Turiu polinkį sezoninėms alergijoms, bet tik ne gruodžio viduryje. Savaime suprantama, ėmiau svarstyti, ar tai – ne virusas, nors, atmetus stresą dėl naujos pandemijos bangos, jaučiausi gerai. Ramybės dėlei apsilankiau pas gydytoją, kuri patvirtino mano spėjimą, kad tai – greičiausiai alerginė reakcija. Pasirodo, kraudama, kilnodama daiktus sujudinau sandėlyje, dėžėse ir kt. laikymo vietose iki tol ramiai sau buvusius alergenus. Apie šį kraustymosi stresorių iki šiol nepagalvojau.

Pasak alergologės, imunologės Tanios Elliot, darant namuose generalinę tvarką ar pakuojant daiktus prieš persikraustymą, į paviršių išlenda dulkių erkutės ir kiti alergenai – gyvūnų kailio pūkai ir pan. Linkusiems į alergiją žmonėms aplinkos pokyčiai gali sukelti dažniausius alergijos simptomus – sudirgusią nosį, slogą, paraudusias, patinusias akys, čiaudulį. Įprastai pavasarį alergijos simptomai suaktyvėja, nes pro atvirus langus ir duris į vidų patenka alergijas keliančios dalelės – žiedadulkės, dulkės.

Jeigu jus vargina alergijos simptomai, kreipkitės į gydytoją, kad parekomenduotų tinkamą preparatą. O prieš pakuodami daiktus, kraustantis į kitą būstą, susidarykite šio proceso strategiją – patikėkite, vėliau man padėkosite už šį patarimą.

„Turint polinkį į alergiją, pirmiausia reikia suprasti, kas ją provokuoja, ir pasistengti pašalinti šias priežastis“, – pataria T. Elliot.

Čiaudulys

Anot specialistės, kilnojant namuose dulkinus daiktus, patartina reguliariai nusiurbti kilimus, kilimėlius, baldus, kad pašalintumėte alergenus. Valykite tik drėgnomis šluostėmis, nevalykite sausomis, kad dirgiklių dalelės nepakiltų į orą. Po daiktų pakavimo darbų, tvarkymosi persivilkite, kad nevilkėtumėte drabužių su alergenų dalelėmis. Kai pakuojatės daiktus, pasistenkite, kad namuose nebūtų drėgna, pastatykite namuose natūralių oro gaiviklių. Dar viena apsauginė priemonė – specialūs sandarūs akiniai. Šiuo atveju pravers ir turimos apsauginės veido kaukės.

Pagaliau persikraustėme ir įsikūrėme naujuose namuose, nemanau, kad artimoje ateityje keistume gyvenamąją vietą. O jei staiga kiltų noras baigti kraustyti knygų dėžes ar sutvarkyti rūsį, pasitelksiu minėtas priemones, kad apsisaugočiau nuo dulkių erkučių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)