Ne vieną dieną tvarkėtės, valėte dulkes, siurbėte, šveitėte, plovėte grindis, blizginote paviršius ir stalo įrankius. Paskui gaminote gardžius valgius ir laukėte svečių. Po švenčių ir svečių apsilankymo šaldytuvas prisipildo gardžių valgių likučių, į indaplovę sukraunate kalnus indų, o šeimininkai tenori išsitiesti ant sofos ir atsipūsti.

Vis tik dar anksti ilsėtis. Smagu, kad šiais metais jau galime pasikviesti į namus svečių, kita vertus, Ligų kontrolės ir prevencijos specialistai įspėja – po svečių apsilankymo būtina kruopščiau išvalyti namus, ypač jei per parą nuo apsilankymo pas jus kam nors buvo nustatytas COVID-19 atvejis. Šiuo metu patartina neprarasti budrumo.

„Visada svarbu kruopščiai išvalyti namus, ypač virtuvę, – primena mikrobiologė, vartotojų produkcijos saugumo ekspertė Lisa Yakas. – Koronavirusas mus tikrai išmokė valyti ir dezinfekuoti.“

Štai keli ekspertų patarimai apie tvarkymąsi ir valymą po svečių apsilankymo:

1. Patalpa, kurioje susikaupia daugiausia bakterijų

Tikėtina, kad po svečių apsilankymo daugiausia bakterijų bus virtuvėje. Nuvalykite ir dezinfekuokite visus paviršius. Virtuvėje ne vieną dieną ruošėtės šventėms, o svečiams irgi patinka pasėdėti virtuvėje. Kai nuvalysite ir dezinfekuosite paviršius, išvalykite ir spinteles, orkaitę, mikrobangų krosnelę, kriauklę, pjaustymo lentas ir puodus.

  • Paviršiams valyti naudokite dezinfekuojamąją priemonę.
  • Dezinfekuoti galima vandeniu su balikliu: į 3,5 litro įpilkite šaukštą baliklio. Šiuo skysčiu išdezinfekuokite kriauklę, įpilkite jo į vamzdžius.

2. Tualetas

Taip – patalpa, kurioje yra klozetas (ar ji atskira, ar tai – vonios kambarys, kuriame yra ir tualetas) yra viena pirmiausiai dezinfekuotinų vietų. Nuvalykite ir dezinfekuokite klozetą, kriauklę, durų rankenas, taip pat paviršius ir elektros jungiklius.

3. Patalpos, kuriose vyko šventė

Visuose kambariuose, kuriuose priėmėte svečius, kruopščiai nuvalykite paviršius – stalus ir kt., taip pat durų rankenas, kabyklas, elektros jungiklius.

4. Dar keli patarimai, kaip efektyviau valyti:

  • valydami ir dezinfekuodami mūvėkite vienkartines pirštines, vėliau jas išmeskite. Arba galite mūvėti daugkartines gumines pirštines.
  • nešvarius paviršius pirmiausia nuplaukite su muilu ir vandeniu, paskui naudokite dezinfekuojamąją priemonę.
  • dažniau plaukite rankas su muilu.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją