Siūlome peržvelgti neilgą sąrašą, sudarytą iš daiktų, kurie dažniausiai yra daug nešvaresni nei linkstama manyti, todėl tvarkantis pagrįstai reikalauja išskirtinio dėmesio.

Nuotolinio valdymo pultai

Ar susimąstėte, kiek kartų per dieną tenka prisiliesti prie televizoriaus, muzikinio centro, žaidimų sistemos, prie lubų primontuotų ventiliatorių ir kitų įrenginių nuotolinio valdymo pultų? O dabar pagalvokite, ar visi šeimos nariai juos liečia ką tik kruopščiai nusiplautomis rankomis. Žinoma, kad ne.

Atminkite, kad nešvarumų ir bakterijų prisikaupia ne tik ant nuotolinio valdymo pultų, bet ir ant kitų elektroninių prietaisų – klaviatūrų, ausinių ir kt. Be to, jei kuris nors šeimos narys sirguliuoja, bakterijų keliama grėsmė ypač padidėja, nes pagausėja ir jų kiekis.

Pultus ir kitus įrenginius kiekvieną dieną būtina nuvalyti šiam tikslui tinkama dezinfekcine šluoste. Jei namuose yra ligonis, valymo procedūros reikėtų nepatingėti atlikti kas kartą panaudojus įrenginį, kurio, tikėtina, prireiks kitam šeimos nariui.

Visą grindų plotą dengiantis kilimas

Net tie, kurie tvarkosi ypač skrupulingai, o su dulkių siurbliu darbuojasi kasdien, privalo atminti, kad iki pat sienų grindis dengiantis kilimas – tikrų tikriausias nešvarumų magnetas. Vis dėlto keisti jį kitu – nebūtinai vienintelis sprendimas.

Jeigu svetainėje ištiestas visą grindų plotą dengiantis kilimas, reguliariai siurbliuokite jį dulkių siurbliu, kuriame sumontuotas HEPA filtras, keturis kartus per metus išsikvieskite profesionalų komandą iš kilimų valymo centro, bet šiaip žinokite, kad būtų daug geriau ir patogiau, jei vietoj vieno tokio kilimo svetainę puoštų keletas nedidelių takelių, kuriuos prireikus nesunku išplauti.

TV vietos idėjos

Oro gaivikliai

Nesvarbu, ar naudojate prie elektros tinklo jungiamą, ar purškiamą oro gaiviklį, ar parduotuvėse įsigyjamą aromatingų džiovintų žolelių mišinį, žinokite, kad visos priemonės prisideda prie oro namuose taršos. Namų kvapą gerinančiuose produktuose, žvakėse ir kai kuriuose difuzoriams skirtuose aliejuose neretai pasitaiko cheminių medžiagų, pavyzdžiui, naftos distiliato, limoneno, formaldehido, esterio ir alkoholio, galinčių sukelti kvėpavimo sutrikimų, galvos skausmą ir akių sudirgimą.

Užuot pirkę gatavus produktus, vien užmaskuojančius nemalonius kvapus, tačiau jų nepašalinančius, geriau atidarykite langus bei duris ir įsileiskite į vidų šviežio oro. Taip pat atminkite, kad kvapus veiksmingai absorbuoja geriamoji soda, aktyvintosios anglys arba distiliuotas baltasis actas, taigi, svetainėje galima išdėlioti dubenėlių su šiais produktais. Jei norite, kad namuose tvyrotų koks nors kvapas, džiovintas gėles sukomplektuokite patys, o aromatui sustiprinti naudokite eterinį aliejų.

Dulkių siurblys

Dulkių siurblys

Dulkių siurblys – bene dažniausiai tvarkantis naudojamas įrenginys, padedantis atsikratyti visur nusėdusių dulkių ir purvo, bet jeigu siurblio nevalysite, visas jo susiurbtas turinys kaipmat pasklis aplinkui. Pasistenkite įsigyti siurblį, kuriame sumontuotas itin efektyvus oro filtras (HEPA). Žinoma, filtrą reikia reguliariai išplauti ir pakeisti, o kaskart baigus siurbti – iškratyti dulkėms kaupti skirtą konteinerį. Jeigu taip elgsitės, namuose užsiliekančio purvo gerokai sumažės.

Malkų rietuvė

Prie židinio pastatyta malkų prikrauta pintinė ne tiktai teikia patogumo, bet ir atrodo tarsi dekoracija. Vis dėlto nuo malkų namuose gali užsiveisti parazitų. Štai kodėl malkas rekomenduojama laikyti lauke, o židinyje besikaupiančius pelenus ir suodžius – kuo skubiau išvalyti.

Batai

Kam kam, o batų padams tenka liestis prie išties bjaurių paviršių, todėl labai svarbu, kad iš lauko atsineštas purvas nepatektų ant kambarių grindų bei kilimų. Jei norite to pasiekti, privalote pareikalauti, kad visi šeimos nariai, sugrįžę namo, nusiautų batus ir paliktų juos prie lauko durų. Taip pat privalote reguliariai rūpintis prie durų tiesiamų kilimėlių švara.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)