Saulės elektrinei įrengti tinka ne visi stogai

Bendrovės „Solet Technics“ duomenimis, gyventojų užklausų dėl saulės elektrinių šiemet sulaukiama maždaug 20 procentų daugiau nei pernai, rašoma pranešime žiniasklaidai. Planuojantiems įsirengti saulės elektrinę, pirmas žingsnis – įvertinti, kur elektrinė bus įrengiama. Įmonės technikos direktorius Edvard Jankovskij įvardija du pasirinkimus: saulės modulius montuoti ant stogo arba ant žemės.

Specialistas atkreipia dėmesį, kad saulės elektrinei įrengti tinka ne visos stogų dangos. „Pavyzdžiui, montuojant modulius ant bituminiais ar polikarbonato lakštais dengto stogo neįmanoma užtikrinti stogo hermetiškumo“, – sako E. Jankovskij.

Pasak eksperto, tinkamos saulės elektrinei įrengti – čerpės, šiferinės, betoninės, metalinės dangos.

Elektros tinklo galingumas gali tapti rimta kliūtimi

Planuojant įsirengti saulės elektrinę svarbu iš anksto įvertinti elektros įvado galingumą ir poreikį. E. Jankovskij atkreipia dėmesį, kad gyventojų turimo elektros įvado galia dažnai būna mažesnė nei reikia pasirinktam saulės elektrinės galingumui.

„Jeigu gyventojas turi 5 kilovatų įvadą, o nori įsirengti 10 kilovatų elektrinę, reikia iš anksto išsiaiškinti galimybes padidinti įvado galingumą. Gali būti, kad procesas bus greitas ir nebrangus, bet jeigu rajone visa elektros pastotės galia rezervuota, gali būti reikalaujama dalį tinklo modernizavimo išlaidų padengti pačiam vartotojui. Tokiu atveju išlaidos būtų milžiniškos – galėtų siekti net keturženkles sumas“, – atkreipia dėmesį E. Jankovskij.

Specialisto patirtis rodo, kas su elektros įvado galios problemomis susiduria maždaug dešimtadalis klientų. Anot eksperto, elektros tinklo užimtumas aktualus ir didmiesčių gyventojams, ir svarstantiems saulės elektrinę įsirengti atokiose sodybose. „Miestuose, tankiai apgyvendintose vietovėse, gali būti rezervuota visa galia elektromobilius ir saulės elektrines turinčių gyventojų, o atokiose vietovėse elektros pastotė gali būti įrengta mažo galingumo, nes nėra didelio elektros poreikio“, – sako E. Jankovskij.

Netvarkinga įranga – grėsmė saugumui

Išsiaiškinus, ar saulės elektrinei tinkama elektros įvado galia ir pasirinkus elektrinės moduliams tinkamą plotą, E. Jankovskij pataria atidžiai išsirinkti rangovą. Technikos direktorius pataria rangovą rinktis įvertinant ne tik kainą, bet ir patikimumą. „Dalis gyventojų renkasi pigiausią pasiūlymą, neatsižvelgdami į naudojamų medžiagų kokybę, rangovo patirtį. Taip rizikuojama ir mažesne elektrinės nauda, ir namų saugumu“, – atkreipia dėmesį E. Jankovskij.

Pasak eksperto, svarbu įsitikinti, kad rangovo naudojamos medžiagos būtų sertifikuotos, turėtų atitikties deklaracijas, būtų saugios, prašyti rangovo pateikti dokumentus. „Nesertifikuota įranga gali greičiau gesti, daug trumpiau nei tikimasi dirbti našiai. Elektrinės montavimui naudojant netinkamus įrankius gali pradėti lydytis plastmasinės detalės, kontaktai gali kaisti, kibirkščiuoti ir sukelti gaisrą“, – perspėja E. Jankovskij.

Gaisro židiniu gali tapti ir neteisingoje vietoje įrengtas inverteris. Anot specialisto, inverteriui tinkama gerai vėdinama erdvė, parinkta atsižvelgiant į gamintojo instrukcijas – garažas, elektros skydinė, ūkinis pastatas arba sandėliukas. „Dalis rangovų montuoja inverterius prie medinės sienos, bet inverterio gale esantis aušintuvas medieną džiovina ir ilgainiui gali įsiplieksti ugnis. Nesilaikant gamintojo instrukcijų – netinkamoje vietoje, neišlaikant nurodytų atstumų įrengtas inverteris gali stipriai įkaisti, tuomet elektros gamybos apimtys gali sumažėti nuo 10 iki 30 procentų“, – sako E. Jankovskij.

Pasak specialisto, neretai rangovai mažina sąmatą saugumo sąskaita neįrengdami kokybiško įžeminimo. „Turi būti tvarkingas įžeminimo kontūras, tinkamai parinkti viršįtampių ribotuvai, reikia įrengti žaibosaugą. Tokie darbai kartais kainuoja nepigiai, bet įrengiant saulės elektrinę jie svarbūs, mat dėl atsiradusių viršįtampių gali sudegti daug įrangos. Pastebiu, kad užsakovai dažnai net netikrina, kaip įrengtas įžeminimas. Jeigu kyla abejonių, ar įžeminimas įrengtas teisingai, patarčiau kreiptis į nepriklausomą ekspertą, kuris tai patikrintų“, – pasakoja E. Jankovskij.

Pašnekovas priduria, kad saulės elektrinei, kaip ir automobiliui, būtina techninė apžiūra. „Bent kartą per metus reikia profesionaliai patikrinti įrangą: ar neatsipalaidavę kontaktai, laikikliai, ar tvarkingas inverteris, ar nėra atsiradusių kitų įrangos pažeidimų. Atsipalaidavus laikikliams gali nukristi modulis, o prasitrynus laidams, atsipalaidavus kontaktams ir susikaupus dulkėms inverteryje gali kilti gaisras. Techninę patikrą turėtų atlikti rangovas arba šią sritį išmanantis specialistas“, – pataria E. Jankovskij.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)