„Buitis neturi žudyti meilės“, – sako buities analitikė Dalia Mauricaitė Kalinauskienė. Juk gyvenimas nestovi vietoje, o keičiantis tempui, daliai žmonių dideliu palengvinimu tampa buities elementai, kurie gali padėti gyventi patogiai ir koncentruotis į malonias veiklas.

Dažnai pamirštame, kad paprasčiausių baldų funkcionalumą ir naudojimo patogumą lemia teisingai parinkta furnitūra. „Blank Page“ interjero dizaino mokymų akademijos organizuotame seminare specialistai pasidalino įžvalgomis apie furnitūros pasirinkimą ir ateities tendencijas.

Seminaro organizatorių, interjero dizainerių Rūtos Bužinskaitės ir Dovilės Urbonavičiūtės teigimu, Lietuvos rinkoje yra platus furnitūros prekinių ženklų pasirinkimas. Geriausią pasirinkimą savo projektui galima atrasti ne renkantis labiausiai atpažįstamą prekinį ženklą, o lyginant pasirinktų prekinių ženklų furnitūrą pagal charakteristikas.

„Taip pat, negalima riboti savęs dabar žinomais furnitūros pasiūlymais, nes laikui bėgant ji tobulėja, dėl to reikia visada ieškoti naujų ir įdomių gaminių“, – pataria interjero dizainerės.

Seminaro metu UAB „Joldija“ specialistas Linas Viskanta pasidalino vertinimo kriterijais svarbiausioms furnitūros grupėms: stalčių mechanizmams, bėgeliams, lankstams bei papasakojo apie sprendimus, kurie tampa būtinybe šiandieninio žmogaus gyvenime. Taigi, į ką atkreipti dėmesį renkantis kiekvienos furnitūros grupės sprendimus?

Stalčiai

L. Viskanto teigimu, stalčiai evoliucionavo nuo pilnai iš plokštės pagaminto stalčiaus ir stalčiaus su metaliniais šonais iki stalčių dviguba metaline sienele su švelniu pritraukimu. Šiandien taip pat jau galima rasti lietuviams dar pakankamai naujų plonasienių stalčių su paslėptu, pilno ištraukimo bėgeliu, švelniu pritraukimu ar atmetimu, išlaikančių net iki 60 kg svorio.

Kaip išsirinkti tinkamiausią stalčių?

Pasak L. Viskanto, stalčius vertinkite remdamiesi šiais kriterijais:

Dizainas. Skirtingi gamintojai gali pasiūlyti nuo skirtingų spalvų iki skirtingų konstrukcijų. Turėtumėte žinoti savo viziją ir rinktis sprendimą, kuris geriausiai ją atitinka. Tačiau būtinai įvertinkite pilną pasirinkimų spektrą.

Ilgaamžiškumo ciklų skaičius – kriterijus, kuris yra labai objektyvus ir pamatuojamas testais. Taigi rinkdamiesi stalčių furnitūrą, visuomet palyginkite, kiek skirtingų gamintojų stalčių atlaiko atidarymų/uždarymų ciklų.

Stabilumas ir uždarymo mechanizmų veikimas – du kriterijai, kurie parodo, kokio kokybinio lygio yra naudojamas stalčius. Geriausia juos patikrinti apsilankant skirtingų gamintojų ekspozicijose, pabandant skirtingo stiprumo jėga pamėginti atidaryti stalčius, suprasti, ar visais atvejais sėkmingai suveikia švelnaus uždarymo mechanizmai ir suvokti skirtumą tarp lyginamų stalčių veikimo. Dar vienas realus bandymas, kuris padės pasirinkti, yra stalčiaus atidarymas iki pat galo ir pamėginimas išjudinti jį į šonus. Jei stalčius gan daug juda į šonus – galima įtarti, kad gaminys ateityje galite sukelti problemų.

Bėgelio tipas (ištraukimo tipas ir sinchronizacija). Pasirinkę pilno ar dalinio ištraukimo bėgelius, būtinai nepamirškite sinchronizacijos. Kad stalčius judėtų labai sklandžiai, bėgelis turi būti sinchronizuotas. Kaip patikrinti, ar bėgelis sinchronizuotas? Greitai padarinėkite stalčių pirmyn ir atgal. Jeigu pasigirsta tarškantis garsas, vadinasi, mechanizmas nesinchronizuotas, jeigu garsų nėra, vadinasi mechanizmas sinchronizuotas.

