Neatsargumas virsta nuostoliais

„Gjensidige“ žalų ekspertų patirtis rodo, kad geriausiai veikia kompleksinė namų apsauga.„Gjensidige“ Žalų vadovė Baltijos šalims Viktorija Katilienė sako, kad sumontuoti geras spynas, patikėti turtą saugos tarnyboms, įdiegti signalizaciją, privatų namą aptverti tvora ir apdrausti – šios priemonės taikomos vienu metu tikrai padidina saugumą. Padeda ir skvarbi kaimynų akis.

„Mūsų žalų ekspertai skaičiuoja, kad ketvirtadalį visų nuostolių buityje sukelia vanduo, tai yra – užliejimai. Praktika rodo, kad sena ar sugedusi santechnika, pačių klientų ar kaimynų aplaidumas namuose dažniausiai sukelia užliejimus. Kiekvienais metais vis daugiau žmonių nukenčia dėl vandens padaryto namų ir jame esančio turto sugadinimo ar praradimo. Tuo tarpu ugnis sudaro vos 3 proc. įvykių, tačiau jos sukelti nuostoliai kartais siekia net ir kelis šimtus tūkstančių eurų. Dažniausiai gaisrus sukelia netvarkinga elektros instaliacija ar nesaugus elektros prietaisų naudojimas, netvarkingos krosnys ir dūmtraukiai, net be priežiūros paliktas gaminamas maistas bei žvakės“, – komentuoja pašnekovė.

Ji tęsia, kad vagystės sudaro 3 proc. visų draudžiamųjų įvykių. Pastaraisiais metais vagysčių atvejų buvo labai sumažėję, tačiau aasarą vagys vėl suaktyvėjo, dažniausiai vagiamos lauko kepsninės ir lauko baldai, vejos robotai, dviračiai, tai yra, tai, ką žmonės laiko už savo būsto ribų ir palieka be priežiūros. Vidutiniškai tokių vagysčių atveju išmokama apie 2000 Eur. Žiemą vagys, pasinaudodami šventėmis, bando laužtis į namus ir butus.

„Lietuvos draudimo“ Operacijų departamento direktorius Artūras Juodeikis sako, kad nelaimingų atsitikimų skaičius iš būstų per ilguosius savaitgalius, kuomet gyventojai linkę išvykti, išauga 3-5 kartus. Kalėdos visgi šiuo atveju išsiskiria – tai šeimos šventė ir gyventojai laiką dažniau leidžia namuose, tad ir žalos per Kalėdas nedemonstruoja ryškaus augimo. Dažnos išlieka užpylimų žalos, nelaimės kuomet nukenčia namų turtas, pasitaiko vagysčių.

„Bendrai per pastaruosius metus (2020, 2019) kalėdinėmis savaitėmis fiksavome apie 120-170 užliejimų, daugiau nei 100 namų turto žalų, keliolika vagysčių. Tokios žalos gyventojams sudaro nuostolių vidutiniškai už 500-800 Eur, nors didžiausią žalą per Kalėdas esame užfiksavę ir už daugiau nei 3000 Eur: vienu atveju tai buvo užliejimas, kitu – gaisro nuostolis“, – žalas skaičiuoja pašnekovas.

Gaisras daugiabutyje

Ko nepamiršti, kad namai būtų saugūs

Abi draudimo kompanijos dalinasi patarimais, ko nevertėtų pamiršti gyventojams, kurie paliks savo namus bent kelioms dienoms.

Nesiskelbkite, kad išvykstate ar esate toli nuo namų. Apie tai, kad išvykstate, turėtų žinoti tik artimiausieji. Primygtinai rekomenduojama susilaikyti nuo pagundos skelbti apie savo kelionę socialiniuose tinkluose ar skelbti kelionių nuotraukas. Net ir trumpa išvyka gali paskatinti vagis įsilaužti į Jūsų būstą, jei jie žinos Jūsų pomėgius, pavyzdžiui, tai, kad tam tikromis valandomis būnate darbe, bėgiojate, lankotės sporto klube, baseine ar čiuožykloje.

Praneškite apie savo išvykimą tiems, kam reikia. Apie tai derėtų žinoti tik tame pačiame mieste gyvenantys artimieji. Patartina jiems palikti atsarginius Jūsų būsto raktus, kurių gali prireikti įsilaužimo ar kitu nenumatytu atveju. Apie Jūsų išvykimą turėtų žinoti ir patikimi kaimynai. Jų galėtumėte paprašyti išimti iš dėžutės paštą – pilna dėžutė yra ženklas vagims, kad namai jau kuris laikas tušti. Kaimynai galėtų atkreipti dėmesį į aplink Jūsų būstą besisukiojančius įtartinus asmenis ar automobilius. Pasirūpinkite, kad daugiabučio, kuriame gyvenate, administratorius žinotų Jūsų telefono numerį.

Nuostolingas potvynis namuose

Apšvieskite kiemą. Apšviestas kiemas ar į lauke įrengtas judesį reaguojantis jutiklinis šviestuvas – viena iš priežasčių, kodėl vagims gali praeiti noras brautis į Jūsų valdas. Juk juodi darbai paprastai atliekami tamsoje.

Naudokite seifą. Pirmiausia, seifas – ne šiaip paprasta metalinė dėžė, o sunkus daiktas, kurį labai sunku išnešti iš būsto, o dar sunkiau atidaryti. Jame saugokite pinigus, brangią techniką, papuošalus, svarbius dokumentus ir kitus vertingus daiktus. Seifas padės apsaugoti Jūsų brangenybes net ir įsilaužimo atveju.

Apsaugokite duris. Saugios yra tik tvirtos durys su saugiomis spynomis bei užraktais.
Apsaugokite langus. Langai langams nelygu. Kokybiški langai turi tvirtesnius rėmus, kuriuos sunkiau išlaužti. Kai kurie langai gaminami su užraktais, kurie irgi patikimesni.

Pasirūpinkite signalizacija ir apsaugos sistemomis. Vis daugiau žmonių įsirengia namuose signalizaciją ar modernias apsaugos sistemas. Signalizacija išbaido ar sutrikdo vagis, atkreipia Jums draugiškų kaimynų dėmesį.

Taip pat išjunkite elektros prietaisus, šventines girliandas, nebūtinų elektros prietaisų kištukus ištraukite iš lizdo. Beje, taip tausosite ir elektros energiją.

Svarbu žinoti, kad ilgųjų savaitgalių metu namai nukenčia ne tik nuo vagių, bet ir dėl kitų problemų. Paprastai pastebime daugiau nusiskundimų ir dėl gaisrų ar vandens. Grįžę po ilgesnio laiko žmonės randa užlietus namus kaimynų arba dėl jų pačių kaltės. Todėl svarbu prisiminti užsukti vandenį, patikrinti, ar nevarva iš čiaupo vanduo, ypač gyvenantiems senesnės statybos namuose, kur vamzdžiai galbūt nėra tokie patikimi. Užsitikrinę saugumą būsite labiau garantuoti, jog nepridarysite nelaimių sau ar savo kaimynams bei išvengsite mažiausios rizikos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)