„Valymo tikslas – kad valomi daiktai atrodytų švarūs, – teigia mikrobiologijos dėstytoja Bostono Simmonso universiteto Higienos ir sveikatos centre Elizabeth Scott. – Dezinfekavimo tikslas – sumažinti bet kokių patogenų ant paviršių riziką.“

Kita vertus, dezinfekavimo priemonių naudojimas negarantuoja gyvenimo absoliučiai be bakterijų – norint, kad dezinfekavimo priemonės duotų naudos, reikia teisingai jomis naudotis.

Štai ką mikrobiologė pataria turėti omenyje, kai sugalvosite valyti balikliu ar dezinfekuojamosiomis servetėlėmis:

Reikalingas tam tikras kontakto laikotarpis, t. y. neskubėkite nuvalyti užtepto dezinfekanto

Užtepta dezinfekuojamoji priemonė turi tam tikrą laikotarpį pabūti ant paviršiaus. Kiek laiko, priklauso nuo produkto. Pavyzdžiui, dezinfekuojamomis servetėlėmis su chloru rekomenduojama valyti tiek, kad paviršius vizualiai būtų drėgnas keturias minutes. Kiekviena dezinfekuojamoji priemonė, net jūsų pačių pasigaminta, turi pabūti ant paviršiaus tam tikrą laikotarpį, o tas laikotarpis skirsis, priklausomai nuo priemonės.

E. Scott pataria pasiskaityti dezinfekavimo priemonės instrukciją – pvz., kiek laiko užteptą baliklį reikia palaikyti ant paviršiaus. Įprastai baliklį reikia palaikyti ant paviršiaus mažiausiai 10 minučių, kad jis efektyviai sunaikintų mikrobus.

Stalo valymas

Dauguma dezinfekuojamųjų priemonių nesuteikia ilgalaikės apsaugos

Kai valote savo namų paviršius su dezinfekavimo servetėlėmis (ir laikotės instrukcijų), galite būti tikri, kad produktas 99,9 proc. yra veiksmingas. Bet jei, vos išdžiūvus nuvalytam paviršiui, namuose apsilankė sergantis žmogus, jo bakterijos liks. Neseniai išdezinfekuotas paviršius išliks be mikrobų tik tol, kol nebus paliestas (rankomis, skysčiu ar oru pernešamomis dalelėmis).

Norint namuose ilgalaikės apsaugos nuo bakterijų, svarbu riboti kontaktus ir dezinfekuoti dažnai liečiamus paviršius, jei kažkas iš namiškių serga. Jei mintis apie dažną dezinfekavimą baugina, galite išbandyti specialius produktus, kurie džiūdami sudaro apsauginį sluoksnį, kuriame periodiškai aktyvuojasi nedideli kiekiai antibakterinių komponentų.

„Bakterijos – sudėtingi organizmai, dauguma žmonių šito nesupranta, todėl neįvertina, kaip lengvai jos plinta ir kaip greitai dauginasi ant neapsaugotų paviršių“, – teigė mikrobiologė.

Dulkių valymas


Bakterijos gali prisitaikyti prie dezinfekuojamųjų priemonių

Dezinfekuojamosios priemonės – patikimas ginklas nuo patogenų, tačiau per dažnai naudojant bakterijos gali prie jų priprasti. Tyrimų duomenimis, naudojant kai kuriuos dezinfekantus, mikrobai gali mutuoti į tokias formas, kurios atsparios tam tikroms dezinfekavimo priemonėms arba apskritai tampa viskam atspariomis bakterijomis.

E. Scott rekomenduoja taikyti tikslinį valymą, t. y. dezinfekuoti ne visus paviršius namuose, o susitelkti į vietas, kurios dažniausiai liečiamos, ypač tais laikotarpiais, kai kas nors iš šeimos narių serga ir liečia tam tikrus paviršius.

„Naudokite dezinfekavimo priemones tik tada, kai jų reikia, ir tik tiems paviršiams, nuo kurių didžiausia rizika pernešti mikrobus“, – pabrėžė mikrobiologė. – Tikslinis dezinfekanto naudojimas, kai jis naudojamas tik dažno kontakto paviršiams, apsaugos jus nuo per dažno namų dezinfekavimo.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)