Saulėtų dienų – vos penktadalis

Ne tik tamsi, bet ir drėgna, per šalta arba kamuojama šilumos pertekliaus. Tokia „nesveika“ yra kas šešto europiečio gyvenama aplinka, rodo didžiausio stogo langų ir jų priedų gamintojo pasaulyje „VELUX Grupės“ atlikto tarptautinio „Sveikų namų barometro“ tyrimo pastarųjų metų rezultatai.
Visgi nuolatinis šviesos stygius, su kuriuo nuolat susiduria Europos gyventojai, ypač kenkia jų sveikatai, emocijoms, produktyvumui ir visapusiškai kokybiškam gyvenimui. Tai, kaip pranešime spaudai pabrėžia bendrovės vadovas Baltijos šalyse Dmitrijs Astašonoks, ypač aktualu rudenį, kuomet natūralaus apšvietimo pastebimai sumažėja.

„Klimatologai skaičiuoja, kad Lietuvoje per metus būna apie 1850 saulėtų valandų. Tai – vos penktadalis laiko metuose. Todėl šis natūralaus apšvietimo stygius, o ypatingai tamsiuoju periodu, sukelia nemažai išbandymų. Sveikatos specialistai pastebi, kad saulės stoka rudenį ir žiemą lemia pablogėjusią savijautą, galvos skausmus, emocinius sutrikimus. Taip nutinka dėl to, kad gaunant per mažai šviesos, medžiagų apykaitai organizme ir sveikatos sistemai ima trūkti energijos, atsiranda įvairių susirgimų rizika, silpnėja imuninė sistema“, – aiškina D. Astašonoks.

Tuo tarpu pakankamas natūralaus apšvietimo kiekis, priduria jis, turi visiškai priešingą efektą. D. Astašonoks sako: minėtas tyrimas parodė – daugiau nei 60 proc. europiečių teigia, kad dienos šviesa teigiamai veikia jų produktyvumą.

„Taip pat paaiškėjo, jog natūralus apšvietimas septyniems iš dešimties respondentų pagerina nuotaika, o 15 proc. gyventojų dėl jos stygiaus jaučiais liūdni, daugiau nei dešimtadalis – mažiau darbingi. Akivaizdu – saulės daroma įtaka mūsų gyvenimui yra milžiniška. Šiuo metu nesame tikri, kad vėl nepasikartos situacija, kuomet teks užsidaryti namuose ir juose tiek dirbti, tiek ilsėtis. Todėl turime pasirūpinti, kad natūralaus apšvietimo čia būtų kuo daugiau“, – pažymi D. Astašonoks.

Langas tamsoje

Paprasta, bet efektyvu

Paminėjęs natūralaus apšvietimo naudą, D. Astašonoks siūlo kuo daugiau šviesos įsileisti į savo namus. Tai padaryti, eksperto teigimu, yra lengva – tereikia žinoti keletą gudrybių.

„Baltai dažomos sienos ir šviesūs tapetai namuose – pirmasis žingsnis norintiems savo erdvėje jaustis geriau. Toks interjeras suteikia daugiau natūralaus apšvietimo, kartu atspindi saulės šviesą. Tik reikėtų rinktis ne balčiausius atspalvius, nes jie sukurs šaltumo įspūdį. Verčiau sienas dažyti ar tapetus klijuoti švelnesniais baltais atspalviais. Tokie patys principai taikomi ir baldams, namų tekstilei, kitiems interjero elementams. Kuo jie šviesesni, tuo didesnis erdvės pojūtis ir lengviau atspindima saulė pro langą“, – patarimais dalinasi D. Astašonoks.

Jis papildo: panašų efektą sukuria ne vien balta, bet ir mėlyna ar pilka interjero daiktų spalva. Taip pat – metaliniai, stikliniai, veidrodiniai pastarųjų paviršiai.

„Daugiau šviesos į namus patenka ir nuo medinių, keraminių ar akmens plytelių grindų. Savo ruožtu mėgstantys kilimus, juos turėtų rinktis šviesesnių ar neutralių spalvų. Kitas svarbus aspektas – namų aplinka. Derėtų nepamiršti, kad už lango augantys medžiai gali gerokai apriboti šviesos patekimą, todėl juos reiktų laiku genėti arba kreiptis į daugiabučiais besirūpinančias įmones“, – sako D. Astašonoks.

Langų kryptys – kur kas svarbiau negu atrodo

Paklaustas, ar ne langai yra pagrindinis šviesos namuose šaltinis, ekspertas sako, kad apie jų svarbą pagalvoja ne visi. Todėl, pasak D. Astašonoks, neretai pamirštama, kaip yra svarbu laiku atlikti įprastus valymo darbus.

„Nešvarūs langai taip pat sumažina šviesos patekimą į namus. Todėl būtina juos valyti reguliariai. Kalbant apie langus, atkreiptinas dėmesys tų, kurie dar tik svarsto apie būsto įsigijimą. Pavyzdžiui, į šiaurės pusę orientuoti langai labiausiai tinka darbo kambariui, nes saulė nespigina į kompiuterio ekraną. O į rytus atgręžta būsto dalis šildoma pirmoje dienos pusėje, todėl čia verta įrengti virtuvę, valgomąjį ar miegamąjį. Taip kylanti saulė leis lengviau pabusti ryte. Vakaruose esantys langai – ilgesnis mėgavimasis spinduliais šaltuoju sezonu, o pietūs puikiai tinka gyvenamosioms patalpoms, tokioms kaip svetainė“, – kalba D. Astašonoks.

Visgi ieškantiems išeities, kaip užtikrinti pakankamą saulės šviesos kiekį tokiuose namuose, kuriuose nėra galimybės turėti langų į visas skirtingas pasaulio puses, ekspertas siūlo sprendimą.
„Įsirengus stoglangius, užtikrinamas ir didesnis erdvės pojūtis, ir gausesnis natūralaus apšvietimo kiekis. Per juos patalpos apšviečiamos netgi dukart efektyviau nei su fasadiniais langais. Stoglangiai gali būti įrengti ir vieno aukšto namuose, todėl šis papildomas šviesos šaltinis lemia daugiau saulės, o su ja – visą pastarosios teikiamą naudą gyvenimo kokybei, sveikatai bei puikiai savijautai“, – reziumuoja D. Astašonoks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją