„Langai – vieni iš pagrindinių namų konstrukcinių elementų. Jiems tenka didžiulis vaidmuo kuriant patalpų nuotaiką“, – primena namų stiliaus kūrėja Katherine Gonzales, vadovaujanti įmonei „Antlers and Armchairs“

Svarbiausia langų paskirtis – įleisti į patalpą kuo daugiau natūralios šviesos. Jau vien todėl palangių nedera apkrauti, rašoma portale „Apartment Therapy“.

„Švarūs, neužgriozdinti langai yra natūralios šviesos šaltiniai, – sako įmonėje „Century 21 Exclusive Properties“ dirbanti nekilnojamojo turto agentė Tina Wilcher. – Pro atvirus langus į kambarį patenka šviežio oro. Jie taip pat praverčia, jei patalpoje per karšta.“

Nepaisydami šito, žmonės linkę kuo įvairiausius daiktus laikyti būtent ant palangių. Čia jie sustato gėlių vazonėlius, meno dirbinius, keramines statulėles ir šiaip įvairius niekučius. Tikra tiesa, kad netgi kai kurie dizaineriai, siekdami maksimaliai išnaudoti kiekvieną nedidelės patalpos plotelį, „įdarbina“ ir palanges. Vis dėlto nekilnojamojo turto specialistai laikosi nuomonės, kad kai kurie daiktai neturi atsidurti ant palangių.

Tai, kas valgoma

Vien jau dėl temperatūros svyravimo daugelio maisto produktų negalima laikyti ant palangės, nurodo T. Wilcher. Veikiamas tiesioginės saulės šviesos, maistas gali sugesti, todėl vazai su saldainiais tikrai ne vieta ant palangės.

„Maistas – tai puikus masalas, labai greitai priviliojantis nepageidaujamų vabzdžių ir kitų gyvių ne tik prie lango, bet ir į namų vidų“, – perspėja specialistė.

Trapūs ir dužūs daiktai

K. Gonzales ragina nuimti nuo palangių visus trapius ir dužius daiktus.

„Trapūs daiktai gali nukristi nuo menkiausias vėjo pūstelėjimo, tad kam gi šitaip rizikuoti?“ – retoriškai klausia ji.

Valymo priemonės

Chemikalų pagrindu pagamintoms valymo priemonėms patariama rasti kokią nors kitą vietą, bet tik jau ne palangę. Kaip sako T. Wilcher, kintančios oro sąlygos ir temperatūra gali sumažinti valiklių veiksmingumą, na, o flakonai nuo karščio gali užsidegti.

Veidrodžiai ir daiktai veidrodiniu paviršiumi

Pavojų kyla ir tada, jei ant palangės – veidrodis arba daiktas veidrodiniu paviršiumi. Kadangi nuo tokių objektų atsispindi saulės spinduliai, jie gali tapti gaisro priežastimi.

Žvakės

Vargu ar reikia įrodinėti, kad nuo tiesioginės saulės šviesos žvakės ima lydytis ir jų dagčiai susmenga į minkštą vašką. Taip deformuotą žvakę pavyks uždegti ne iš pirmo karto.

Elektronika ir knygos

Vardydama daiktus, kuriems ne vieta ant palangės, T. Wilcher pamini ir elektroniką arba bet ką, kam gali pakenkti vanduo (pagalvokite apie lietų!) ir ilgas buvimas karštyje bei šviesoje. Pavyzdžiui, taip laikomos knygos net labai greitai nubluks ir praras prekinę išvaizdą.

Įvairus šlamštas

Privalote atsikratyti įpročio krauti ant palangės viską, kas dažniausiai įvardijama kaip šlamštas.

„Šlamštas paprastai primena apie neatliktas užduotis, o tai kai kuriuos žmones liūdina ir slegia“, – įspėja T. Wilcher.

Beje, jeigu pardavinėjate namus, turėtumėte paistyti ir šios taisyklės: daiktų, kuriuos galėtumėte palikti ant palangės, skaičius – lygiai nulis. Supraskite, kad potencialūs pirkėjai įžengę į apžiūrimą būstą turi pajusti šviežio oro gūsį, primena K. Gonzales.

„Dekoro elementai ant palangės leistini tiktai tuo atveju, jei langas ypač platus, be to, virtuvinis, – tvirtina K. Gonzales. – Netgi tada aš rinkčiausi tik gėlę, o ne ką nors kitą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)