Šaldytuvas

Tai tas prietaisas, kurio išjungti iš elektros tinklo nėra galimybės. Vienintelis būdas mažinti vartojimą – įsigyti modelį, kurio funkcijos padeda taupyti energiją. Šaldytuvai gali tarnauti 15-20 metų, tačiau ar tikrai apsimoka turėti seną, nors ir dar veikiantį? „Jei šaldytuvui daugiau nei dešimt metų, jis suvartoja mažiausiai dvigubai daugiau energijos nei naujos kartos prietaisas“, – pranešime spaudai sako Vytautas Jurgaitis, „Samsung“ produktų žinovas Lietuvoje.

Pagal tvarius principus sukurtas šaldytuvo modelis, palyginus su itin senais, gali sutaupyti net iki 90 proc. energijos. Šaldytuvai, kuriuose įdiegtos naujausios technologijos, praleidžia mažiau išorės šilumos, todėl naudoja nedaug energijos, kad palaikytų vėsią temperatūrą viduje. Be to, temperatūra reguliuojama ir stabilizuojama itin tiksliai, todėl energija nešvaistoma tuščiai. Inovatyvūs sprendimai leidžia išlaikyti pastovią temperatūrą net ir dažnai darinėjant dureles. Dauguma naujų šaldytuvų turi ir atostogų režimą, leidžiantį taupyti elektrą, kai išvykstate ilgesniam laikui.

Jei senesnį nei dešimties metų šaldytuvą pakeisite nauju, itin energiją tausojančiu, sutaupysite tiek, kad jis jums visiškai atsipirks per 7-9 metus.

Skalbimo mašina

Skirtingai nei šaldytuvas, šis prietaisas naudoja energiją pagal jūsų poreikius. Protingiausia prikaupti nešvarių drabužių tiek, kiek maksimaliai rekomenduojama dėti į jūsų turimą skalbimo mašiną. Dažnai perkraudami, greitai sugadinsite prietaisą, o skalbimo kokybė nebus tokia gera, kaip norėtųsi.

Šiuolaikiškos skalbimo mašinos paprastai ne tik gali išskalbti daugiau drabužių, bet ir puikiai prisitaiko prie skalbiamų drabužių kiekių. Jos nešvaisto vandens, naudoja mažiau elektros ir puikiai aktyvuoja skalbimo miltelius, kad užtikrintų efektyvų, ekonomišką ir ekologišką skalbimą.

„Jei anksčiau norėdami išskalbti įsisenėjusias dėmes privalėjome nustatyti aukštesnę temperatūrą, dabar to visiškai nebereikia. Pavyzdžiui, naujose skalbimo mašinose įdiegta „EcoBubble“ technologija dėmes puikiai išskalbia net žemos temperatūros vandenyje ir leidžia atmirkyti itin nešvarius drabužius prieš skalbiant. Be to, naujose skalbimo mašinose esančios funkcijos sutrumpina skalbimo ciklus nesumažindamos skalbimo efektyvumo, o tai padeda sutaupyti iki 20 proc. suvartojamos energijos“, – sako V. Jurgaitis.

Indaplovė

Palyginus su skalbimo mašinomis ir šaldytuvais, tai gana vėlai lietuvių namuose atsiradęs prietaisas. Retas gali pasakyti, kad turi labai seną indų plovyklę. V. Jurgaitis tikina, kad dabartinės indaplovės yra kur kas pranašesnės ir energiškai efektyvesnės nei pirmtakės.

„Paskaičiuota, kad naudojimasis indaplove yra daug tvaresnis, nei indų plovimas plautuvėje, po tekančiu vandeniu. Indaplovės susidoroja net su pridžiūvusiais nešvarumais, todėl jų nereikia šveisti ar mirkyti. Tiesa, jei prietaisu norite naudotis itin tvariai, reikėtų įsigyti jūsų šeimos poreikius atitinkantį dydį, nes efektyviausia indaplovę įjungti tuomet, kai ji yra pilna, tačiau ilgai joje kaupti nešvarius indus taip pat nepatartina“, – patarimais dalinasi ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)