Gali pagerinti tiek psichologinę, tiek ir fizinę būklę

Psichologai vienbalsiai teigia, kad jau metus trunkanti COVID-19 pandemija ir jos sąlygotas karantinas neigiamai paveikė žmonių psichinę būklę. Imti ir greitai pakeisti susidariusias aplinkybes – ne mūsų vienų rankose, tačiau yra būdų, kaip galime sau padėti priimti tai ramiau ir įveikti lengviau. Pavyzdžiui, namuose įsirengiant akvariumą, rašoma pranešime spaudai.

Grupė mokslininkų dar 2015-aisiais atliko studiją, kuri įrodė, jog žiūrėjimas į akvariumą gerokai sumažina streso ir nervingumo lygį. Stipresnę įtaką, žinoma, daro turtingas spalvų ir biologinės įvairovės akvariumas, mat prie tokio praleidžiama gerokai daugiau laiko. O kuo ilgiau jis stebimas, tuo geresni ir rezultatai: pasitaiso subjurusi nuotaika ir išsisklaido slegiantis vienatvės jausmas.
Akvariumas teigiamai veikia ir mūsų fizinę sveikatą. Mokslininkai, tyrę akvariumą stebinčius žmones, į jį periodiškai prileisdavo vis daugiau žuvų rūšių. Daugėjant faunos vandenyje, normalizavosi tiriamųjų kraujo spaudimas, širdies veikla ir pulsas.

Pagerina miego kokybę

Geras miegas naktį yra viena pagrindinių puikios savijautos sąlygų. Miego metu atsinaujina mūsų organizmo gyvybinė energija, pailsi širdis, raumenys, nervų, virškinimo sistemos. Nuo miego kokybės ir trukmės priklauso visa mūsų endokrininė sistema, hormonų balansas. Tad visiems, kankinamiems nemigos, gera žinia – akvariumas gali padėti užmigti. Ir tai yra glaudžiai susiję su nusiraminimu, širdies ritmo, kvėpavimo sureguliavimu, nervinės sistemos atpalaidavimu ir palengva užplūstančiu ramybės jausmu.

Nors tvarkingas ir prižiūrėtas akvariumas yra akį traukianti interjero detalė, ypač pagyvinanti tamsius ir lietingus vakarus, akvariumistikos ir zooprekių parduotuvės „Akvazoo“ vadovė Alma Skardžiuvienė nerekomenduoja jo statyti miegamajame tuo atveju, jeigu esate jautrūs garsams: „Akvariumuose esanti įranga, kad ir kokia ji kokybiška ir tyli bebūtų, skleis šiokį tokį dūzgesį, kuris gali tapti dar viena nemigos priežastimi“.

A. Skardžiuvienė pabrėžia, kad tos įrangos naktimis išjungti nevalia: vandens filtras ir oro pompa turi veikti nuolat, todėl, jei esate jautrūs, apsvarstykite, kurią namų erdvę parinksite savo povandeniniam pasauliui.

Pagerina koncentraciją ir kūrybiškumą

Neretai žmonės dirbdami jaučia įtampą. Ir tikrai ne visi geba nusiraminti bei susikoncentruoti, kai į nugarą kvėpuoja nervingas vadovas, kolega ar darbo atlikimo terminas artėja greičiau nei tikėtasi. Tai ypač jaučiama tuomet, kai žmogaus nervinė sistema yra nusilpusi. Tačiau, jei savo darbo kambaryje turėsite akvariumą, kelios minutės poilsio terapijos įbedus akis į jį jums padės nesiblaškyti ir nukreipti mintis tinkama linkme. Vizualinė stimuliacija padeda tinkamai susikaupti, tuo tarpu, pavyzdžiui, nuolatinis dirsčiojimas į socialius tinklus, atvirkščiai, išblaško ir didina riziką nepabaigti užduočių laiku.

Raminantis efektas Alzheimerio ligoniams ir hiperaktyviems vaikams

1999-aisiais Purdue universiteto mokslininkės atlikta studija parodė, kad kambaryje esantys ryškiaspalvis akvariumas gali pagerinti Alzheimerio liga sergančiųjų savijautą, padėti sureguliuoti mitybą ir sumažinti agresijos protrūkius. Stebėdami akvariumą šie žmonės jautėsi ramesni, labiau susikaupę, paretėjo ligos sukeltų simptomų pasikartojimas.

Vietoje nenustygstančius vaikus akvariumas taip pat veikia raminančiai, skatina juos susikaupti, atlikti užduotis iki galo, gerina miego kokybę. „Be to, akvariumo įrengimas ir jo priežiūra yra puikus būdas turiningai praleisti laiką kartu su vaiku, skatinti jo kūrybiškumą ir atsakomybės jausmą“ – įsitikinusi A. Skardžiuvienė. Jos nuomone, akvariumas yra išeitis tuomet, kai namuose labai norisi gyvūno, tačiau nei katės, nei šuns šeima turėti negali dėl galimos alergijos poplaukiui, arba, kai dėl sveikatos sutrikimų ar garbingo amžiaus, šeimininkas negali kiekvieną dieną eiti į lauką su augintiniu.

Akvariumo kaina ir malonumai

Kiek kainuoja akvariumas, priklauso nuo daug jo savybių: „Viskas priklauso ir nuo to, kokio dydžio pats indas, kokios žuvytės, maistas,“ – tikina A. Skardžiuvienė. Jos nuomone, įsirengti akvariumą nėra labai sudėtinga: „Pasidomėti, žinoma, reikės; galbūt ne iš karto viskas išeis, tačiau tai tikrai įmanoma“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)