Jei maža natūralios šviesos, kurdami namų darbo vietą turite ypač kruopščiai apgalvoti apšvietimą. Dažnai namų darbo erdvėje įrengiamas vidinis apšvietimas – įtaisomas šviestuvas virš galvos, šviestuvai nišoje. Vis tik klaidinga manyti, kad pakaks vien tokio apšvietimo – reikia daugiau šviesos šaltinių.

5 aspektai, kuriuos būtina apsvarstyti, įrenginėjant apšvietimą namų kabinetui:

Ryški šviesa neturi būti nukreipta tiesiai į jus

Paieškokite būdų, kaip išsklaidyti šviesą, kuri apšviečia jūsų darbo vietą. Pvz., ryškią šviesą sušvelnins lempos gaubtas. Į viršų nukreipta pastatomo šviestuvo šviesa atspindės šviesą nuo sienų, lubų. Jūsų tikslas – apšviesti visą erdvę, vengiant pernelyg ryškaus spindesio, kontrasto, tuo pačiu stengiantis nesudaryti šešėlių.

Įrenkite vadinamąjį darbinį apšvietimą

Darbui prie kompiuterio, su dokumentais prie stalo ir pan. užduotims pasirinkite koncentruotą šviesos šaltinį, nukreiptą į jūsų darbo vietą. Pastatomos ar prisukamos stalinės lempos šviesą lengva nukreipti tiksliai ten, kur jums reikia. Jeigu jūsų namų darbo erdvėje yra kelios darbo vietos, tarkime, kompiuterio stalas, staliukas, prie kurio peržiūrite nuotraukas ar kt. medžiagą, katalogavimo zona, kiekvienai iš minėtų vietų reikalingas atskiras šviesos šaltinis.

Darbo vieta namuose

Nesudarykite ryškaus spindesio ir šešėlių

Visada apgalvokite, iš kur sklinda šviesa: jeigu dirbant su kompiuteriu, lempa švies iš už nugaros, kompiuterio ekranas tikrai spindės. Apsižiūrėkite, kad į darbo vietos zonas nukreiptas apšvietimas nesudarytų nepageidaujamų šešėlių. Pvz., rašant dešine ranka, nuo jos gali sklisti šešėlis, jeigu lempa šviečia iš dešinės. Turėkite omenyje ir langų vietą, kai namuose įsirenginėjate darbo erdvę.

Išnaudokite natūralią šviesą

Nenuvertinkite natūralios šviesos, sklindančios pro langą, pro stoglangį ar iš kitur. Saulės šviesa ne tik apšviečia, bet ir šildo, suteikia jaukumo. Kita vertus, tam tikru dienos metu kompiuterio ekranas blizgės nuo tiesioginių saulės spindulių – jums neabejotinai reikės užtraukti langą užuolaida ar žaliuze.

Geriausia, jei natūrali šviesa sklinda iš priekio arba iš šono – tada kompiuterio ekranas neblizgės. Darbo stalą galite pastatyti šiaurės ar pietų kryptimi, kad saulė jokiu dienos metu nemestų šešėlio. Žaliuzės, ritininės užuolaidos apsaugos nuo karščio, tuo pačiu per daug neužtemdys patalpos. Dar vienas variantas – pastatyti priešais langą pastatomą ekraną, kad išsklaidytų saulės šviesą.

Darbo vieta namuose

Dekoratyvus apšvietimas

Kaip minėta, daugumoje darbo erdvių namuose reikės dirbtinio apšvietimo, kuris turės būti išsklaidytas patalpoje, ir darbinio apšvietimo, sukoncentruoto į tam tikras darbo zonas. Galbūt be minėtų dviejų funkcinio apšvietimo tipų norėsis ir trečio – dekoratyvaus apšvietimo, akcentinių šviestuvų, kad namų darbo kabinetas atrodytų įdomiau. Akcentinis apšvietimas, kaip antai, lempelė virš lentynos ar virš paveikslo, traukia dėmesį prie objektų kambaryje, o dekoratyvus apšvietimas, pvz., žvakidės tipo sieninis šviestuvas, vizualiai puošia patalpą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)