Baldų dalys, turinčios įtakos buičiai

SVARBU. Galima rasti sinchronizuotų ir nesinchronizuotų sprendimų labai panašia kaina, tad būtinai pasidomėkite ir pasiklauskite apie šį punktą furnitūros pardavimo atstovų. Naudojant brangesnę plokštę rekomenduojame rinktis būtent tokius bėgelius, dėl kurių baldas ne tik atrodys prabangiau, bet ir veiks subtiliau.

Reguliavimas 1D, 2D ir 3D. Aktualus baldų gamintojams dėl kuo paprastesnio reguliavimo ir didesnių reguliavimo galimybių, kad būtų išlaikyti vienodi tarpeliai sumontuotame balde.

Garantija. Lengvai pamatuojamas kriterijus, padedantis apsidrausti, kad mechanizmas tarnaus ilgai, nes esant gedimui bus pakeistas be problemų. Tad furnitūros pardavėjų visuomet pasiteiraukite apie garantiją.

Stalčių bėgeliai

„Bėgelių istorija prasideda nuo ritininių bei guolinių bėgelių, o šiandien jau turime paslėptus bėgelius, kurie gali būti tiek dalinio, tiek pilno ištraukimo, su švelniu pritraukimu atmetimu, išlaikantys iki 60 kg svorį“, – sako L. Viskanta.

Kaip išsirinkti tinkamiausius bėgelius?

Kaip ir su stalčių šonais, analogiškai vertinkite remdamiesi šiais kriterijais: ilgaamžiškumo ciklų skaičiumi, stabilumu, uždarymo mechanizmo veikimu, reguliavimo galimybėmis, įvertinkite bėgelio tipą ir suteikiamą garantiją. Taip pat yra papildomas kriterijus, kurį reiktų paminėti:

Plokštės storis. Svarbu atkreipti dėmesį, ar bėgelis yra tinkamas tik 16 mm, ar 18 mm plokštei. 16 mm plokštė apriboja jūsų dizaino sprendimus, nes jos pasirinkimas Lietuvos rinkoje skurdus. Baldą pagaminus ir vienodo dekoro plokštės, jis atrodys gerokai prabangiau, tad tokiais atvejais siūlome rinktis bėgelius, skirtus 18 mm plokštei.

Lankstai

L. Viskanta dalijasi durelių lankstų evoliucija: nuo paprastų vyrių iki super premium lankstų. Nuo besitrankančių durelių iki švelnaus uždarymo, spalvų pasirinkimo bei net 200 000 ilgaamžiškumo ciklų ir 3D reguliavimo galimybės.

Kas svarbiausia renkantis lankstus?


Vertinkite remdamiesi šiais kriterijais:

Ilgaamžiškumo ciklų skaičius ir švelnaus pritraukimo veikimas. Švelnaus pritraukimo veikimas parodo, kiek daug inžinieriai padirbėjo lanksto kūrimo metu. Svarbu atkreipti dėmesį, nes esant stambesnėms durelėms prastesnės kokybės lankstas su švelniu pritraukimu gali nesustabdyti didesnio svorio. Kokybiškiausi lankstai yra tie, kurie vėlai stabdosi ir užsidaro itin švelniai be jokio garso. Pasidomėkite, ar gamintojas siūlo švelnaus pritraukimo reguliavimą. Tai labai naudinga, jei skiriasi durų svoriai, o norisi, kad jos užsidarytų vienodai ir tuo pačiu metu, bei tuomet, kai turite mažesnes ar didesnes dureles.

Padengimo kokybė. Kiek lankstas atsparus korozijai. Padengimo kokybę nurodo druskų ar druskų rūgšties testas. Palyginkite skaičius rinkdamiesi. Viskas, kas atlaiko daugiau negu 24 valandas druskų ir rūgšties teste arba virš 72 val. druskų teste, gali būti drąsiai naudojama ir rekomenduojama.

Plokštelės tipas ir reguliavimas. Svarbu, kad plokštelė būtų reguliuojama, nes tai suteikia reguliavimo galimybę ir galutiniam vartotojui, kad būtų išlaikomi vienodi tarpeliai tarp fasadų.

Garantija. Lengvai pamatuojamas kriterijus, padedantis apsidrausti, kad mechanizmas tarnautų ilgai, nes esant gedimui bus pakeistas be problemų.

Baldų dalys, kurios palengvina buitį

Pakėlimo mechanizmai

Durelių pakėlimo mechanizmų evoliucija: nuo dujinių iki pritaikytų pagal durelių svorį, su švelniu pritraukimu ir atmetimu.

Kas svarbiausia renkantis pakėlimo mechanizmus?

Kokio tipo durelėms skirta. Įvertinti, kokio tipo durelėms naudosite – vienguboms ar dviguboms.

Pakankamas jėgos pritraukimas, užsidarymo tipas ir kaip jis veikia. Svarbu išsiaiškinti, ar tinkamas mechanizmas jūsų numatomam durelių svoriui. Ar pakankamas jėgos pritraukimas tokiam svoriui.

Švelnaus pritraukimo bei padėties fiksacijos reguliavimas. Nuo šių dviejų dalykų priklauso ar jūsų pakėlimo mechanizmas veiks tinkamai pritaikius jūsų individualiems išmatavimams.

Ilgaamžiškumo ciklų skaičius. Kriterijus, kuris yra labai objektyvus ir pamatuojamas testais. Taigi, rinkdamiesi furnitūrą, visuomet palyginkite, kiek skirtingų gamintojų produktai atlaiko atidarymų/uždarymų.

Garantija. Lengvai pamatuojamas kriterijus, padedantis apsidrausti, kad mechanizmas tarnaus ilgai, nes esant gedimui bus pakeistas be problemų.

Baldų dalys, turinčios įtakos buičiai

Drabužinės

L. Viskanta taip pat aptaria, į ką reiktų atkreipti dėmesį planuojant drabužinę bei kaip furnitūra gali padėti ir čia.

Funkcionalumas. Turint drabužinę norisi, kad ja naudotis būtų patogu. Sudedant paprastas lentynėles bus nepatogu traukti drabužius ar avalynę iš lentynėlės galo. Tam yra sprendimų, skirtų specifiniam panaudojimui: kelnių kabyklos, kaklaraiščių kabyklos, skirtingų tipų ištraukiamos avalynės lentynos, aksesuarų dėklai ir t.t. Dėl to prieš tvirtinantis drabužinės projektą, rekomenduojama iš anksto suplanuoti, kas spintoje bus dedama ir išsirinkti furnitūrą saviems poreikiams.

Universalumas. Laikui bėgant ir poreikiams keičiantis, reikia vis skirtingo išplanavimo drabužinės. Dėl to, reiktų rinktis furnitūrą, kurios pagalba galite tai lengvai padaryti. Atkreipkite dėmesį į įvairius sprendimus, kuriais galite keisti savo drabužinės vidų, pavyzdžiui, drabužių krepšį be įrankių pasikeisti į batų lentynėlę. Taip pat yra spendimų, kurie padėtų jums pasikeisti atviros drabužinės lentynėlę arba spintelę į darbo stalą ar atvirkščiai.

Baldų dalys, kurios palengvina buitį

Specialistas pasakoja, kad vis dažniau žmonės ieško praplečiamų stalų, siekdami taupyti vietą savo namuose ir norėdami turėti galimybę susodinti didesnį draugų būrį. Tačiau rinkoje nėra gausu standartinių parduodamų pozicijų pasirinkimo. Todėl L. Viskanta ragina nebijoti individualių sprendimų ir siekia sugriauti mitą, kad gražus stalas su praplėtimo mechanizmu yra sudėtinga ir brangu. Ekspertas kiekvienam žmogui gali padėti suprasti mechanizmus, jų montavimą, taigi jums belieka sukurti viziją, o furnitūros sprendimai jai jau sukurti.

Baldų dalys, kurios palengvina buitį

Visą seminarą apie baldų furnitūrą galite rasti ČIA. „Delfi būstas“ primena, kad „Blank Page“ akademijos nemokamų edukacinių seminarų – mokymų tikslas yra kilstelėti interjero dizainą ir namų įsirengimo procesus į aukštesnį lygį. Kam to reikia? Kad atsirastų dialogas tarp specialistų ir užsakovų, visos pusės galėtų susišnekėti ta pačia kalba. Kad atsirastų daugiau objektyvumo renkantis sprendimus, geriausius savo srities specialistus, ekspertus, kurių patirtys gali apsaugoti nuo nenumatytų klaidų. Artimiausias seminaras planuojamas sausio 27 dieną, o jo tema - „Minkštieji baldai“.

Registracijos nuorodą rasite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją