Kai ko net ir minties nekyla tenai dėti, todėl paprastai pasistengiame, kad skalbti ketinamų rūbų kišenėse neliktų mobiliųjų telefonų, rašiklių, raktų, monetų ir pan. Atidžios priežiūros reikalaujančių daiktų kategorijai priskiriamus skalbinius, kaip antai kūdikių kojinaites, apatinį trikotažą, nėrinius ir pan., skalbyklėje skalbti galima, bet tik įdėjus į tinklinį skalbimo maišelį ir nustačius specialų režimą.

Toliau – portale thespruce.com skelbiamoje publikacijoje išskirti daiktai, kuriems skalbimo mašinos keliama grėsmė nebūtinai atrodo visiškai akivaizdi.

Maudymosi kostiumėliai

Nepaisant to, kad maudymosi kostiumėlio paskirtis – mirkti vandenyje, skalbyklės būgne teliūskuojantis vanduo jam visiškai netinka. Dėl mechaninio poveikio gali nemenkai nukentėti moteriško maudymuko petnešėlės ir vidinė struktūra. Be to, pažangių technologijų pagalba sukurtą medžiagą, iš kurios dažniausia siuvami maudymosi kostiumėliai, gali įplėšti arba kitaip pažeisti užtrauktukai ir kabliukai, kurų gali pasitaikyti drauge skalbiamuose drabužiuose. Jei norite, kad maudymukas tarnautų kuo ilgiau, skalbkite jį rankomis.

Dalykiniai kostiumai

Net ir tuo atveju, jei išorinis kostiumo sluoksnis – medvilnė, poliesteris arba kuri nors kita automatinio skalbimo nebijanti medžiaga, kostiuminių švarkų, kelnių ir sijonų jokiu būdu nevalia dėti į skalbyklę. Dalykas tas, kad siuvant kostiumus tarp išorinės medžiagos ir pamušalo paprastai įterpiamas dar vienas sluoksnis, suteikiantis dalykiniam drabužiui griežtą formą. Veikiamas vandens tasai vidinis sluoksnis tuojau pat subliūkšta, kartais net suyra ir nebeatlieka numatytos funkcijos. Kad taip nenutiktų, dalykinius švarkus ir panašius gaminius derėtų pristatyti į valyklą, nes jiems tinkamas švarinimo metodas – sausas valymas, tausojantis ne tiktai audinio struktūrą, bet ir spalvą.

Odiniai bateliai ir drabužiai

Medžiaginiams sportbačiams (snikeriams) mechaninio skalbimo ciklas nekelia jokios grėsmės, bet tiktai ne odiniams. Daugelio odinių laisvalaikio batelių dalys yra sutvirtintos klijais, kuriems pakenkia tiek drėgmė, tiek karštis. Sušlapusį odinių drabužių paviršių įmanoma atkurti specialiomis priemonėmis, bet pabuvojusi skalbyklėje oda neišvengiamai susilamdo ir susiraukšlėja. Štai kodėl odinių gaminių priežiūrą reikėtų patikėti profesionalams.

Drabužiai iš vilnoniai, kašmyro, aksomo ir aplikacijomis bei kitaip puošti gaminiai

Tiesiog privalote vadovautis nuorodomis ant drabužio etiketės. Gali būti, kad rūbas pasiūtas iš skalbti leistinos vilnos arba pusaksomio (medžiagos iš medvilnės arba poliesterio pluošto, paprastai naudojamos siuvant vaikiškus drabužius). Vis dėlto daugelis vilnos ir kašmyro gaminių reikalauja delikatesnės priežiūros ir turi būti plaunami rankomis. Dar nevalia pamiršti, kad aksominiams, gausiai siuvinėtiems, taip blizgučiais nusagstytiems gaminiams bei griežto stiliaus vilnoniams drabužiams idealiausiai tinka sausas valymas.

Kaklaraiščiai

Vien daugelio kokybiškų kaklaraiščių kaina turėtų suveikti kaip įspėjimas, atgrasantis nuo minties apie skalbyklę. Kaklaraiščiai dažniausiai siuvami iš šilko, o jų pamušalas po skalbimo skalbyklėje gali prarasti formą. Šiuos aksesuarus galima skalbi tiktai rankomis, o tada leisti jiems natūraliai išdžiūti. Jei ant kaklaraiščio ko nors užtiško, likusią dėmę patariama išimti, pavyzdžiai, ultragarsiniu dėmių šalinimo prietaisu.

Ortopedinės pagalvėlės ir kilimėliai

Iš ištisinio putplasčio pagamintos ortopedinės pagalvėlės, apsauginiai čiužinių užtiesalai, taip pat ant kėdžių tiesiami kilimėliai nepataisomai nukentės, jeigu surizikuosite juos skalbti skalbimo mašinoje. Mechaninis poveikis, ypač suintensyvėjantis per būgno sukimosi ciklą, šiems gaminiams – pernelyg sunkus išbandymas. Norint pasirūpinti tokių daiktų švara, teks pasitelkti drungną vandenį, švelnią skalbimo priemonę, na, ir saikingą rankų jėgą. Išplautą gaminį iš putplasčio būtina kruopščiai išskalauti.

Gyvūnų augintinių plaukais apsivėlę gaminiai

Gyvūnų augintinių guolius ir kilimėlius būtina reguliariai plauti, bet jokiu būdu ne skalbyklėje, jeigu jie apsivėlę šuns arba katės kailio plaukais. Lygiai kaip žmogaus plaukai gali užkimšti kriauklės arba vonios nutekamąją angą, gyvūno kailis – tiesiog pragaištingas skalbyklės siurblio filtrams ir žarnoms. Taigi, prieš metant į skalbyklę gyvūno augintinio kilimėlį arba guolį, būtina pasistengti, kad ant jo liktų kuo mažiau kailio plaukų. Šį darbą galima atlikti intensyviai valant specialiu šepečiu arba sumetant gaminius į džiovyklę kartu su pora skalbinių džiovyklės servetėlių ir leidžiant vos 15 minučių pasivartyti nedidelėje kaitroje. Po tokios procedūros nuo kilimėlio ar kt. bus pašalintas pakankamas kiekis plaukų, todėl jį bus galima drąsiai skalbti skalbimo mašinoje.

Gaminiai su didelėmis degių skysčių dėmėmis

Gausiai varikline alyva, benzinu, aliejumi, dažų skiedikliu arba alkoholiu suteptus gaminius pirmiausia būtina pamirkyti dideliame kiekyje vandens, į kurį įpilta šiek tiek intensyvaus ploviklio. Tik tai atlikus skalbimas skalbyklėje laikytinas saugiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)