Ant visų dangų dangos kaupiasi dulkės, nešvarumai, naminių gyvūnų plaukai, žmonių odos ląstelės ir dulkių erkučių ekskrementai. Nešvarios grindys ne tik nemaloniai atrodo, bet nuo gausių nešvarumų, žvyro jos susiraižo, o kilimai greičiau nusidėvi. Didelis dulkių, bakterijų kiekis kenkia kvėpavimo takams, nuo maisto trupinių gali atsirasti pelėsių.

Grindis galima prašluoti, vis tik švariausia bus, jeigu jas nusiurbsite. Dauguma siurblių turiu antgalius kilimams ir grindims, be to, siurbiant surenkamos dulkės, o šluojant jos pakyla į orą, o vėliau nusėda ant paviršių.

Kas kiek laiko reikėtų siurbti namus?

Tai priklauso nuo to, kiek žmonių gyvena namuose, ką dirbate (ūkininkas su batais parneš į namus daugiau žemių nei su kompiuteriu dirbantis žmogus), kokių augintinių namuose turite. Vis tik pagrindinė taisyklė kiliminę dangą ir kilimus reikia siurbti mažiausiai du kartus per savaitę, o medines ar pan. grindis – mažiausiai kartą per savaitę.

Jei turite ilgaplaukių, pūkuotų kačių, šunų, grindis ir kilimus reikėtų nusiurbti kasdien – kad surinktumėte plaukus, pūkus ir dulkes. Patalpose, kuriose daugiau būnama, vaikštoma, pvz., koridorius, svetainė, virtuvė, turėtų būti siurbiamos dažniau, o, tarkime, svečių miegamąjį pakaks išsiurbti kartą per savaitę.

8 patarimai, kaip efektyviau siurbti

1. Kilimus ir kiliminę dangą, kaip minėta, reikia siurbti du kartus per savaitę. Tik nepamirškite pakelti kilimų ir kartą per savaitę išsiurbti po jais grindis.
2. Pirkite tokį siurblį, kuris geriausiai tiktų didžiajai daliai jūsų grindų paviršiaus. Siurblys su maišeliu ar talpa, į kurią surenkamos dulkės, tinka kietiems paviršiams, susiurbti žemėms, o kilimus veiksmingiau išsiurbsite su dulkių siurbliu su vandens filtru, taip pat su specialiu kilimams skirtu antgaliu.

Tvarkymasis

3. Dažnai valykite siurblį, kad jis veiktų visu pajėgumu.
4. Jeigu jūsų namai dviejų ar daugiau aukštų, kiekviename aukšte pravartu turėti po siurblį – tada dažniau siurbsite.
5. Įsigykite siurblį su HEPA (aukšto efektyvumo oro dalelių) filtru – jis veiksmingiau susiurbs dulkes, pleiskanas, sporas ir bakterijas. Siurbliai su HEPA filtru siurbia efektyviau nei paprasti siurbliai.
6. Naudokitės visomis jūsų siurblyje esančiomis funkcijomis. Pritaikykite reikiamą antgalį ir šepetėlį, priklausomai nuo to, ar siurbiate grindis, ar kilimą. Dėmesio – jei kietas grindis siurbsite su antgaliu be šerelių, suraižysite.
7. Siurbkite lėtai – tada siurblys efektyviau surinks nešvarumus. Pastumkite siurblio galvutę prieš save, o tada traukite į save ta pačia trajektorija – tokiu principu ir siurbkite visus plotus. Siurbkite viena kryptimi (pvz., iš rytų į vakarus), paskui pakartokite siurbimą kita kryptimi (iš šiaurės į pietus).
8. Jei siurblys sugedo, laikinai valykite kilimus su specialia šluota arba išneškite į lauką ir padaužykite, kad iškratytumėte dulkes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)