drėkinti augalą, apsaugoti jį nuo išstybimo ar įsigyti specialią lempą papildomam apšvietimui.

Žiemos miegu neužmiegantys kambariniai augalai veša geriausiai, kai jų aplinkos temperatūra yra 12-32 laipsniai šilumos. Kai namuose pilnu pajėgumu veikia radiatoriai, šalia jų augančiai gėlei gali būti per karšta, todėl vazonus būtina patraukti į vėsesnę vietą ar pakelti nuo šildomų grindų. Taip pat augalą patariama atitraukti nuo stiklo, kad jis nesušaltų.

Šaltuoju laiku taip pat nepatariama persodinti gėlių, mat jos gali sunkiau įsišaknyti. Kalbant apie kambarinių augalų tręšimą, su šiuo procesu gėles galima supažindinti nuo ankstyvo pavasario ir taip paskatinti jas pabusti. Ekspertai pažymi, kad gruodžio-vasario mėnesiais gali tręšti tuo metu žydinčias gėles, pavyzdžiui, sanpaulijas ar fuksijas.

Namuose džiaukitės retų gėlių egzotika

„Lietuviai savo būstams puošti perka pačias įvairiausias gėles. Nors jau kelerius metus populiarumo niekaip nepraranda falenopsiai, dracenos bei zamiokulkai, mūsų krašto pirkėjai nesibaido į namus parsivežti ir egzotinių augalų, retesnių gerai pažįstamų gėlių veislių variantų, variegatinių (gėlių lapai yra dviejų ar daugiau spalvų, skirtingų raštų) jų rūšių.“ – pastebi pašnekovė.

Pastaruoju metu bene dažniausiai įsigyjami stilingi lapiniai kambariniai augalai: monsteros, filodendrai ar singoniai, populiarėja ir begonijos bei paparčiai, neslūgsta įvairių fikusų augalų veislių - Ficus Lyrata, Ficus Audrey, Ficus Robusta, Ficus Teneke ir kt. – populiarumas. Išnaudodami skirtingas namų erdves bei jų aukštį lietuviai renkasi svyrančius, kabančius augalus: vaškuoles, gebenes ar skindapus.

Kambariniai augalai

Ieškodami išties retų augalų veislių, pirkėjai jų dairosi įvairiose augalų augintojų grupėse internete bei nevengia siųstis iš užsienio. Visgi, tokiu būdu kambarinis augalas yra perkamas it katė maiše, neretai susiduriama su nesąžiningais prekeiviais, o siuntimas – užtrunka. Dėl to verta retkarčiais apsilankyti prekybos centruose, kadangi čia galima rasti ne tik madingų veislių kambarinių augalų, bet ir stilingų vazonų bei specialiai augalams pritaikyti staliukų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją