1. Negerus kvapus sugerkite maistine soda.

Kartais norint pasiekti, kad namai puikiai kvepėtų, tiesiog reikia užirsti kelią blogiems kvapams, ypač jei dažnai gaminate maistą su specifinio aromato prieskoniais, kaip daro maisto tinklaraštininkė Vered DeLeeuw. Jos paslaptis? Keli dubenėliai su soda, išdėlioti įvairiose namų vietose (sodą juose kas savaitę reikia keisti). „Tai ypač parankus būdas virtuvėje ar podėliuose, – sako ji. – Soda puikiai sugeria, o ne užmaskuoja kvapus. Be to, tai pigi priemonė, kurią galima rasti kiekvienoje parduotuvėje!“

2. Pasidarykite savadarbį namų purškalą.

Steve Schwartzas, įkūręs arbatos bendrovę „Art of Tea“ ir gaminantis arbatų mišinius, patalpas kvėpina savadarbiu purškalu – tokių augalų kaip eukaliptai, levandos ir mirtos koncentratu. Pirmiausia jis užpliko augalus karštu vandeniu (kaip ir gaminant arbatą), o tuomet šį užpilą perpila į buteliuką su purkštuku ir juo kvėpina virtuvę.

Dar vienas įdomus faktas iš S. Schwartzo: arbata taip pat sugeria blogus kvapus, todėl į šaldytuvą galite dėti ne sodą, bet senas sausas arbatžoles. Kas galėjo pagalvoti?

3. Virinkite citrinų žieveles.

Neišmeskite panaudotų citrinų žievių! Šefė Carla Contreras išspaudusi iš citrinų sultis, jų žieves naudoja virtuvei kvėpinti. „Sudedu citrinų žieves į didžiulį puodą, užpilu vandeniu ir keletą valandų lėtai jas virinu ant silpnos ugnies, – teigė ji. – Tai, kas galėjo būti išmesta, skleidžia puikų aromatą“.

Citrinos žievelės

4. Pakepinkite kavos pupeles.

Dr vieną kvapnų triuką C. Contreras išmoko dirbdama bariste. Paimkite kelias pupeles ir maždaug 10 minučių pakepinkite jas karštoje orkaitėje. Tuomet palikite praverta sorkaitės dureles – jūsų namai prisipildys nuostabaus ir energizuojančio kavos aromato.

5. Virinkite puode prieskonių ir vaisių mišinius.

Virindami puode kvapnius prieskonius, ne tik paskleisite namuose puikų aromatą, bet ir suteiksite jiems šiek tiek kalėdinės nostalgijos. „Design Improvised“ įkūrėja Haeley Giambalvo ant silpnos ugnies mėgsta virinti obuolių skilteles, apelsinų žieveles, cinamono lazdeles ir gvazdikėlius, bet jūs taip pat galite improvizuoti su anyžiais, muskato riešutu, rozmarinais, vanilės ankštimis ir net spanguolėmis!

6. Suteikite namams jaukumo vanilės ekstraktu.

Kai būna namuose, kelionių tinklaraštininkas Philipas Weissas užlašina ant indo kelis lašus vanilės ekstrakto ir tuomet maždaug pusvalandį pakaitina jį orkaitėje. Vanilės ekstraktas paskleidžia subtilų, bet jaukų aromatą, kuris priverčia manyti, jog kažkas iškepė saldų pyragą.

Jei vanilinio pyrago aromatą norite papildyti citrusinėmis natomis, į kepimo indelį įdėkite citrinos žievelių, įlašinkite vanilės ekstrakto ir įpilkite šiek tiek vandens. Įkiškite indelį į 150 laipsnių karščio orkaitę ir maždaug valandą galėsite mėgautis skaniu aromatu, salė kulinarinių knygų autorė Lisa Chernick.

Vanilė


7. Išvalykite namų orą aktyvinta anglimi.

Pasak „Home Living Lab“ įkūrėjo Alberto Lee, vienas efektyviausių ir pigiausių kvapų naikinimo būdų yra aktyvuota anglis, kuri yra nepolinė ir gali sugerti daugumą virtuvės garų bei dujų. Norėdamas greitai išvalyti virtuvės orą, A. Lee orui pralaidžiame maiše pakabina maždaug pusę kilogramo aktyvintos anglies. Jūs taip pat galite sudėti anglį į dubenėlius ir išdėlioti juos prie blogo kvapo šaltinių, pavyzdžiui, šiukšliadėžės.

8. Panaudokite stiklinę acto.

Jūs veikiausiai jau naudojate actą namams valyti. Tačiau pasak Davido Cusicko, vyriausiojo „House Method“ strategijų planuotojo, jūs taip pat galite naudoti actą vietoje dezodoranto. Jo triukas yra toks: „Po maisto gaminimo, ypač jei patiekalas yra riebus, pakaitinkite ant viryklės actą – jis neutralizuos blogą kvapą, – teigė jis. – Jūs taip pat galite stiklinę acto palikti ant stalo per visą naktį – ryte jus pasitiks kur kas gaiviau kvepianti virtuvė“.

Kodėl actas yra toks efektyvus? D. Cusickas sako, kad acto rūgštis jungiasi su blogo kvapo molekulėmis. Tačiau nesijaudinkite: paties acto kvapas neužsiliks – jis tik sugers nemalonius kvapelius.

9. Garinkite eterinius aliejus.

Eteriniai aliejai, arba lakūs augalų ir žolelių ekstraktai, yra senas būdas praturtinti savo erdvę įvairiausiais aromatais, ypač jei nesate kvapiųjų žvakių ar oro gaiviklių gerbėjai. Bendrovės „NuLeaf Naturals“ operacijų vadovas Ianas Kelly teigia, kad eterinių aliejų garintuvus jis naudoja visuose savo namų kambariuose. Mėgstamiausi jo eteriniai aliejai yra greipfrutų, rozmarinų, citrinų, mėtų ir cinamoninių apelsinų.

Kavos pupelės

10. Pasikabinkite džiovintų augalų.

„Colony Roofers“ įkūrėjas (ir aistringas maisto gamintojas) Zachas Reece`as mėgsta pasikabinti namuose tokių džiovintų augalų kaip alyvmedžių šakelės, šalavijai ir lauramedžiai. Tiesiog suriškite augalus į šluoteles ir pasikabinkite juos virtuvėje veido lygyje. Tokios puokštės ne tik kvepės ir puikiai atrodys, bet ir pravers gaminant maistą – džiovinti prieskoniai visuomet bus po ranka!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)